Kriminalinio pasaulio žinovas apie Remigijaus Morkevičiaus žūtį: „Viskas – dėl pinigų“

Po to, kai Kaune trečiadienį buvo nušautas žymus bušido kovotojas Remigijus Morkevičius, prabilta, kad į gatves grįžta grupuotės, savo santykius sprendžiančios ginklais.

Dailius Dargis: „Remigijus Morkevičius gyveno absoliučiai uždarą gyvenimą“<br>M.Patašiaus ir G.Bitvinsko nuotr.
Dailius Dargis: „Remigijus Morkevičius gyveno absoliučiai uždarą gyvenimą“<br>M.Patašiaus ir G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė („Lietuvos ryto“ televizija)

Dec 23, 2016, 6:21 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:01 PM

Apie tai, ar grįžta gaujų karai, „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoju Andžejumi Roginskiu bei žurnalistu, kriminalinių knygų autoriumi Daliumi Dargiu.

– Komisare, kaip vyksta tyrimas? Ar jau aiškėja įtariamieji?

– (A.Roginskis) Šiuo metu ikiteisminis tyrimas perimtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro, iš karto į įvykį buvo išvykusi Kriminalinės policijos biuro sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė, kurią sudarė geriausi ikiteisminio tyrimo tyrėjai, analitikai, žvalgai ir specialistai. Praktiškai visą naktį jie darbavosi įvykio vietoje, šiuo momentu darbuojasi taip pat ir visą dieną atlikinėja veiksmus, kurie yra susiję su šio nusikaltimo tyrimu.

– Suprantu, kad tai yra neeilinis nusikaltimas – patys geriausi specialistai, tyrėjai?

– (A.Roginskis) Taip. Nusikaltimas neeilinis. Jis yra ne pirmas nusikaltimas. Kalbant apie Kauną, mes glaudžiai darbuojamės su kolegomis, regioninio padalinio pareigūnais, dirbančiais organizuoto nusikalstamumo srityje. Jiems padedam kaip centrinė kriminalinė policija. Jau keletą metų ar daugiau Kaunui skiriame ypatingą dėmesį, tai viena prioritetinių mūsų tyrimo sričių, kadangi tam tikrų rizikų ten matėme.

– Jos išlieka ir po šio įvykio, matyt, didėja?

– (A.Roginskis) Nenorėčiau pasakyti, kad didėja. Yra individualūs atvejai, kalbant apie tam tikrus nusikaltimus, kurie visuomenei kelia itin didelį rūpestį. Išvykom iš karto, atvykom vakare, dirbom per naktį todėl, kad mums rūpi, kad visuomenė jaustųsi saugi. Nenorime, kad būtų nesaugumo pojūtis, kaip buvo 1990-2000 m. laikotarpyje, kuomet buvo nesaugu ir visuomenė nepasitikėjo teisėsauga. Šiandien tokios situacijos būti negali. Net neabejojame, kad tas nusikaltimas anksčiau ar vėliau bus ištirtas.

– Dailiau, jūs esate kriminalinio pasaulio ekspertas. Ar turite versiją, kas čia nutiko ir kodėl? Šiandien sakėte, kad tai galėjo būti kerštas, nes paleista ne viena, o daug kulkų. Taip pat atsirado versijų, kad R. Morkevičius galėjo turėti skolų. Jo treneriai kalba apie tai, kad sportininkai įsivelia į tokias kovas dėl to, kad reikia pinigų, išlaikyti šeimas.

– (D.Dargis) Be abejo, visi nusikaltimai apskritai yra daromi dėl pinigų. Rašau apie juos, domiuosi ir šiek tiek gilinuosi, tai viskas yra daroma tik dėl pinigų. Dėl pinigų žudomi žmonės, gimsta konfliktai. Šiandien pasišnekėjau su keliais R.Morkevičiaus aplinkos žmonėmis, nes kadaise gyvenau tame rajone, kuriame lankėsi ir R. Morkevičius. Pažįstu tam tikrą žmonių ratą – tai buvo paprasti, eiliniai kauniečiai, jauni žmonės.

