Į Seimą patekusiems „darbiečiams“ – partijos vadovybės dūriai

Į Seimą patekę du Darbo partijos atstovai nevykdys raginimo trauktis iš Socialdemokratų frakcijos, o laikinajam „darbiečių“ vedliui Vytautui Gapšiui pasiūlė spręsti savo problemas.

V.Gapšys: „Tai mums padarė daugiau žalos, nei davė naudos.“
V.Gapšys: „Tai mums padarė daugiau žalos, nei davė naudos.“
V.Bukauskas: „Jau keturiolika metų klausiau V.Gapšio. Užtenka.“
V.Bukauskas: „Jau keturiolika metų klausiau V.Gapšio. Užtenka.“
P.Čimbaras: „Nežinau, kokia prasmė dabar mojuoti kumščiais.“
P.Čimbaras: „Nežinau, kokia prasmė dabar mojuoti kumščiais.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2016, 8:04 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:06 AM

Vienmandatėse apygardose rinkimus laimėję „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras socialdemokratų stovyklą pasirinko prieš porą savaičių.

Bet V.Gapšys prieš kelias dienas pranešė, kad partijos pirmininkų taryba nusprendė rekomenduoti šiems politikams skubiai iš ten pasitraukti.

Abu parlamentarai neketina skubiai vykdyti buvusio rinkimų štabo vadovo perduotų nurodymų ir atkirto, kad nesileis šokdinami.

Partijai – per mažai naudos

„Jeigu V.Bukauskas ir P.Čimbaras nevykdys rekomendacijos palikti Socialdemokratų partijos frakciją, šis klausimas bus perduotas svarstyti partijos tarybai. Jie yra mūsų partijos veidas Seime, todėl turime atsakingai žiūrėti į tokius sprendimus.

Būtų visai kas kita, jei jie dėl frakcijos būtų nutarę po Darbo partijos suvažiavimo, kuriame bus renkamas naujas lyderis. Puikiai žinome, kad Seime frakcijos keičiamos visą kadenciją. Galima ateiti, išeiti ir vėl sugrįžti pagal poreikį.

Gal prisijungimas prie socialdemokratų jiems asmeniškai ir naudingas, bet V.Bukausko gautas frakcijos seniūno pavaduotojo postas yra menkas žiūrint iš mūsų partijos perspektyvos.

Tai mums padarė daugiau žalos, nei davė naudos.

Be to, ir socialdemokratų situacija nėra pavydėtina – jie yra silpnesnieji koalicijos partneriai ir matyti, kad jiems sunkiai sekasi ginti savo pozicijas. Pavyzdžiui, jie net nesugebėjo išsaugoti Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto, nors ir labai stengėsi“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo V.Gapšys.

Klausys rinkėjų, o ne V.Gapšio

Tačiau partijai laikinai vadovaujančio politiko pamokslavimai į Seimą vienmandatėse apygardose išrinktiems parlamentarams įspūdžio nepadarė.

P.Čimbaras „Lietuvos rytui“ pareiškė, kad vadinamoji partijos pirmininkų taryba neturi jokių teisinių galių nurodinėti: „Nesiruošiu nei klausyti, nei vykdyti tam tikros žmonių grupės kažkokio sprendimo.“

Anot Seimo nario, dėl frakcijos, jeigu reikės, jis atsiklaus savo rinkėjų, o ne atskirų partijos narių: „Jau keturiolika metų klausiau V.Gapšio. Užtenka. Tegul jis savo problemas išsprendžia, paskui nurodinėja kitiems.“

Politikas sakė dar prieš rinkimus „darbiečių“ vadovus įspėjęs, kad einama savižudybės link: „Tačiau tada manęs niekas neklausė, o po rinkimų bijo į akis pasižiūrėti. Man gaila, kad žmogus, nors ir laiko save itin protingu ir gudriu, neatsižvelgia į rezultatus. Lengva kitiems nurodinėti, bet pirmiausia reikėtų pasižiūrėti į save.“

Pabudo tik po kurio laiko

P.Čimbarui keisti ir priekaištai, kad sprendimas prisidėti prie Socialdemokratų partijos frakcijos esą nebuvo derinamas su partija.

Parlamentaro tvirtinimu, iškart po rinkimų apie tai jis kalbėjo ir su buvusiu frakcijos seniūnu Kęstučiu Daukšiu, ir su kitais: „Partijos taryba buvo susirinkusi, bet net nesugebėjo nuspręsti, ar šį klausimą įtraukti į darbotvarkę. Visiems buvo svarbiau pasiginčyti, kodėl pralaimėjo.

O tik po kiek laiko staiga kažkodėl pabudo, nors nežinau, kokia prasmė dabar mojuoti kumščiais. Tai rodo mūsų strategų trumparegiškumą.“

Kaip jam geriau pasielgti, P.Čimbaras po rinkimų bandė pasitarti su partijos garbės pirmininku Viktoru Uspaskichu, bet pastarojo žodžio taip ir neišgirdo.

V.Bukauskas irgi stebėjosi, kad „darbiečiams“ tik dabar parūpo jų sprendimas šlietis prie socialdemokratų: „Nežinau, kas čia ko turėjo atsiklausti, bet tas pats V.Gapšys partijos taryboje apie tai neužsiminė nė žodžiu.

Nesuprantu, ko čia piktintis, jei dviem partijos nariams ką nors Seime pavyktų pasiekti net neturint savos frakcijos.“

Nuomonės išsiskyrė

Išsiskyrė „darbiečių“ nuomonės ir dėl galimo partijos susijungimo su socialdemokratais.

Apie tokią galimybę šią savaitę prakalbo vienas partijos vadovų Vydas Gedvilas, bet V.Gapšys griežtai pasakė „ne“.

Tuo metu P.Čimbaras teigė esąs už partijų jungimąsi: „V.Gapšys kitų nuomonių negirdi, nes visą laiką manė, kad yra tik jo nuomonė ir tik ji yra teisinga. Gaila, jog net paaiškėjus, kad taip nėra, noras reguliuoti ir nurodinėti kitiems neišnyko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.