Galimas krašto apsaugos ministras R. Karoblis rūpinsis skaidrumu

Krašto apsaugos ministru ketinantis tapti 48 metų diplomatas Raimundas Karoblis penktadienį susitikime su prezidente užtruko ilgiausiai – pokalbis vyko kiek daugiau negu pusvalandį.

Daugiau nuotraukų (20)

Lrytas.lt

2016-11-25 10:14, atnaujinta 2017-04-17 04:09

Iniciatyvą dėl R.Karoblio naujo karjeros posūkio parodė prezidentė Dalia Grybauskaitė, o paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis tam pritarė. Į ministro postą pretenduojantis R.Karoblis su prezidente kalbėjosi apie kariuomenės modernizavimą, pajėgų ir finansavimo didinimą.

Rūpinsis viešųjų pirkimų skaidrumu

Pasak jo, negalima leisti nė menkiausios galimybės abejoti krašto gynybos sistemos skaidrumu.

„Kad viešieji pirkimai ir aprūpinimas būtų absoliučiai skaidrūs ir visuomenei nesukeltų jokių abejonių. Tai vienas iš klausimų, kuriuos reikės užtikrinti“, – po susitikimo kalbėjo kandidatas į ministrus.

Paklaustas, kaip reikia elgtis, kad „auksinių šaukštų“ istorija nepasikartotų, R.Karoblis teigė, kad reikia išdirbti šį mechanizmą. „Ko gero, man sunku dar atsakyti, nes nepradėjau dirbti. Reikia remtis kitų šalių patirtimi. Pinigai yra didžiuliai, matyt, kitose šalyse taip pat yra išlygų ir tos Vakarų šalys randa užtikrinimo saugiklius“, – atsakė jis.

Kaip dar vieną saugiklį pretendentas į ministrus įvardijo bendradarbiavimą su Viešųjų pirkimų tarnyba. Pasak R.Karoblio, reikės truputį laiko, kad visas mechanizmas būtų sukurtas.

Kibernetinės grėsmės – dar vienas iš klausimų, kirbančių krašto apsaugos sistemoje. „Tą reikia sustiprinti“, – sakė jis.

Formuodamas komandą išklausys prezidentės

Kandidatas į ministrus su prezidente D.Grybauskaite komandos formavimo klausimo kol kas neaptarė.

„Šnekėjome su premjeru, kad pasirinkimas yra mano. Aišku, pirmiausia suderinant su premjeru. Žinant prezidentės vaidmenį kaip ginkluotųjų pajėgų vadės, turbūt irgi būtų racionalu, kad ji žinotų, kokia komanda. Ruošiuosi klausyti nuomonių“, – sakė R.Karoblis.

S.Skvernelis užsiminė, kad 2 proc. BVP krašto apsaugai yra ne riba. Su tuo sutiko ir kandidatas į ministrus.

„Mano požiūris lygiai toks pat. Jei nesikeis saugumo situacija, tai turėtų būti ne riba. Turime galvoti apie kitus skaičius. Petras Auštrevičius iškėlė didesnę sumą ir tai logiška. Tačiau, prieš kalbėdami apie ribos pakeitimą, turime užtikrinti lėšų naudojimo skaidrumą, kad jos nueitų ten, kur reikia“, – sakė R.Karoblis.

R.Karoblis daugiau negu 20 metų dirba Lietuvos diplomatinėje tarnyboje. Prieš trejus metus vadovaudamas atstovybei Briuselyje jis koordinavo Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai. Sustiprėjus diskusijoms apie bendrąją ES saugumo politiką, gynybos klausimai ir jo darbe ėmė užimti svarbesnę vietą.

Paskirtojo premjero S.Skvernelio pateiktame ministrų kabinete dominuoja nepartiniai kandidatai. R.Karoblis taip pat nėra susijęs su rinkimus laimėjusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ar kita partija.

Prezidentė dėl Vyriausybės sudėties sprendimą ketina paskelbti po visų susitikimų. Vyriausybė gaus įgaliojimus veikti, kai jos programą patvirtins Seimas. Tai numatoma gruodžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.