Juliaus Pagojaus skrydis ir nuopuolis: netikėtos istorijos detalės

Neregėtas įžūlumas ar jaunatviškas buvusio teisingumo viceministro Juliaus Pagojaus naivumas? Vairavo išgėręs, prarado teises, o taikėsi į blaivininkų Vyriausybę sergėti teisingumo. Nuo naujų metų griežtėja bausmės išgėrusiems vairuotojams, o Vyriausybės priedermė pasirūpinti, kad įkliuvę vairuotojai nesurastų korupcinių landų, kaip išsisukti. Vis dėlto promilių į pareigūnų alkotesterį įpūtęs J. Pagojus nuo teisingumo išsisuko: po to, kai buvo sustabdytas išgėręs, išsaugojo viceministro postą.

J. Pagojus pareigūnams įkliuvo pernai gegužę, į alkotesterį jis įpūtė 0,67 promilės. Tuometis viceministras, nesutikęs su prietaiso parodymais, nuvyko tikrintis į Klaipėdos ligoninę, kur dirba jo tėvai.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
J. Pagojus pareigūnams įkliuvo pernai gegužę, į alkotesterį jis įpūtė 0,67 promilės. Tuometis viceministras, nesutikęs su prietaiso parodymais, nuvyko tikrintis į Klaipėdos ligoninę, kur dirba jo tėvai.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė („Lietuvos ryto“ televizija)

Dec 5, 2016, 3:15 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:34 AM

Prieš mėnesį laimėjęs konkursą jis sėdo į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) vadovo kėdę su 2600 eurų atlyginimu. Ir tik po bandymo tapti teisingumo ministru pasipylusi kritikos lavina išvertė J.Pagojų. 28-erių teisininkas pirmadienį paskelbė pasitraukiantis ir iš VVTAT vadovo posto.

„Pranešu, jog atsistatydinu iš Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus pareigų ir stabdau savo narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Šį sprendimą priėmiau atsižvelgdamas į susiklosčiusią situaciją, kuri užkerta kelią man tinkamai atlikti savo pareigas šioje tarnyboje bei gali paralyžiuoti visos institucijos darbą“, – pirmadienį ryte pranešė J.Pagojus.

Kodėl J.Pagojus susiprato trauktis tik po viešo skandalo? Apie tai, kaip teises pragėrusius valdininkus gina įstatymai, domėjosi „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „24/7“ žurnalistė Asta Martišiūtė.

J. Pagojus karjerą pradėjo įspūdingai – tapo pirmuoju jauniausiuoju nepriklausomos Lietuvos viceministru ir pretendavo tapti vienu jauniausių ministrų, nes visi juo buvo patenkinti. Naujasis premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo, kad pasitikėjimą kelia jaunas J. Pagojaus veržlumas, geras išsilavinimas.

Laikinai premjero pareigas einantis Algirdas Butkevičius taip pat gyrė kolegą – atsakingas, pareigingas, turintis pakankamai kompetencijos. Prezidentė Dalia Grybauskaitė apskritai džiaugėsi pateiktų ministrų profesionalumu ir nepriekaištinga reputacija.

Buvo tiek liaupsių, tiek pagyrų, o paaiškėjo, kad naujai iškeptas teisingumo ministras šiuo metu neturi teisių. Liaudiškai tariant, jas pragėrė. Negana to, su pareigūnais bylinėjosi metus ir visus teismus pralošė. Dar daugiau, sustabdytas pareigūnų į alkotesterį jis įpūtė promilių, o gimtojo pajūrio medikai kraujyje promilių neberado. Be to, pareigūnams J. Pagojus prisipažino, kad prieš sėsdamas už vairo truputį išgėrė, o medikams paaiškino, kad visai negėrė.

Kai ši tiesa paaiškėjo, J. Pagojus buvo pramintas „Gineikaite 2“. Neprisiekusiu teisingumo ministru jis pabuvo vos vieną dieną.

„Tęsti arba net pradėti darbą šioje pozicijoje būtų sudėtinga, laukiame jo pranešimo. Manau, kad jis bus toks, koks turi būti“, – pradėjus aiškėti naujoms J. Pagojaus teisių praradimo istorijos detalėms kalbėjo S. Skvernelis.

„Vertinu neigiamai. Mes kalbame apie atsiskaitomumą ir apie jo atsakomybę, ypač politinio pasitikėjimo darbuotojų“, – jam antrino A. Butkevičius.

