Akibrokštas Vilniuje: prieš Kalėdas vaikams atvežė „žaliųjų žmogeliukų“

Įsivaizduokite – ateinate į knygyną, patraukiate prie stalo žaidimų, o ten sudėti armijos transporto modeliai ir kareivių figūrėlės. Tiesa, ta armija ir tie kareiviai – ne bet kokie, o Sovietų Sąjungos. O šalia sovietinių atributų ir šiuolaikiniai „žalieji žmogeliukai“. Su katinu.  Būtent tokiais žaislais prekiaujama prie pat Vilniaus geležinkelių stoties esančiame rusų knygyne „Knygų pasaulis“.

Socialiniuose tinkluose plinta žaislų nuotraukos: sovietinės armijos atakos sraigtasparnis, tankas, sunkvežimis ir modernus rusų pėstininkų būrys „Mandagūs žmonės“.<br>M.Gaučaitės nuotr.
Socialiniuose tinkluose plinta žaislų nuotraukos: sovietinės armijos atakos sraigtasparnis, tankas, sunkvežimis ir modernus rusų pėstininkų būrys „Mandagūs žmonės“.<br>M.Gaučaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-12 10:59, atnaujinta 2018-02-09 23:11

 Socialiniuose tinkluose plinta žaislų nuotraukos: sovietinės armijos kovinis sraigtasparnis, tankas, sunkvežimis ir modernus rusų pėstininkų būrys „Mandagūs žmonės“. Tokius žaislus knygyne pamatė vilnietis Vidmantas. Visų žaislų dėžutės pažymėtos gamintojo „Zvezda“ („Žvaigždė“) ženklu ir Rusijos vėliava. Žaislų kainos svyruoja nuo 8 eurų 70 centų iki kiek daugiau nei 11 eurų.

„Ar tokie žaislai gali būti parduodami mūsų šalyje?“ – pasipiktinęs klausė Vidmantas.

Informacinių atakų talkininkas

Parlamentaras, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas sakė, kad jei tai būtų kolekciniai eksponatai, problemų dėl to nekiltų, tačiau kadangi tai yra vaikų žaislai, jie nėra tinkami prekiauti Lietuvoje.

„Jeigu būtų kalbama apie kolekcinius dalykus, kaip kai kurie žmonės kolekcionuoja figūrėles ar kokius nors karinius ženklus, tai pasakyčiau, kad prekiauti galima.

Tačiau kalbama apie žaislus. Juolab kad yra įvesta ir šiuolaikinė, poros metų konteksto sąvoka „mandagūs žmonės“, „mandagūs kariai“. Kaip žinome, ta sąvoka nėra atsiradusi iš niekur, tai yra Krymo aneksijos atspindys“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Politikas mano, kad šie žaislai greičiausiai buvo skirti Rusijos vidaus rinkai, tačiau rado kelią iš ten atkeliauti ir į Lietuvą. Pasak politiko, tokiais žaislais siekiama nuo mažens ugdyti iškreiptą požiūrį į Rusijos šovinistinį agresyvumą, o pats prekių platintojas puikiai supranta, kokie žaislai guli knygyno lentynose.

„Aš manau, kad į tai turėtų atkreipti dėmesį tie platintojai, kurie prisiima atsakomybę tokią produkcija platinti Lietuvos vaikams.

Iš tikrųjų Lietuvoje nedraudžiama prekiauti visokiu šlamštu ir yra kam tuo užsiimti. Pas mus nėra mechanizmo, kad šiuo atveju būtų nedelsiant reaguojama – tie žaislai būtų  sugrūsti į maišus ir grąžinti į Rusiją“, – sakė Seimo narys.

Jis sakė manantis, kad svarbiausia šiuo atveju nebijoti garsiai kalbėti, kad tokių žaislų neturi būti Lietuvos parduotuvių lentynose.

„Reikia kalbėti apie tai nenuslepiant faktų. Kalbėdamas apie tuos pačius platintojus, kurie prisiima riziką, galėčiau drąsiai įvardyti tą knygyną kaip Rusijos informacinių atakų Lietuvoje talkininką. Jie puikiai supranta, ką daro“, – sakė A.Anušauskas.

