Opozicijos stovykloje – kibirkščių spiečiai tarp G.Landsbergio ir E.Gentvilo

Su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga bendros kalbos nesuradęs konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis nesusitaria ir su liberalais. Prasidėję jų pokalbiai dėl Seimo opozicijos lyderio posto atsidūrė aklavietėje.

Seimo liberalų vadovas E.Gentvilas (nuotr. kairėje) turi priekaištų konservatorių frakcijos seniūnui G.Landsbergiui.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo liberalų vadovas E.Gentvilas (nuotr. kairėje) turi priekaištų konservatorių frakcijos seniūnui G.Landsbergiui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2016, 6:20 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 6:23 AM

Didžiausiai opozicinei frakcijai vadovaujantis G.Landsbergis jau įsikūrė erdviame Seimo opozicijos lyderio statuso vertame kabinete, bet greičiausiai juo netaps.

Liberalai vakar buvo nustebinti sužinoję, kad šis politikas pats vienas už visas valdančiajai daugumai nepriklausančias frakcijas nusprendė, kas galėtų darbuotis Etikos ir procedūrų komisijoje.

Penkis kandidatus iš opozicijos į šią komisiją turi pasiūlyti valdančioji dauguma, kitus šešis narius iš valdančiųjų parenka opozicija. Tačiau pastaroji dėl to nesitarė, todėl G.Landsbergio sprendimas įžiebė kibirkščių.

Liberalai į konservatorius šnairuoja ir dėl to, kad pastarieji pareiškė ketinantys pretenduoti į Antikorupcijos komisijos pirmininko postą, kurio nori ir liberalai.

Šie nesutarimai dar labiau pasunkino stringančias konservatorių ir liberalų derybas dėl opozicijos lyderio posto. G.Landsbergis vakar viešai jau užsiminė, esą šio posto gali ir nebesiekti.

Į opozicijos lyderio postą gali pretenduoti daugiau kaip pusę mažumos balsų surinkęs politikas. O konservatoriai Seime turi tik 31 balsą ir vieni spręsti, kuris parlamentaras juo taps, negali.

Turi vienyti, o ne ieškoti kaltų

Seimo liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas vakar „Lietuvos rytą“ tikino, kad įvykęs nesusipratimas dėl kandidatų į Etikos ir procedūrų komisiją buvo išspręstas.

Vis dėlto, anot E.Gentvilo, šis veiksmas rodo, kad galimas pretendentas į opozicijos lyderius imasi veiksmų, kurių net nebando derinti kalbėdamas su kitais: „Aš manau, kad opozicijos lyderis turi atstovauti visai opozicijai.“

Politikas tvirtino, kad liberalams be reikalo žeriami priekaištai, esą jie nepritaria G.Landsbergio kandidatūrai į opozicijos lyderius: „Jeigu aš norėčiau juo būti, žinočiau, kaip elgtis, – tikrai pasikalbėčiau su visomis mažumai priklausančiomis frakcijomis.“

Tačiau E.Gentvilas mano, kad kitos opozicinės frakcijos jam greičiausiai nesuteiktų teisės automatiškai kalbėti jų vardu: „Ko gero, kiekvienu atveju reikėtų atsiklausti, ar jis gali kalbėti visų, ar tik savo vardu. Toks turėtų būti telkiantis opozicijos lyderio vaidmuo, o ne ieškoti kaltų, kodėl jis vis dar nėra vadovas.“

G.Landsbergį vadino X ir Y

Tiesa, E.Gentvilas tiesiai neatsakė į klausimą, ar jo bendražygių netenkina į opozicijos lyderius konservatorių siūloma G.Landsbergio kandidatūra ir ar jis vertas užimti šią poziciją.

„Per rinkimų kampaniją G.Landsbergis atsiskleidė kaip jaunas augantis politikas. Tačiau ar jis turi Seimo opozicijos lyderiui būtinų savybių, dar negaliu pasakyti. Per mažai buvo parlamentinės veiklos, kad būtų galima susidaryti įspūdį.

Kol kas jis nebando telkti, o tik ieško kaltų. Aš kažkodėl likau kaltas, kad G.Landsbergis vis dar nėra opozicijos lyderis.

Man truputį apmaudu. Aš pripažįstu konservatorių teisę į šią poziciją, bet mes negalime to daryti bet kokia kaina“, – kalbėjo Liberalų frakcijos seniūnas.

Beje, kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ liberalas stengėsi net neminėti konservatorių lyderio pavardės: „Aš nenoriu likti kaltas, kad kažkas nesugeba užsitikrinti opozicijos lyderio posto. Tas kažkas – tikrai ne aš. Aš į šią poziciją nepretenduoju.

Man jau nusibodo teisintis, kodėl opozicija neturi lyderio. Tai gal tas, kuris nori juo būti, pats ir turi prisiimti atsakomybę. Ar aš visą laiką turiu teisintis ir aiškintis, kodėl asmuo X ar Y vis dar nėra opozicijos lyderis? Tegul X ir Y aiškinasi, o ne E.Gentvilas.“

Žada laukti ketverius metus

G.Landsbergis vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad situacija, kai atsiranda vis naujų kliūčių jam pretenduoti į opozicijos lyderius, jau tampa juokinga.

„Konservatoriai sutiko su liberalų sąlygomis, kad opozicijos lyderio postą šios dvi partijos galėtų dalytis rotacijos principu. Tai buvo jų sąlyga, ir mes laukiame, kada jie pateiks savo siūlymus dėl mūsų pateikto sutarties projekto. Jeigu reikės, lauksime ir ketverius metus“, – juokdamasis kalbėjo konservatorių frakcijos seniūnas.

Prieš keletą dienų „Lietuvos ryto“ televizijai politikas pareiškė, kad nesijaučia liberalų išduotas, tačiau stebėjosi dėl viešų E.Gentvilo pareiškimų.

Vakar G.Landsbergis tvirtino, kad kitų mažumoje esančių frakcijų paramos nebus prašoma: „Nei su Lietuvos lenkų rinkimų akcija, nei su „Tvarka ir teisingumu“ apie tai nekalbame. Pirmieji nepriklauso opozicijai, o su „tvarkiečiais“ esame per toli pagal vertybių skalę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.