Kuklus trijų žvaigždučių rojus: kaip gyvena Seimo naujokai

Kol remontuojamas Seimo viešbutis, parlamentarai iš regionų apgyvendinti netoliese esančiame privačiame viešbutyje. Vieni politikos naujokai patenkinti, kiti skundėsi nepailsintys dėl net naktį nesiliaujančio mašinų ūžesio, o kelias nuo Seimo iki viešbučio – nors trumpas, bet atgrasus. Tuo įsitikino ir eksperimentą atlikęs „Lietuvos ryto“ žurnalistas.

Dalis Seimo narių laikinai apgyvendinti trijų žvaigždučių viešbutyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalis Seimo narių laikinai apgyvendinti trijų žvaigždučių viešbutyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Standartinis viešbučio kambarys, kuriame laikinai apgyvendinti parlamentarai.<br>A.Jančio nuotr.
Standartinis viešbučio kambarys, kuriame laikinai apgyvendinti parlamentarai.<br>A.Jančio nuotr.
Viešbutyje galima įsigyti suvenyrų.<br>A.Jančio nuotr.
Viešbutyje galima įsigyti suvenyrų.<br>A.Jančio nuotr.
Seimo narys G.Vaičekauskas gyvenimu viešbutyje nesiskundė.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys G.Vaičekauskas gyvenimu viešbutyje nesiskundė.<br>T.Bauro nuotr.
K.Smirnovas neneigė, kad viešbučio restorane su draugais aptaria reikalus.<br>T.Bauro nuotr.
K.Smirnovas neneigė, kad viešbučio restorane su draugais aptaria reikalus.<br>T.Bauro nuotr.
A.Gumuliauskas džiaugėsi grįžęs į svajonių miestą – Vilnių.<br>T.Bauro nuotr.
A.Gumuliauskas džiaugėsi grįžęs į svajonių miestą – Vilnių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-11-29 18:10, atnaujinta 2017-04-16 20:13

Trijų žvaigždučių viešbutis „Europa City“ J.Jasinskio gatvėje priglaudė 45 parlamentarus, kol iš Seimo viešbučio išsikraustys rinkimus pralaimėję senbuviai ir ten bus suremontuoti kambariai. Kiek ilgai truks remontas, Seimo kanceliarijos Paslaugų ir materialinio aprūpinimo skyriaus vedėjas A.Milkevičius dar negalėjo tiksliai pasakyti.

„Kai tik bus padarytas remontas, Seimo nariai iš komercinio viešbučio iš karto bus perkelti į Seimo viešbutį“, – paaiškino A.Milkevičius.

Tokia perspektyva naujuosius Seimo narius, atvykusius iš regiono, nelabai džiugina. Iš parlamento senbuvių jie girdėjo tik prastus atsiliepimus apie Seimo viešbutį, kuris iš esmės yra bendrabutis.

„Lietuvos ryto“ žurnalistas dvi su puse paros praleido „Europa City“ viešbutyje norėdamas įsitikinti, ar iš tiesų parlamentarams čia sukurtas laikinas rojus už mokesčių mokėtojų pinigus?

Vakarienės su žmonomis ir be jų

Standartinis kambarys dviem nakvynėms su pusryčiais kainavo 104 eurus. Pagal Seimo kanceliarijos susitarimą su „Europa City“ vadovais, viena politiko para šiame viešbutyje kainuoja mažiau nei 40 eurų. Bendrai skaičiuojant 45 parlamentarų diena viešbutyje valstybei atsieina 1710 eurų.

Kambarys – gana jaukus. Net ir vienviečiuose kambariuose, kurie yra apie 12 kvadratinių metrų dydžio, – plati dvigulė (arba dviejų dalių) lova.

Raudonojo vyno spalvos užtiesalai. Elegantiška. 

Kompaktiška vonia, kiekvieną dieną keičiami rankšluosčiai. Neblogai. O štai mini barai kambariuose, kur apgyvendinti Seimo nariai, užrakinti. Gal kad būtų toliau nuo pagundos. Viešbučio koridoriaus menėje yra šaldytuvas su svaigiaisiais gėrimais. Bet nepigu: pavyzdžiui, 200 gramų „Trejų devynerių“ butelaitis – 6 eurai.

Bet dauguma viešbučio gyventojų parlamentarų yra iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), tad jiems kaip ir neturėtų būti aktualu alkoholio kainos: juk Ramūnas Karbauskis ir „valstiečių“ siūlomas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – nepalaužiami kariai už blaivybę. 

