Per Garliavos skandalą pažeminta prokurorė pinigų negaus

Per Garliavoje sukurtą pedofilijos skandalą darbo netekusiai, bet vėliau į ją grąžintai Kauno apylinkės prokuratūros prokurorei Genovaitei Ročienei nepavyko prisiteisti 25 tūkstančių eurų.

G.Ročienei buvo sumokėta už priverstines pravaikštas, todėl teismo nuomone, prokuratūra jai nėra skolinga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Ročienei buvo sumokėta už priverstines pravaikštas, todėl teismo nuomone, prokuratūra jai nėra skolinga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 12:04 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:09 PM

Prokurorė manė, kad tokią sumą jai turėtų sumokėti Generalinė prokuratūra dėl neteisėto atleidimo ir jos sveikatos pablogėjimo.

G.Ročienės skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad prokurorė nepateikė jokių objektyvių duomenų apie priežastinį ryšį tarp atleidimo iš darbo ir sveikatos būklės pablogėjimo.

„Pareiškėjos nurodoma aplinkybė ir prie skundo pridėti rašytiniai įrodymai apie tai, jog jos dvasinius išgyvenimus nulėmė aplinkybė, kad apie jos atleidimą iš tarnybos buvo paskelbta viešai, internetinėje erdvėje, nesudaro pagrindo jai reikalauti žalos atlyginimo iš darbdavio, kadangi nepateikta jokių objektyvių įrodymų, kad atsakovas galėjo įtakoti publikacijų turinį. Be to, jeigu pareiškėja mano, kad visuomenės informavimo priemonėje buvo pateikta žeminančio ar įžeidžiančio pobūdžio informacija, savo teises turi teisę ginti įstatymo nustatyta tvarka“, – rašoma teismo sprendime.

G.Ročienė skunde taip pat buvo nurodžiusi, kad atleista iš darbo ji kurį laiką neturėjo pragyvenimo šaltinio, jai reikėjo išlaikyti tris vaikus, todėl iš Generalinės prokuratūros priteista suma būtų jai kaip kompensacija už tą nemalonumų laikotarpį. Teismo neįtikino ir šie G.Ročienės argumentai.

Vilniaus apygardos administracinio teismo nuomone, dėl visų neigiamų padarinių yra kalta pati G.Ročienė.

Tarnybinio patikrinimo metu buvo nustatyta, kad prokurorė netinkamai vykdė savo darbą. Ji šio patikrinimo išvadų neskundė, skundė tik atleidimą iš darbo, todėl pati prisipažino, kad dirbo netinkamai.

„Esant tokiai situacijai teismas sprendžia, kad įsakymo dėl tarnybinės nuobaudos – atleidimo iš pareigų – panaikinimas, grąžinimas į užimtas pareigas ir vidutinio darbo užmokesčio už priverstinės pravaikštos laiką priteisimas yra pakankama satisfakcija pareiškėjai“, – teigiama teismo sprendime.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas nėra galutinis. G.Ročienė per mėnesį jį gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

G.Ročienė iš darbo Kauno apylinkės prokuratūroje buvo atleista 2009 metų spalį. Skirti didžiausią galimą nuobaudą su savo pareigomis nesusitvarkiusiai prokurorei nusprendė tuometinio Generalinei prokuratūrai vadovavęs Algimantas Valantinas.

G.Ročienė atleidimą apskundė. 2014 metų gruodį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad prokurorė padarė pažeidimų tarnyboje, tačiau atleidimas iš tarnybos yra per griežta nuobauda.

G.Ročienė grįžo į darbą, o Generalinė prokuratūra sumokėjo jai kompensaciją už visą priverstinės pravaikštos laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.