Žinoma moteris viešai parodė, ką tenka iškęsti bandant susilaukti kūdikio

Įvairių sričių profesionalai, žurnalistai, visuomenininkai ir ekspertai smerkia Seimo narių bandymus taisyti pažangų, medicinos mokslu grįstą ir pacientų lūkesčius atitinkantį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuris apsunkins ir pabrangins galimybę susilaukti vaikų nevaisingoms poroms.

Medikai ir visuomenė priešinasi „valstiečių“ sprendimui apriboti nevaisingų porų galimybę susilaukti vaikų.<br>T.Bauro nuotr.
Medikai ir visuomenė priešinasi „valstiečių“ sprendimui apriboti nevaisingų porų galimybę susilaukti vaikų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 8:36 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:43 AM

„Seimo narių Ramūno Karbauskio, Agnės Širinskienės, Astos Kubilienės, Povilo Urbšio, Dainiaus Kepenio, Algimanto Kirkučio, Aurelijaus Verygos ir kitų siūlomi įstatymo pakeitimai neigia mokslo pasiekimus, atima iš pacientų teisę rinktis, kelia grėsmę moterų sveikatai ir pasmerkia norinčias susilaukti vaikų moteris didesnėms kančioms ir brangesniam bei pavojingesniam nevaisingumo gydymui. Jis turės neigiamų pasekmių ne tik nevaisingoms poroms, bet ir valstybei.

Naujos įstatymo pataisos įteisins eksperimentus su Lietuvos moterimis, akivaizdžiai sumažins nėštumo tikimybę po pagalbinio apvaisinimo, moterims teks kęsti perteklinį gydymą vaistais ir chirurgines intervencijas. Be to, bus užkirsta genetinės diagnostikos galimybė, todėl sunkiomis genetinėmis ligomis sergantys pacientai negalės susilaukti sveikų vaikų.

Šių pataisų pasekmė taip pat gali būti daugiavaisis nėštumas. Į moters gimdą perkeliant tris embrionus kas trečia pora rizikuoja daugiavaisiu nėštumu. Motinai, besilaukiančiai trynukų ir dvynukų, ir naujagimiams tokiu atveju kyla nėštumo komplikacijos, pirmalaikio gimdymo grėsmė, pavojus tiek mamos, tiek kūdikio gyvybei, apsigimimų rizika. Taip pat iškyla cezario pjūvio neišvengiamybė.

Pažangiose Europos Sąjungos valstybėse sukuriamų embrionų skaičius nėra ribojamas. Kelią, kuriuo dabar eina Lietuva, jau išbandė ir Italija. Joje konservatyvus pagalbinio apvaisinimo įstatymas priimtas 2004 metais. Dėl žalos motinai, naujagimiui ir visuomenei Italijos konstitucinio teismo po dešimtmečio jis buvo panaikintas.

Seimo narių peršamas kiaušialąsčių šaldymo metodas yra laikomas neefektyviu dar ir todėl, kad persileidimų dažnis naudojant kiaušialąstes yra didesnis nei naudojant embrionus. Apie psichologinius tokios baigties padarinius Seimo nariai net nekalba. Be to, procedūros sąnaudos naudojant užšaldytas kiaušialąstes pagalbiniam apvaisinimui yra didesnės.

Seimo nariai remiasi poros medikų, kurie apie problemą svarsto tik teoriniu lygmeniu, pareiškimais, o šiai nuomonei prieštarauja absoliuti dauguma medikų bendruomenės.

Šios įstatymo pataisos prieštarauja ir Lietuvos Konstitucijai, kurioje įtvirtinta nuostata, kad valstybė rūpinasi Lietuvos žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus.

Šios konservatyviausios Europoje nuostatos skatins gimstamumo mažėjimą ir tolesnį Lietuvos nykimą – Lietuvos piliečiai bus priversti ieškoti gydymo kitur ar tiesiog emigruoti. Nekalbant apie skurdžiau gyvenančius Lietuvos piliečius, kuriems tai būtų didelė finansinė našta.

