Teismas nusprendė – už pravaikštas Seime N.Venckienei alga nepriklauso

Iš Lietuvos pabėgusiai ir Seimo posėdžiuose nesirodžiusiai Neringai Venckienei atlyginimas buvo nemokėtas pagrįstai – trečiadienį nutarė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Seimas teisingai pasielgė nemokėdamas atlyginimo N.Venckienei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas teisingai pasielgė nemokėdamas atlyginimo N.Venckienei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2016, 2:31 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:07 AM

Teismo teigimu, iš Lietuvos išvykusi N.Venckienė nevykdė savo konstitucinių pareigų dalyvauti Seimo posėdžiuose, todėl atlyginimo mokėjimas jai buvo pagrįstai sustabdytas.

Priimdamas bėglei nepalankų sprendimą, teismas taip pat rėmėsi Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimu, kuriame aiškiai parašyta, kad atlyginimo mokėjimas Seimo nariui, nuolat be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvaujančiam Seimo bei komitetų posėdžiuose, vertintinas kaip konstituciškai nepateisinama privilegija.

Po šio KT išaiškinimo Seimui teks taisyti Seimo statuto 15 straipsnį, reglamentuojantį Seimo narių atlyginimų sustabdymą.

„Seimas privalo nustatyti finansinius padarinius posėdžių be pateisinamos priežasties nelankantiems parlamentarams ir aiškiai įtvirtinti galimybę „taikyti maksimalų (visišką) Seimo nario atlyginimo sumažinimą (jo nemokėjimą) už nuolatinį nedalyvavimą Seimo, Seimo komitetų, kitų struktūrinių padalinių, kurių nariu jis paskirtas, posėdžiuose“, – šių metų spalio 5 dieną paskelbė Konstitucinis Teismas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas nėra galutinis. Jį JAV pasislėpusi N.Venckienė per mėnesį galės apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Ar Seimas tikrai liko skolingas iš Lietuvos pasprukusiai bei darbo vietoje nesirodžiusiai N.Venckienei, Vilniaus apygardos administracinis teismas aiškinosi pernai, gavęs bėglės skundą apie tariamai likusią skolą. Rugsėjį bylos nagrinėjimas buvo sustabdytas ir vėl atnaujintas po KT išaiškinimo.

N.Venckienė Seime nesirodė daugiau kaip metus, nuo 2013 metų gegužės iki 2014 metų birželio 19 dienos. Iki apkaltos jai paskelbimo ji buvo praleidusi net 115 Seimo posėdžių tačiau pati bėglė buvo įsitikinusi, kad Seimas jai liko skolinga 29 tūkstančius 916 eurų (103 tūkstančius 295 litus).

N.Venckienė iš Seimo pageidauja ne tik esą jos uždirbto atlyginimo, bet ir reikalauja, kad jai būtų sumokėtas vidutinis Seimo nario atlyginimas už visą pradelstą laikotarpį bei 5 procentai palūkanų, kurie turi būti skaičiuojami nuo bylos iškėlimo teisme iki sprendimo įvykdymo.

Pinigų N.Venckienė prašė ir iš Kauno apygardos teismo, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo, nes buvusi teisėja kreipėsi „ne tuo adresu“.

N.Venckienė teigė, kad Kauno apygardos teismas jai yra skolingas 15 tūkstančių 516 eurų (53 tūkstančius 574 litus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.