Amžius tapti policininku – kliūtis?

Norintis tapti policininku privalo būti jaunesnis negu 35 metų. Tokią iš pirmo žvilgsnio diskriminacinę poziciją palaikė Europos Sąjungos aukščiausioji teisminė institucija – Teisingumo Teismas, nagrinėdamas Ispanijos teisės klausimą.

Nustačius jauno amžiaus cenzą pretendentams į policijos pareigūnus atkuriama tam tikra amžiaus struktūra policijos tarnyboje, kuri garantuoja, jog vyks laipsniška vyresnio amžiaus pareigūnų kaita jaunesniais, galinčiais užtikrinti fiziškai sunkių funkcijų atlikimą.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Nustačius jauno amžiaus cenzą pretendentams į policijos pareigūnus atkuriama tam tikra amžiaus struktūra policijos tarnyboje, kuri garantuoja, jog vyks laipsniška vyresnio amžiaus pareigūnų kaita jaunesniais, galinčiais užtikrinti fiziškai sunkių funkcijų atlikimą.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2016, 2:31 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 7:02 PM

Pasak Vilniaus universiteto Teisės fakulteto (VU TF) doktorantės Gabrielės Taminskaitės, leisdamas vienai ES valstybei nustatyti amžiaus ribą, kurią viršiję asmenys negali tapti policininkais, Teisingumo Teismas sukūrė precedentą, kuriuo nagrinėdamos panašias bylas turės remtis ir kitos ES narės, tarp jų – ir Lietuva.

ES Teisingumo Teismo sprendimai privalomi ir kitoms šalims, kai reguliuojami panašūs santykiai.

G. Taminskaitė pabrėžė: „Paprastai tokia situacija, kai asmenys traktuojami kitaip nei kiti tokioje pačioje situacijoje vien dėl to, kad yra vyresni ar jaunesni, laikomas diskriminacija dėl amžiaus.

Tačiau atskirais atvejais skirtingas požiūris į asmenis dėl amžiaus nėra pripažįstamas diskriminacija, jeigu nustatoma, kad tokia skirtybė grindžiama su amžiumi susijusiomis savybėmis, esančiomis esminiu ir lemiamu profesiniu reikalavimu, kaip antai specialūs fiziniai gebėjimai, ir su sąlyga, jog toks reikalavimas turi teisėtą tikslą, o priemonės jam pasiekti yra proporcingos, t.y. šio tikslo neįmanoma pasiekti kitu racionalesniu būdu.“

Kaip tik tokios nuomonės laikėsi ir ES aukščiausioji teisminė institucija, kuri savo sprendime stojo į Ispanijos, kuri ribojo vyresnių kaip 35 metų asmenų teisę tapti policijos pareigūnais, pusę. Ispanijos pilietis Gorka Salaberria Sorondo nacionaliniam teismui apskundė skelbimą apie pretendentų į policijos pareigūno pareigas konkursą, kuriame reikalauta, kad pretendentams nebūtų suėję 35-eri.

Policininko pareigų siekiantis G.Salaberria Sorondo rėmėsi nuostatomis direktyvos dėl vienodo požiūrio užimtumo ir profesinėje srityje, kuri draudžia įvairių rūšių diskriminaciją, tarp jų – ir amžiaus pagrindu darbo santykiuose.

Kiek anksčiau priimtame sprendime panašiu klausimu Teisingumo Teismas, remdamasis ta pačia direktyva, teigė, jog draudžiama nacionaliniuose teisės aktuose nustatyti 30 metų amžiaus ribą įsidarbinant vietinės valdžios pareigūnu.

Kodėl Teisingumo Teismas šioje situacijoje palaikė iš pažiūros priešingą poziciją?

G. Taminskaitė aiškina: „Svarbiausias akcentas šioje situacijoje – funkcijos, kurios pavestos atlikti policijos pareigūnui. Jos sutampa ne su vietos pareigūnų, bet su valstybės saugumo užtikrinimo pajėgoms pavestomis funkcijomis: pareigūno darbas susijęs ne tiek su administracinių, bet operatyvinių užduočių atlikimu, kurių metu gali tekti panaudoti fizinę jėgą bei vykdyti užduotis ne tik sunkiomis, bet ir ekstremaliomis sąlygomis.“ 

Byloje buvo įvardintos trys policijos užduotys, kurioms atlikti būtinas konkrečių fizinių pajėgumų turėjimas: užtikrinti asmenų ir turto apsaugą, garantuoti kiekvieno asmens galimybę laisvai naudotis savo teisėmis ir laisvėmis, o taip pat užtikrinti piliečių saugumą.

Teisingumo Teismo vertinimu, netinkamai vykdant šias užduotis galėtų kilti reikšmingų pasekmių ne tik patiems policijos pareigūnams bei pašaliniams asmenims, bet ir viešajai tvarkai. Todėl į šias pareigas pretenduojantiems asmenims keliami specialūs fizinės parengties reikalavimai, kurie siejami su asmens amžiumi.

Lietuvoje pretenduojantiems į vidaus tarnybą asmenims yra numatyta amžiaus riba, įtvirtinanti minimalų 18 metų ir maksimalų 60 metų amžių. Tačiau ji, skirtingai nei Teisingumo Teismo nagrinėto klausimo atveju, nustatyta remiantis ne asmens fiziniu pajėgumu, priklausančiu nuo jo amžiaus.

Minimali 18 metų riba sietina su asmens įgyjamu visišku teisnumu ir veiksnumu, o maksimali riba nustatyta atsižvelgiant į valstybės įtvirtintą asmenų pensinį amžių. Lietuvoje norintiems tapti policijos pareigūnais asmenims taip pat keliamos atitinkamos sveikatos būklės bei fizinio pasirengimo ir papildomų reikalavimų, susijusių su fiziniais bei praktiniais gebėjimais sąlygos, tačiau jos vertinamos individualiai nesiejant su asmens amžiumi.

Itin jauno (iki 35 metų) amžiaus kriterijus Teisingumo Teismo byloje buvo paaiškintas siekiu užtikrinti, jog naujai priimti pareigūnai bus pajėgūs vykdyti sunkiausias fizines užduotis palyginti ilgą jų karjeros laikotarpį – konkrečių fizinių galimybių turėjimo vertinimas turi būti ne statinis: ne tik vykstant konkursui, o dinaminis. Tai reiškia, jog reikia atsižvelgti ir į naujai paskirto pareigūno būsimos tarnybos metus.

Nustačius jauno amžiaus cenzą pretendentams į policijos pareigūnus atkuriama tam tikra amžiaus struktūra policijos tarnyboje, kuri garantuoja, jog vyks laipsniška vyresnio amžiaus pareigūnų kaita jaunesniais, galinčiais užtikrinti fiziškai sunkių funkcijų atlikimą.

G. Taminskaitė sakė: „Teisingumo Teismas padarė išvadą, jog nacionalinės teisės nuostata, kad pretendentai į policijos pareigūnų pareigas neturi būti vyresni nei 35 metų, pripažįstama teisėta siekiant užtikrinti policijos operatyvumą ir tinkamą veikimą bei neviršijančia to, kas būtina šiam tikslui pasiekti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.