Gabrielius Landsbergis kirto švietimo sistemai: „Situacija yra visiškai nepatenkinama“

Trečiadienį šalį supurtė Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje kilęs skandalas, kai dėl atleisto lietuvių kalbos mokytojo pradėję maištauti mokiniai užbarikadavo mokyklos duris ir neleido išeiti direktorei, kol ši į darbą negrąžins atleisto mokytojo. Nors direktorė sutiko grąžinti mokytoją į darbą, vėliau apsigalvojo, o galiausiai mokyklą paliko pati. Neabejingi šiai situacijai liko ir politikai.

Gabrielius Landsbergis sakė, kad mokyklų kokybė Lietuvoje turi augti, nes situacija, kurioje esame dabar, yra visiškai nepatenkinama.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Gabrielius Landsbergis sakė, kad mokyklų kokybė Lietuvoje turi augti, nes situacija, kurioje esame dabar, yra visiškai nepatenkinama.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-15 16:54, atnaujinta 2018-02-09 22:23

Tiesioginės „Facebook“ transliacijos metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis, parlamentaras Gabrielius Landsbergis sakė, kad mokyklų kokybė Lietuvoje turi augti, nes situacija, kurioje esame dabar, yra visiškai nepatenkinama.

„Direktoriai dažnu atveju yra skiriami partiniu principu, jų priežiūrai, akreditacijai yra neskiriamas joks dėmesys, tai yra didžiulė bėda. Tačiau vieno direktoriaus atleidimas, nesvarbu kaip smagu tai būtų arba kaip greitai tai būtų padaryta, iš tikro nesprendžia problemos išvis niekaip“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis sakė, kad norint spręsti problemą iš esmės, reikia peržiūrėti direktorių skyrimo ir akreditavimo tvarką: „Čia yra esmė, jeigu mes norime, kad ta sistema keistųsi. Šiandien direktorių atrenka, jį akredituoja savivaldybės švietimo skyrius, jie prižiūri direktorių. Tai lygiai taip pat Vilniaus savivaldybės švietimo skyrius yra atsakingas už tos direktorės darbo kokybę.

Jeigu ji uzurpavo galią savo rankose, nesirūpino mokykla, jeigu ji nesirūpino savo mokinių gerove, tai atsakinga yra savivaldybė. Jeigu jau Vilniaus savivaldybė nesusitvarko, tai įsivaizduokite, kas yra kitose Lietuvos savivaldybėse, kuriose valdo greičiau ne merai, o carai, kurie direktorių skiria, dažnu atveju, savo nuožiūra, nurodydami švietimo skyriui, kas turi vadovauti mokyklai. Apie švietimo kokybę mes iš tikro niekaip negalime kalbėti.“

Siūlo grąžinti seną sistemą

Konservatorius sakė, kad į šią problemą reikia pažiūrėti kiek įmanoma labiau sistemiškai. Transliacijos metu jis kreipėsi į naująją švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę ir paragino, kad vienas pirmųjų jos darbų būtų mokyklų administravimo sistemos tvarkymas.

„Aš noriu priminti, kad 2008 – 2012 metais Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo patvirtinta ministro įsakymu tvarka, kuri privertė akredituoti direktorius Vilniuje, Švietimo ir mokslo ministerijoje, kur jie turi atvažiuoti ir akredituotis.

Daugybė direktorių buvo pakeista būtent dėl tos naujos sistemos. Aš labai rekomenduočiau grįžti prie jos. Darbo partija atšaukė tą sistemą, matyt, kad turėjo savo interesų, kad jos direktoriai būtų daugiau skiriami ir jie galėtų išlaikyti politinę įtaką.

Tai aš labai rekomenduoju grįžti prie tos tvarkos ir ją dar toliau vesti, kad direktoriai būtų ir skiriami centralizuotai ir akredituojami centralizuotai, nes akivaizdu, kad savivalda nesusitvarko ir tik seka iš paskos, kai įvyksta koks nors skandalas. Tai yra, mano nuomone, tikrai netinkama“, – tiesiogiai iš Briuselio kalbėjo Gabrielius Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?