Mes, žemiau pasirašiusieji, norime išreikšti bendrą poziciją – vienareikšmiškai pasisakome PRIEŠ nepagrįstą, skubotą bei pacientų interesus paminantį priimto Pagalbinio apvaisinimo įstatymo keitimą ar jo įsigaliojimo atidėjimą, kviečiame visuomenę reaguoti į tokias tamsuoliškas iniciatyvas, nes jos turės įtakos mūsų sveikatai, gyvenimui ir mūsų būsimiems vaikams.

Tai kritinis lūžis Lietuvos gyvenime, parodantis, kokį kelią pasirinks valstybė: ar bus vienodai paisoma visų piliečių interesų, ar jie bus ignoruojami dėl dalies Seimo narių nekompetencijos ir „vertybių“, – rašoma išplatintame aukščiausiems šalies pareigūnams skirtame rašte, kurį pasirašė daugiau nei 30 žinomų Lietuvos žmonių, tarp jų ir laidų vedėjos Rūta Mikelkevičiūtė ir Edita Mildažytė, žurnalistai Andrius Tapinas ir Martynas Starkus, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, dainininkės Asmik Gregorian ir Erica Jennings bei daugelis kitų.

E. Mildažytė: „Pažvelkite tiems vaikams į akis“

„Ši iniciatyva kilo ne iš kokių nors valdiškų institucijų įsikišimo. Bijome, kad nebūtų priimti skuboti ir niekam tikę įstatymai, o šis įstatymas yra stumiamas labai greitai“, – kalbėjo žurnalistė E.Mildažytė ir pridūrė, kad beveik visos žinomos moterys, kurios prisidėjo prie šios iniciatyvos, yra patyrusios motinystės džiaugsmą ir gali apie tai kalbėti iš savo patirties.

E.Mildažytės teigimu, šiandien, kai Lietuvai svarbus kiekvienas vaikas, valstybė imasi nesuprantamos politikos. „Pažiūrėkite tiems vaikams, kurie gimė, į akis, koks skirtumas, kaip jie gimė. Padėkime tiems vaikams ateiti“, – kalbėjo E.Mildažytė.

Parodė, ką tenka iškęsti moterims

Konferencijoje dalyvavusi trijų vaikų mama Rūta atviravo, kad dešimt metų teko minti specialistų kabinetų slenksčius: „Elzės susilaukėme, kai man buvo trisdešimt šešeri metai. Man nebūtų buvę galima padėti, jei būtų nepasisekę pirmąjį kartą. Kiek vaistų, ciklų ir vaistų būtų reikėję, jei nebūtų gimusi Elzė.“ Moteris pasakojo, kad jei jos atveju būtų apvaisintos tik trys kiaušialąstės, pora būtų pasmerkta ilgiems ir labai skausmingiems bandymams.

Dvynukų tėvas Vytis pasakojo, kad jo sūnums jau septyneri, o susilaukti sūnų porai pavyko iš ketvirto karto. „Tai nėra vien moteriška bėda, tai šeimos bėda. Dabartiniai siūlymai... Jei įstatymas būtų apie važiavimą iš Vilniaus į Kauną, tai būtų pasakyta, kad iš Vilniaus į Kauną galima važiuoti tik į rytus ir kada nors jūs atvažiuosite“, – sunkiai žodžius rinko vyras.

Konferencijos metu buvo parodytas ir švirkštas, kuris naudojamas stimuliacijos procedūros metu. Jį atsinešė Diana Gaičiūnaitė-Dirmė. Moteris pasakojo, kad net ne visi šeimos draugai žino, kad šiuo metu šeima stengiasi pastoti ir jai tenka pasikliauti medikų pagalba. „Dabartiniai siūlymai atima iš mūsų viltį, ir procesą su skausmingomis injekcijomis teks kartoti daug kartų. Ne visi žino, kad mažiausiai dvidešimt kartų moteris privalo leistis sau į pilvą vaistus. Iš pradžių dreba rankos, bet paskui pripranti“, – demonstruodama procedūrą moteris pasikėlė drabužius ir parodė, kaip leidžiami vaistai. Auditorija šį procesą stebėjo su ašaromis.

Konferencijoje dalyvavę medikai sutartinai pritarė, kad įsigaliojus „valstiečių“ siūlymams moterims teks iškęsti dvigubai daugiau procedūrų, bet turėtų kur kas mažiau šansų, kad procedūros, kurioms pasiryžo šeimos, duos laukiamų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.