Kai Seimo nariai rinkosi į viešbutį, A.Veryga dar nebuvo išrinktas ministru, tad „valstietis“ Arūnas Gumuliauskas leido sau viešbučio restorane išlenkti bokalą alaus. Juolab kad pasisvečiuoti atvyko jo žmona iš Šiaulių.

Alaus bokalas čia kainuoja 3 eurus. Patiekalai – irgi ne iš pigiųjų: kepsniai – apie 20 eurų, kukli porcija makaronų su sūriu – 5 eurai. Pasirinkimas irgi labai nedidelis.

Net ir neblogą atlyginimą gausiančiam Seimo nariui pakilo antakiai skaitant valgiaraštį. Paslaugi padavėja pasiūlė prie alaus keptos duonos su sūriu: šio patiekalo valgiaraštyje nėra, bet svečiams pageidaujant jis paruošiamas.

Grįžo į svajonių miestą

A.Gumuliauskas teigė iš esmės patenkintas gyvenimo sąlygomis.

„Dviese kambaryje gyventi būtų ankšta, tačiau žmona atvyko į tik svečius. Bent kol kas nutarėme, kad kol ketverius kadencijos metus gyvensiu Vilniuje, šeima liks Šiauliuose, ten mano rinkimų apylinkė, tad dažnai važinėsiu“, – sakė Seimo narys.

Jis neslėpė džiaugsmo grįžęs į Vilnių, savo studentiškos jaunystės miestą. A.Gumuliauskas, pastaruoju metu – Šiaulių universiteto profesorius, 1981 metais baigė Vilniaus universitetą. Mokėsi aspirantūroje (doktorantūroje) kartu su žymiais istorikais Alfredu Bumblausku, Zenonu Butkumi, filosofais Arvydu Juozaičiu ir Arūnu Poviliūnu.

Romantiški pasivaikščiojimai po ano meto Vilniaus senamiesčio aludes, surūkyta cigaretė Vilniaus universiteto Istorikų kiemelyje tos kartos humanitarams tapo masalu trūks plyš grįžti iš kitų miestų į Vilnių.

Nors aplinka, kur dabar stovi „Europa City“ viešbutis – anaiptol neromantiška.

Sostinė jausmų nesužadino

Bokalą alaus ir kepsnį užsisakė ir tos pačios dienos vakare į „Europa City“ atvykęs liberalas klaipėdietis Gintaras Vaičekauskas. Po to atidžiai apžiūrinėjo prie baro išstatytus gėrimus. Jis – ne „valstietis“, jam galima.

Pagaliau užsisakė puodelį kavos. Kitą dieną paklaustas, ar kainos viešbučio restorane nepasirodė per didelės, jis tarsi prasikaltęs mokinukas skubriai tarė: „Tai buvo tik vieną kartą, daugiau taip nedarysiu!“

Teko politikos naujoką nuraminti ir patikinti, jog tauta jo nepasmerks už tai, kad restorane už savo pinigus išlenkė alaus.

Juk netgi už blaivybę šaukiantis „tvarkietis“ Petras Gražulis ne kartą buvo pastebėtas picerijoje „Submarine“ su bokalu alaus. 

Klaipėdietis G.Vaičekauskas, kitaip nei šiaulietis A.Gumuliauskas, sentimentų Vilniui kaip miestui nejaučia.

Šalia viešbučio „Europa City“, kuriame jis laikinai apgyvendintas – judrus eismas, pro langus matyti kranai, visur aplink – statybos. Ir jei viešbučio langai – į Geležinio Vilko gatvės pusę, prie pat tunelio, išsimiegoti be pertrūkių – sudėtinga. Mašinos bilda visą naktį. Laimė, langų garso izoliacija – nebloga. Jų atidarinėti nebūtina net vasarą, nes įrengta ventiliacija.

„Ypač nejauku grįžti į viešbutį iš Seimo sutemus, tenka eiti apšnerkšta perėja po tuneliu, aptrupėjusiais laiptais. Atgrasi vieta. Tada suprantu, kad didmiestis man nėra mielas, spūstys vargina“, – kalbėjo G.Vaičekauskas.

Bet iš esmės jis gyvenimo sąlygomis nesiskundė, sakė, kad į Vilnių atvyko ne poilsiauti ar gydytis sanatorijoje, o dirbti.

