Penktoko išpuolis atskleidė, nuo ko vaikai mokykloje neapsaugoti

Iš kur vaikas gali gauti ašarinių dujų? Ar jos neturi būti saugomos seife ar kitoje vaikui sunkiai prieinamoje vietoje? Ar apskritai jas reikia laikyti namuose? Tokie ir panašūs klausimai kyla po Vilniaus rajone esančioje Riešės gimnazijoje nutikusio incidento.

Penktos klasės mokinys mergaitėms į akis pripurškė, kaip manoma, ašarinių dujų.<br>lrytas.lt nuotr.
Penktos klasės mokinys mergaitėms į akis pripurškė, kaip manoma, ašarinių dujų.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 5:40 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:33 AM

Čia penktos klasės mokinys į mokyklą atsinešė ašarinių dujų balionėlį ir jų papurškė trims mergaitėms: dviem bendraamžėms ir vienos iš jų sesutei, besimokančiai pirmoje klasėje.

Papurškė negavęs pinigų?

Viską mačiusios, bet nenukentėjusios mergaitės tėvai pasakojo, kad penktaklasis berniukas mergaičių paprašė pinigų. Šioms nesutikus jų duoti, berniukas pradėjo jas koneveikti, o galiausiai, išsitraukęs dujų balionėlį, papurškė mergaitėms į veidus.

Mokyklos Pagrindinį ir pradinį ugdymą organizuojančio skyriaus vedėja Agnė Pujanauskienė sakė, kad iš karto po incidento nukentėjusios mergaitės buvo skubiai nuvestos į sveikatos priežiūros kabinetą, buvo iškviesti tiek jų, tiek dujas purškusio berniuko tėvai.

„Pirmiausia buvome informuoti, kad pajaustas kvapas pirmame aukšte. Budintys darbuotojai informavo, kad ten mergaitėms į akis papurkšta kažkokia medžiaga.

Mergaitės buvo atvestos į sveikatos priežiūros kabinetą, buvo suteikta pirmoji pagalba, plaunamos akys ir veidukai, iškviesta greitoji pagalba. Informavome vaikų tėvus. Atvykus tėvams ir greitajai pagalbai buvo nuspręsta, kad būtų tikslinga vaikus nuvežti į ligoninę, kad jų būklė būtų patikrinta išsamiau.

Tada mes informavome kitas atitinkamas institucijas, kadangi vienos iš mergaičių buvo įvardinta, kas naudojosi tuo nelegaliu daiktu. Kai buvo informuotos instancijos, prisistatė pareigūnai, vyksta tyrimas“, – pasakojo A. Pujanauskienė.

Gimnazijos atstovė pasakojo, kad berniukas ir anksčiau pasižymėjo netinkamu elgesiu, jo elgesys buvo svarstomas mokyklos ir tėvų susitikime. Posėdis su tiek nukentėjusių, tiek įtariamo vaikų tėvais vyko ir po incidento su dujomis.

Tiesa, Riešės gimnazija nepatvirtino, kad berniukas mergaites apipurškėme dujomis negavęs pinigų.

„Dėl ko jis tai padarė – neįvardinta. Tiesiog noriu paminėti, kad viena iš nukentėjusių mergaičių ir jos tėvai net nežino šio berniuko. Kai klausėme, kas tai padarė, ji tik įvardijo, kad neaukštas berniukas, šviesiais plaukais ir mėlynomis akimis. Mes tokio fakto nežinome, bet tikimės, kad bus išsiaiškinta, nes mes esame suinteresuoti ir norime užtikrinti savo mokinių saugumą“, – sakė A. Pujanauskienė.

Laikymo taisyklių nėra

Mokykloje pradėta svarstyti, iš kur vaikas gavo dujų. Bene realiausia versija – teisėsaugoje dirba berniuko tėtis, dujas vaikas pasisavino būtent iš jo. Iškeltas klausimas, ar ašarinės, pipirinės bei kitos savigynai skirtos dujos, neturi būti laikomos seife ar būtų kitaip užrakintos.

Kaip informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius, taisyklių, kaip namuose turi būti laikomi savigynai skirtų dujų balionėliai nėra.

„Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas apibrėžia, kad „ginklas – įrenginys ar daiktas, sukonstruotas ar pritaikytas gyviesiems ar kitiems objektams, taikiniams naikinti, žaloti ar kitaip jiems paveikti“. Vadovaujantis šiuo įstatymu, dujinis balionėlis klasifikuojamas kaip D kategorijos ginklas.

D kategorijos ginklams nereikia leidimo, bet jų naudojimas ribojamas. Šie ginklai yra signaliniai šautuvai, pneumatiniai (oriniai) ginklai nuo 2,5 J iki 7,5 J galios, dujų balionėliai, šaltieji ginklai, elektros impulsiniai prietaisai. Šiuos ginklus gali įsigyti asmenys nuo 18 metų D kategorijos ginklus draudžiama nešiotis, išskyrus elektros impulsinius prietaisus ir dujų balionėlius. Jie registruojami, išskyrus šaudmenis, šaltuosius ginklus ir dujų balionėlius“, – teigė P. Radvilavičius.

Galima, manyti, kad saugos taisyklių nebuvimas, gali lemti panašių incidentų pasikartojimą ir kitose mokyklose.

„Šiuo metu policija atlieka tyrimą dėl šio incidento, tačiau tai nėra nei administracinio teisės pažeidimo bylos tyrimas, nei ikiteisminis tyrimas, tai vadinamas pirminis tyrimas, kada yra aiškinamos ir tikslinamos įvykio aplinkybės“, – sakė P. Radvilavičius.

Atsakomybė tėvams negresia

Kadangi dujas į mergaites purškė nepilnametis, kyla klausimas ir ar jo tėvai turės atsakyti už vaiko elgesį. Tačiau tokios normos, kad tėvai ar globėjai turi atsakyti už nepilnamečio elgesį, buvo numatytos anksčiau galiojusiame administracinių teisės pažeidimų kodekse.

„Anksčiau buvo administracinių teisės pažeidimų kodekse buvo parašyta, kad už jį atsako tėvai ar globėjai. Dabar, po administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimų, šitos normos nebėra ir už vaiko padarytus teisės pažeidimus nei tėvai, nei kiti juos atstovaujantys asmenys ar globėjai neatsako“, – teigė P. Radvilavičius.

Tėvai gali atsakyti tik pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso 181str. „tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams“. Šio straipsnio pažeidimais užtraukia įspėjimą. „Tačiau tai yra įrodymo dalykas, tai būtina įrodyti“, – sakė P. Radvilavičius.

Esant pagrindui, vaikui gali būti taikomos taikomos Lietuvos Respublikos vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo nuostatos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.