Sauliaus Skvernelio apdovanotas policininkas – išsuktas nuo atsakomybės

Gal iš tiesų žmonės teisūs manydami, kad piktnaudžiaujantys tarnyba policininkai vis dar išlipa sausi iš balos, nes juos gina viršininkai, nors policijos vadovybė ne kartą žadėjo netoleruoti jokių pareigūnų nusižengimų?

Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

2016-12-09 13:24, atnaujinta 2021-10-12 09:01

Taip klausti verčia „Lietuvos ryto“ atskleisti faktai apie žmones piktinantį Alytaus policininko A.B., kuriam buvo sudaryta galimybė pasitraukti iš tarnybos dėl abejonių keliančių sveikatos problemų išmokant 4 mėnesių išeitinę kompensaciją ir skiriant pareigūno pensiją, elgesį.

Negana to, jis dar pretenduoja ir į netekto darbingumo pensiją.

Beje, šis pareigūnas 2012 metais buvo paskelbtas antikorupcinės akcijos „Aš neimu kyšių“ laureatu ir tuomečio policijos generalinio komisaro S.Skvernelio apdovanotas, o dabar paskui jį velkasi jau visas šleifas skandalų.

Jiezno gyventojai policijai prirašė daugybę skundų dėl šio policininko elgesio. Jau vien tai, kad pareigūną kaltina gerai jį pažįstantys asmenys, galintys parodyti išsaugotas telefone jo rašytas įtartinas žinutes, bendrų vaišių su alkoholiu nuotraukas, turėtų įpareigoti policiją kruopščiai ištirti skunduose nurodytus faktus.

Juk jei iš tiesų policininkas keletą metų dešimtimis litrų pirko samanę iš ją virusios buvusio draugo motinos ir net versdavo ją užsiimti šia neteisėta veikla, tai jau netgi ne nusižengimas tarnybinei etikai, o nusikaltimas.

Žmonės mini ir daugybę kitų šio pareigūno piktnaudžiavimo atvejų. Sunku patikėti, kad tai būtų vien apkalbos.

Išskirtinis atvejis šioje įtarimų grandinėje – teisę studijavusio studento sulaikymas ir jam sukurpta byla.

Ko gero, teisiškai išprusęs jaunuolis savo klausimais gerokai suerzino jo draugo vairuojamą automobilį sulaikiusį kelių patrulį A.Baidoką, įsitaisiusį šalia transporto eismą po 23 valandos draudžiančio tik tą pačią dieną atsiradusio ženklo ir baudusį pažeidėjus.

Atrodytų, banalus kelių eismo įvykis buvo paverstas ilgai tiriama byla – paprašęs prisistatyti, parodyti policininko pažymėjimą, paaiškinti, kokį Kelių eismo taisyklių punktą pažeidė, stovintis šalia pareigūno automobilio ir viską filmuojantis jaunuolis buvo sulaikytas ir nuvežtas į areštinę.

Pasirodo, ir tai buvo dar ne viskas. Netrukus jaunuoliui pareikšti įtarimai, kad pasipriešino pareigūnui, net sulaužė jam du šonkaulius. Pradėtas ir ikiteisminis tyrimas. Studentui dar pasisekė, kad jis viską nufilmavo.

Sveiku protu sunku suvokti, kaip studentas storą žieminę striukę vilkinčiam policininkui galėjo sulaužyti šonkaulius, jeigu filmuota medžiaga nerodo, kad jis būtų priešinęsis, jam nebuvo taikomos jokios specialiosios priemonės, jokių grumtynių nematė ir kiti tą vakarą prie kelio ženklo A.B. sustabdyti vairuotojai.

Labiausiai stebina, kad mįslingi šonkaulių lūžiai tapo ne tik bylos studentui pretekstu, bet dar ir gali policininkui užtikrinti didesnę pensiją.

Galbūt svylant padams dėl Jiezno gyventojų skundų jau sumanęs trauktis iš policijos A.Baidokas sukurpė bylą jį teisės pamokiusiam studentui ne tik iš pykčio, bet ir siekdamas pasididinti pensiją?

Pažyma apie sulaužytus policininko šonkaulius neįrodo, kad tai studento darbas.

Pirmiausia neaišku, ar medikai nesuklastojo ligos istorijos, be to, kalbama, kad pareigūnas šonkaulius galėjęs susilaužyti anksčiau puotaudamas su draugu ir nusirisdamas nuo laiptų.

Kad ir kaip būtų, nekaip atrodo istorija, kai įtarimais apraizgytas policininkas staiga išleidžiamas į pensiją ir dar sudaromos sąlygos ją pasididinti galbūt tik dėl menamos žalos sveikatai atliekant tarnybines pareigas. Tačiau skubėta kaip į gaisrą – A.B. buvo išleistas į pensiją praėjus vos trims dienoms po „Lietuvos ryto“ publikacijos.

Žinoma, dažnoje įstaigoje pasitaiko piktnaudžiauti linkusių darbuotojų. Bet jų nusižengimai iš atskiro atvejo tampa sistemine institucijos problema tuomet, kai juos mėginama išsukti nuo atsakomybės.

Statutinės organizacijos, ko gero, visame pasaulyje linkusios kaip įmanydamos slėpti dėmes ant savo munduro. Bet Lietuvos policija įklimpsta itin dažnai.

Antai pats policijos generalinis komisaras L.Pernavas atkakliai mėgino ginti net kelerius metus prie Vilniaus oro uosto žmones terorizavusius J.Glinevičių ir P.Brazovskį. Vairuotojai ne kartą skundėsi, kad šie pareigūnai šantažuoja reikalaudami kyšio, bet jie vis išsisukdavo.

Padėtis nepasikeitė net paskelbus kyšio nedavusio verslininko istoriją, kai jis šių policininkų buvo tampomas iki paryčių, kol blogai pasijutęs atsidūrė ligoninėje. Žmogus buvo apkaltintas pasipriešinimu policininkams, nors vaizdo kameros parodė, kad tai liudijęs pareigūnas net nebuvo įvykio vietoje.

Policininkai toliau siautėjo, kol galiausiai J.Glinevičius buvo sučiuptas su kyšiu piniginėje. Tačiau net ir tada skandalais pagarsėję pareigūnai nebuvo atleisti, o tik perkelti iš oro uosto į kitą vietą.

Angelų sargų savivalė baigėsi tik tada, kai po ilgo bylinėjimosi J.Glinevičių teismas nubaudė solidžia bauda ir uždraudė porą metų dirbti valstybės tarnyboje.

Neabejotina, jog panašios istorijos kartosis, kol policijos vadovai dangstys prasižengusius pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.