Nustebsite, kuri visuomenės grupė iš tikro išrinko valdžią

Lietuvos valdžią daugiausiai renka vidutinio ir vyresnio amžiaus rinkėjai, o jaunimui dar reikia gerokai pasitempti. Tokius duomenis penktadienį vykusioje konferencijoje „Rinkimų metai: išbandymais valdžiai ar demokratijai?“ pristatė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Šių metų rinkimuose, į rinkėjų sąrašus buvo įrašyta kiek daugiau nei 2,5 mln. rinkėjų.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotr.
Šių metų rinkimuose, į rinkėjų sąrašus buvo įrašyta kiek daugiau nei 2,5 mln. rinkėjų.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 1:50 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:24 AM

VRK jau buvo paskelbusį statistinio kandidato į Seimo narius portretą. Tai 48 metų lietuvis vyras vardu Vytautas arba Kęstutis, turinti aukštąjį išsilavinimą, deklaravęs turto už 165 tūkst. eurų ir rinkimuose kandidatavęs daugiau nei vieną kartą.

Ir nors kandidato portretas gana aiškus, L. Matjošaitytė neslėpė, kad nutapyti tokį rinkėjo portretą yra gerokai sunkiau.

Šių metų rinkimuose, į rinkėjų sąrašus buvo įrašyta kiek daugiau nei 2,5 mln. rinkėjų.

Po rinkimų atlikta visų balsavusių rinkėjų analizė parodė, kad aktyviausi buvo rinkėjai nuo 65-erių iki 74-erių metų. Jiems aktyvumu šiek tiek nusileido 75-erių ir vyresni rinkėjai.

Palyginus su praėjusių rinkimų duomenimis, rinkėjų iki 24-erių metų aktyvumas sumažėjo 15,2 proc.

Rinkėjos moterys sudarė didžiąją dalį visų sąrašuose įrašytų rinkėjų. Didžioji dalis sąrašuose įrašytų vyrų buvo nuo 25 iki 34 metų amžiaus.

„Didžiųjų miestų savivaldybėse daugiausiai balsavo vyrai nuo 55-erių iki 64-erių metų ir moterys nuo 64-erių iki 75-erių metų. Jaunimui dar tikrai yra kur pasitempti“, – sakė L. Matjošaitytė.

Tokia pati statistika ir regionuose – tiek aktyviausi vyrai, tiek aktyviausios moterys priklauso toms pačioms amžiaus grupėms. Jaunų žmonių aktyvumas ir regionuose buvo gerokai mažesnis nei vyresnių rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.