Buvo visokių situacijų, bet tikrai nebuvo super-turbo organizuotas nusikalstamas klanas. Manau, kad laikui bėgant bus paskelbta, ką policija turi surinkusi. Mano žiniomis, jis buvo daugiau sportininkas, eilinis, paprastą gyvenimą gyvenęs žmogus.

– Reiktų suprasti, kad turėjo priešų?

– (D.Dargis) Kiek kalbėjau su artimais jo žmonėmis, jie sakė, kad paskutinį pusmetį po skandalingų atvejų, jo išpuolių prie žmones, jis gyveno absoliučiai uždarą gyvenimą. Jis leido laiką namuose su vaikais, jo žmona laukiasi ir nusprendė po kelių mėnesių sėdėjimo namie vėl grįžti į profesionalų, kovinį sportą, nes kitais metais ruošėsi dalyvauti tarptautiniame kovos menų turnyre ir tam atkakliai rengėsi.

– Ar jūsų žiniomis jis turėjo skolų?

– Nežinau, nedalyvauju bendruose sandėriuose su vienais ar kitais žmonėmis, aš žurnalistas. Sunku pasakyti, dabar versijų bus daug.

– Komisare, ar tai galėjo būti skolos?

– (A.Roginskis) Yra iškeltos kelios versijos, visas jas tikriname lygiagrečiai. Tikriname ir sąsajas su organizuoto nusikalstamo pasaulio grupėmis, sąsajas su kitais nužudymais, nusikaltimais. Kol kas pasakyti, kuri versija yra pagrindinė, yra anksti.

– Šis žmogus buvo žinomas policijai ne tik dėl muštynių, bet ir dėl bendravimo su Kryžkelės gaujos, taip pat su Vilijampolės nusikalstamo pasaulio atstovais. Tiesa?

– (A.Roginskis) Galėčiau patvirtinti tiek, kad jis buvo patekęs į mūsų akiratį, buvo pakankamai gerai mums žinomas dėl galimų sąsajų su Kauno organizuotomis nusikalstamomis grupėmis.

– Ar tai yra gaujų karai?

– (A.Roginskis) Šiuo metu aiškinamės, ar tai gali būti susiję su gaujų karais, įtakos sferos pasidalijimais. Tas atitinkamų nusikaltimų darymo būdas tikrai neramina. Prieš mėnesį, lapkričio 20 d., kaip įrodymą, kokį dėmesį skiriam Kaunui, pradėjome vieną rimtą operaciją, apie kurią nekomentavom. Buvo sulaikyti 10 asmenų už tam tikrą nusikaltimą, kuris buvo organizuotas 2013 m.

Pravieniškių pataisos namuose, kuomet santykių aiškinimasis pasiekė tai, kad buvo nužudytas vienas asmuo, o kiti sunkiai sužaloti. Asmuo, kuris buvo sunkiai sužalotas 2014 m. mirė. Iš 10 žmonių 5 labai gerai žinomi Kauno policijai ir Kriminalinės policijos biurui. Jie šiuo metu laikomi suimti. Kartu su Generaline prokuratūra labai aktyviai tęsiame šį tyrimą, įtariamųjų daugėja.

– Komisare, kodėl taip yra? Kodėl tai vyksta būtent Kaune?

– (A.Roginskis) Sudėtinga atsakyt vienareikšmiai. Esu tikras, kad kriminalistai dirba pakankamai, ten turime stiprius padalinius, žvalgus, organizuoto nusikalstamumo padalinį, kuris šiandien gali pasidžiaugti itin ženkliais rezultatais per pastarus kelis metus. Tačiau matome, kad ir mums reikia padėti. Resursų galimai nepakanka, todėl padeda iš centro. Turbūt girdėjot apie mūsų tyrimus dėl žiniasklaidoje vadinamos nusikalstamos grupės „agurkinių“ ir kitų, kurie buvo sėkmingai užbaigti padedant Kriminalinės policijos biurui. Nuo nepriklausomybės laikų, 1990-2000 m. susiformavo tai, kad Kaune nusikalstamos gaujos buvo pakankamai stiprios, intelektualios ir nukreiptos į verslą.

– Dailiau, kaip jūs manote? Kaip yra su Šilainiais?