Ilgai laukti nereikėjo, mat netrukus pats J. Pagojus išplatino laiškelį: „Matydamas, kad kilęs ažiotažas dėl mano praeities klaidos trukdo ir trukdys naujajai Vyriausybei, o ypač man labai svarbiai Teisingumo ministerijai, normaliai pradėti darbus, paprašiau paskirtojo ministro pirmininko atšaukti mano, kaip teisingumo ministro, kandidatūrą į 17-osios Vyriausybės narius“.

Vienintelis, kuris tikrai žinojo, kad J. Pagojus teisę vairuoti prarado dėl girtumo, buvo teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

„Grįžęs pirmadienį į darbą atėjo su atsistatydinimo pareiškimu, kurio aš netenkinau, nemaniau, kad yra pagrindas atleisti iš darbo. Tai labai jaunas, gabus žmogus, jis gali padaryti klaidą. Nesutikau“, – aiškino J. Bernatonis.

Tuo tarpu jo kolega, Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas išsakė šiek tiek kitokią nuomonę.

„Žmogiška suklysti, paslysti. Turbūt reakcija būtų kitokia, jei būtų pareiškę viešai – nebūtume skyrę, nebūtų skandalo. Bando apeiti, apsukti – ir aš nesu šventas žmogus, bet susimoku baudą ir viskas, nei slepiu, nei bandau išsisukti. Jei būtų eilinis Seimo narys, niekas nekeltų klausimo, bet jis pretendavo į teisingumo ministrus. Čia paradoksalu – kaip galima atstovauti teisingumui, turint ne visai švarią sąžinę šiuo klausimu“, – kalbėjo A. Sysas.

J. Pagojus savotišką teisingumą vykdo ir partijoje. Jis yra Socialdemokratų partijos Etikos komisijos pirmininko pavaduotojas. J. Bernatonis – partijos vicepirmininkas. Socialdemokratų partijos nariai sako, kad šie bičiuliai jiems užtraukė gėdą ir turės atsakyti už tai, kad nepasakė visos tiesos apie siūlomą kandidatą į naująją Vyriausybę. Tačiau didžiausia atsakomybė visgi tenka J. Bernatoniui.

„Išgirdau viešoje erdvėje, kad jis ne stukačius, originalia kalba sakau. Man kelia nuostabą, jei ne daugiau – teisingumo ministras, partijos pirmininko pavaduotojas. Be komentarų. Jis turėtų pats priimti moralinius sprendimus kaip pilietis. O kitą sprendimą turėtų pademonstruoti pats sau ir pademonstruoti jauniesiems bičiuliams, kurie, siekdami posto, lipa per kitų galvas“, – svarstė A. Sysas.

Nors ministru netapo, J. Pagojus turėjo iš ko gyventi. Konkurse į Teisingumo ministerijai pavaldžios Vartotojų teisių gynimo tarnybos vadovus J. Pagojus nurungė visus konkurentus, buvo pripažintas geriausiu, nors nebuvo nepriekaištingos reputacijos, mat administracinis teistumas dar neišnykęs.

Po skandalo naujasis premjeras S. Skvernelis sakė, kad jo galimybes eiti pareigas turi įvertinti naujasis teisingumo ministras. Socialdemokratų partijos pirmininkas irgi abejojo, ar susikompromitavęs ir partiją sukompromitavęs narys gali užimti aukštą postą valstybės tarnyboje.

„Valstybės tarnybos įstatymas nustato nepriekaištingos tarnybos reputacijos reikalavimus tarnautojams. Administracinių nusižengimų padarymas nėra nepriekaištingos reputacijos objektas. Jei būtų girtas kaip pėdas, turėtų būti papeikimas už šiurkštų nusižengimą, nes tokiu atveju jis pažemintų įstaigos autoritetą“, – kalbėjo Valstybės tarnybos departamento atstovas Aistis Rusteika.

Išvertus iš teisininkų kalbos tai reiškia, kad jei istorija būtų paviešinta tuo metu, kai teisingumo viceministras buvo sustabdytas prie vairo išgėręs, tuomet jis būtų pažeminęs tarnybos vardą ir savo reputaciją, o kadangi ši žinia nebuvo vieša, tai ir reputacija, teisininkų vertinimu, nenukentėjo.

Visgi, atsargumo dėlei, reikalavimas, kad Valstybinės vartotojų teisių gynimo tarnybos vadovas būtų nepriekaištingos reputacijos, konkurso sąlygose nebuvo įrašytas. Jeigu ne viešumas, J. Pagojus būtų tapęs teisingumo ministru ir būtų kovojęs su tais, kurie prie vairo sėda išgėrę.