Išgirdęs pasibaisėjo

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas, klausydamasis, kokie žaislai parduodami knygyne, tik trumpai ištarė: „O, Dieve.“

Politikui atrodo keista, kad dalis verslininkų taip ir nesupranta, ką daryti galima, o kas – netinkama: „Buvo bandymų knygynams ir bibliotekoms įsiūlyti knygą apie Staliną. Tai lyg ir buvo gana aiškiai iškomunikuota, kad per minkštąją galią, informacines atakas iš esmės siekiama formuoti nuomonę. Aišku, tai nėra gerai ir gaila, kad to kai kas nesupranta. Kažko iki galo nepadarė ir politikai.“

Seimo narys sakė, kad gali būti dvi versijos, kodėl tokiais žaislais prekiaujama. „Arba jie nesupranta, ką tai reiškia, kas gali būti realu, arba supranta, žino, ką daro. Kiek žinau, Lietuvoje nėra tokios tendencijos, kad kiekvienoje parduotuvėje būtų tokiais žaislais prekiaujama. Norėčiau tikėti žmonėmis, kad jie greičiausiai nelabai įsigilinę į tai, kuo prekiauja, ką tai simbolizuoja ir ką tai reiškia vaikams“, – sakė politikas.

V.Bakas paprašė jam atsiųsti žaislų nuotraukas ir žadėjo imtis veiksmų, kad jų parduotuvės lentynose neliktų.

Tai – moralės klausimas

Buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas sakė, kad į tokių žaislų pardavimą galima pažvelgti iš dviejų pusių. Viena jų – teisinė: „Jeigu kalbame apie teisinius dalykus, tai, ko gero, nėra tokio formalaus draudimo (prekiauti. – Aut.), bet kiekvienas verslininkas, kiekvienas lietuvis turi jausti atsakomybę.“

Antrasis A.Paulausko išskirtas klausimas – moralinis. Jis sakė, kad tokiais žaislais, ypač kareivių figūrėlėmis „Mandagūs žmonės“ prekiauti nėra patriotiška ar padoru.

„Aš manau, kad mums prekiauti ar propaguoti rusų kariuomenę, juolab kalbant apie „mandagius žmones“, kuriais Vladimiras Putinas vadina karius, kurie vykdė Krymo okupaciją, nėra visiškai patriotiška ar visiškai padoru“, – sakė A.Paulauskas.

Buvęs parlamentaras mano, kad tokie žaislai Rusijos gamintojų sukurti didžiuojantis savo karais, karine technika.

„Jeigu atsivežame jų čia ir pardavinėjame, prisidedame prie tam tikro populiarinimo šių dalykų, kurie neturėtų būti populiarinami. Kalbėti, ar tai propaganda, sunku, tai daug sudėtingesnis klausimas, bet tai tam tikras pritarimas, demonstravimas, parodymas, kad tai galima įsigyti, kad čia nieko blogo, ir tai, matyt, yra tikslas“, – kalbėjo buvęs Seimo narys.

Kadangi oficialaus draudimo prekiauti tokiais žaislais nėra, A.Paulauskas teigė, kad lieka moralės klausimas: „Bet kuris lietuvis patriotas, besirūpinantis savo valstybe, neturėtų to kišti savo vaikams.“

Žaislai užsakomi masiškai

Išgirdusi klausimą apie žaislus, knygyno darbuotoja atrodė sutrikusi ir sakė nežinojusi, kad tokie žaislai guli parduotuvės lentynose.

„Niekas ten nežiūrėjo. Ten tiesiog žinote kaip... Čiagi žaislai, vežamos prekės. Mes tiesiog labai daug turime tų žaislų. Tų modelių visokių yra. Ir vokiškų... Ten niekas sąmoningai nieko... Dėl tos politikos.

Mes net nežiūrime. Mums atveža dėžes iš karto ir ten visokių yra tų modelių. Kad specialiai kas vežtų tik tokius, nėra taip“, – sakė „Knygų pasaulio“ atstovė.

Paklausta, kas užsako prekes ir ar jie mato, ką užsako, pašnekovė negalėjo tiksliai atsakyti, tik dar kartą pakartojo, kad žaislai vežami dėžėmis ir to, kad tyčia būtų užsakoma tokių žaislų, nieko nežinanti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.