„Spinta nedidelė, bet mano drabužiai tilpo. Vienam vietos užtenka sočiai. Po Naujųjų metų ginti disertacijos į Vilnių atvyks žmona. Tada jau galvosime, kur apsigyventi. Aš tikrai negaliu skųstis, esu neišrankus buičiai. Štai mano kolegei parlamentarei Viktorijai Čmilytei-Nielsen tikrai sunku, jai su trimis mažais vaikais duotas vienas nedidelis kambarys“, – apgailestavo G.Vaičekauskas.

Paklaustas, ar nejaučia politinės atskirties gyvendamas „valstiečių“ aplinkoje, liberalas atsakė neigiamai: jo kambario kaimynas – Simonas Gentvilas. Šio politiko tėvas Eugenijus Gentvilas liko gyventi aptriušusiame Seimo viešbutyje ir tuo anaiptol nesidžiaugia.

Gyrė viešbučio maistą

Į pragyvenimo kainą „Europa City“ viešbučiuose Seimo nariams pusryčiai neįskaičiuoti. Už juos tenka patiems susimokėti. Gal todėl per tris dienas teko matyti tik kelis pusryčiaujančius parlamentarus: žemės ūkio ministru neseniai tapusį Bronių Markauską, Kęstutį Smirnovą, E.Vaičekauską.

Bet pusryčiai čia – tikrai geri. Švediškas stalas, patiekalai įvairūs, maistas šviežias.

„Valstietis“ K.Smirnovas prisipažino kartais užsisakantis pusryčius.

„Kainuoja tik 7 eurus, bet gali valgyti, ką nori – karštuosius, šaltuosius patiekalus. Maistas skanesnis nei Seimo valgykloje, nors ir juo nesiskundžiu. Bet viešbutyje papusryčiavęs gali ilgam pasisotinti“, – tikino praktiškas suvalkietis.

Viešbučio restorano kainos jo nebaugina, jis čia užsisako tik sulčių stiklinę arba arbatos. K.Smirnovą teko matyti restorane net kelias valandas aptarinėjantį sporto problemas su bendraminčiais.

Šakiuose gyvenančio, Vilkaviškio apygardoje per rinkimus buvusį premjerą Algirdą Butkevičių įveikusio sportininko nei viešbučio Vilniuje aplinka, nei didmiesčio spūstys netrikdo.

„Esu gyvenęs Tokijo, Niujorko viešbučiuose. Palyginti su šiais miestas, Vilnius – tarsi ramus kaimas“, – sakė Rytų kovos menų sportininkas.

Anksčiau ar vėliau gyvenimas šiuolaikiškame, naujos statybos trijų žvaigždučių viešbutyje Seimo nariams baigsis. Teks grįžti į Seimo bendrabutį, kuris pagal viešbučių kategorijas vargu ar siekia nors dvi žvaigždutes.

Kai kurie vos tik išrinkti Seimo nariai, norėdami pasirodyti labai skaidrūs, siūlė, kad parlamentarai už komunalines paslaugas turėtų mokėti iš savo kišenės.

„Fiziškai tokia galimybė yra. Kiekvienam butui įrengti elektros ir vandens skaitikliai. Reikia tik paties Seimo politinio, teisinio sprendimo“, – sakė Seimo kanceliarijos Paslaugų ir materialinio aprūpinimo skyriaus vedėjas A.Milkevičius.

Pakeis tik senus langus

Seimas praėjusiais metais kreipėsi į Vyriausybę prašydamas į atnaujinamų valdžios pastatų sąrašą įtraukti kelis dešimtmečius didesnio remonto nemačiusį Seimo viešbutį. Tačiau ketinimai ES lėšomis iš esmės atnaujinti parlamentarų laikinuosius namus buvo atidėti.

Todėl kanceliarija nusprendė viešbutį, kuriame apgyvendinami parlamentarai, remontuoti pamažu. Kol kas apsiribota langų keitimu – tam planuojama išleisti per 350 tūkst. eurų.

Seimo kanceliarija numatė per kelerius metus pakeisti apie 400 langų.

Seimo viešbučio langai – nuo tada, kai viešbutis buvo pastatytas 1992–1993 metais ir yra labai prastos būklės. Langai neatsidaro, kambariuose šalta, per juos pučia vėjai, neša dulkes, ypač toje dalyje, kuri yra šalia tunelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.