„Nuo naujųjų metų asmenys, kurie vairuos transporto priemonę apsvaigę, bus traukiami baudžiamojon atsakomybė, ši veika kriminalizuota. Manau, susidursime su nauja patirtimi ir iššūkiais, kai bus bandoma kompromituoti kraujo tyrimus“, – pasakojo Seimo narys Vitalijus Gailius.

Tradicijos ieškoti, kaip, per ką ir už kiek papirkti medikus, kad šie sukeistų kraujo mėginius, senos. Alfonsa Petrylienė yra viena pirmųjų medikių mūsų šalyje, kuri buvo parengta ištirti, ar yra alkoholio kraujyje, ar ne. Kadaise ji visoje Vilniaus apskrityje buvo vienintelė tokio profilio specialistė.

„Ateidavo paprašyti. Labiau kreipdavosi pažįstami tų, kurie padarė avariją, kurių kraujas buvo paimtas. Kreipdavosi tie, kurie pažįsta mane arba mūsų ligoninės darbuotojai, kad kraują padarytume be alkoholio. Nieko nesiūlydavo, nes aš nesileisdavau į kalbas. Niekada to nedariau“, – pasakojo gydytoja-laborantė.

Moteris sako, kad neigiamą atsakymą ne visi suprasdavo ir, gelbėdami savo kailį, nesikuklindavo užeiti net į namus.

„Seselės dirbo priėmimo kambaryje, imdavo kraują. Buvo taip, kad paėmė kraują vieno vairuotojo, kuris padarė avariją. Vieną vakarą, jau sutemus – skambutis į duris. Aš buvau atostogose, o žiūriu – tas vairuotojas. Jis buvo pažįstamas, įsėdu ir važiuoju iki mokyklos.

Galvoju, kame čia reikalas. „Aš padariau avariją, paėmėm kraują pas jus ligoninėje, o mano teta dirba sanitare“. Sakau, kad aš atostogose, negaliu. Pasirodo, kad jo teta davė kraujo ir tas broliukas paėmė iš tetos, o jo kraują išmetė. Buvo priduotas tetos kraujas, o alkoholio rado. Matomai, teta buvo išgėrusi“, – prisiminė A. Petrylienė.

Moteris sako, kad jos paslaugų prašydavo slaugės, seselės arba gydytojai, tačiau to niekada nedarydavo ligoninės vadovai. Palaukti iš darbo einančios medikės – dar vienas bandymas išgelbėti savo kailį.

„Aišku, jiems reikėdavo sužinoti, kur aš gyvenu, bet patys ateidavo į laboratoriją. Tačiau daugiausia pažįstami prašydavo, kad nerasčiau alkoholio. Kartais būdavo, kad gatvėje laukdavo, bet sakiau, kad nedarysiu. Nė karto per tiek metų neturėjau bėdos“, – pasakojo A. Petrylienė.

Valstiečių lipdoma Vyriausybė pradėjo byrėti dar net nespėjusi prisiekti, tačiau valdančiosios partijos vadovas sako, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Po J. Pagojaus istorijos koalicijos partnerius nebus sunku įtikinti keisti teisės aktus, kad jeigu vairuoji, tavo kraujyje turi būti nulis promilių.

„Jaunas vyras, man gaila, kad tokios klaidos gyvenime jo karjeros galimybes panaikintų visiškai. Karjeros galimybės priklauso nuo tokio įvykio, kuris daugeliui įmanomas. Daugelis sprendžia pagal savo savijautą – gali vairuoti ar ne, o ne sprendžia pagal tai, kad tiesiog negalima vartoti alkoholio ir viskas“, – aiškino Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

J. Pagojus pareigūnams įkliuvo pernai gegužę, į alkotesterį jis įpūtė 0,67 promilės. Tuometis viceministras, nesutikęs su prietaiso parodymais, nuvyko tikrintis į Klaipėdos ligoninę, kur dirba jo tėvai. Tuomet persigalvojo ir išvyko pas Kretingos medikus. Ten, po daugiau kaip dviejų valandų paimtas kraujo mėginys parodė 0 promilių. Tačiau teismas šia medikų išvada suabejojo, esą visas alkoholio kiekis iš kraujo per tą laiką išgaruoti negalėjo, be to, mėginiui buvo paimta per mažai kraujo.

Konservatoriai taip pat pranešė, kad paprašė prokurorų ištirti, ar teisingumo ministras J. Bernatonis savo buvusiam pavaldiniui nepritaikė konkurso sąlygų į valstybinės tarnybos direktoriaus vietą.

„24/7“ – šeštadieniais 21 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.