(D.Dargis) Aš pats esu iš Kauno, viską mačiau gyvai, žinau daugybę situacijų. Kai kuriais atvejais su manimi bendrauja to pasaulio žmonės, kurie neina į Policijos departamentą ar Kriminalinės policijos biurą, jie man atsiveria. Žinau kai kuriuos momentus, dėl ko vyksta nusikaltimai, dėl ko įvyko tarpusavio konfliktai. Aišku, daugeliu atveju tie žmonės kalba ne visai tiesą arba pameta tai, kas jiems yra naudinga.

Dėl ko Šilainiai tokie kriminogeniniai, sunku pasakyti. Nepasakyčiau, kad šis rajonas kažkuo išskirtinis, lyginant su kitais Kauno gyvenamaisiais rajonais. „Daktarai“ ar dauguma kitų nusikalstamų grupuočių atstovų yra kilę iš Vilijampolės, kuri pastaruoju metu yra mini kaimelis. Pastaruoju metu kriminogeniniu požiūriu Šilainiai yra pavojingas rajonas. Šiandien skaičiavau, kad per paskutinius 5-6 metus buvo įvykdyti 4-5 tokio pobūdžio nusikaltimai. Kai kurie iš jų neatskleisti iki šiol. Galbūt, tai sutapimas, žmonės ten gyvena, nes pigūs būstai.

– Arba ten yra tų žmonių koncentracija. Prisiminkim Panevėžį, kur gaujos buvo pagal gatvių pavadinimus – „tulpiniai“, „žemaičiai“.

– (A.Roginskis) Kiemo draugų fenomenas. Labai geras pavyzdys yra „tulpiniai“ ar „žemaičiai“. Kiemo draugystė vėliau persikėlė į sporto klubus, taip ir susiformuodavo. Noriu pabrėžti, kad viskas yra praeityje. Šiandien santykinai Lietuvoje yra gana saugu gyventi. Jei kalbėtume apie sunkius nusikaltimus, pakankamai efektyviai tai yra išaiškinama ir išaiškinamumo procentas yra pakankamai aukštas. Tačiau be jokios abejonės, tokie nusikaltimai gadina visą bendrą vaizdą. Be galo svarbu viską greitai išsiaiškinti, ką dabar ir darome.

– Kaip paaiškintumėte tai, kad įtariamajam pavyko pasprukti? Šilainiai yra pakankamai tankiai apgyvendintas mikrorajonas.

– (A.Roginskis) Kalbant apie profesionaliai vykdomus nužudymus, tai nėra paprastai tiriamas reiškinys. Tai gana sudėtingas dalykas, kadangi žmonės, kurie tai planuoja padaryti, kruopščiai viską apgalvoja – atsitraukimo kelius, kaip užmaskuoti nusikaltimo darymą, kaip užsimaskuoti. Dažniausiai žudikai, jei vertintumėme samdomas žmogžudystes, įvykdo ir tik vėliau išaiškinamos visos grandys. Karštais pėdsakais itin sudėtinga tai padaryti.

– Ar turite kokių nors „kabliukų“, kurie jus vestų?

– (A.Roginskis) Be jokios abejonės. Šiandien dienai turime labai konkrečias versijas, kuriomis vadovaujamės kartu su Generaline prokuratūra. Šiandien turėjome ne vieną pasitarimą, kurie truko gana ilgai, kurie buvo taktinio, operatyvinio ir žvalgybinio pobūdžio. Dirba labai gausios pajėgos ir Kauno mieste, ir kitose vietose.

– Dailiau, gal galite papasakoti priežastis, kodėl būtent Kaune vyksta tokie dalykai?

– (D.Dargis) Ten žmonės labiau įsitempę, nei kituose miestuose. Vilniuje gyvenu ne vienus metus ir matau tuos kontrastus. Grįžti į Kauną ar darbo, ar asmeniniais reikalais ir matai, kad yra daugybė įsitempusių žmonių – vaikinai, solidaus amžiaus vyrai vis dar nori vaizduoti kietus. Kai kuriuose žmonėse yra įaugusi kultūra, nepramušamas tas mafijozų, bachūrų sindromas. Nežinau, kodėl, bet dar vis likę tokių žmonių. Aišku, yra ir šviesių žmonių.

– Juk tai nėra santykių aiškinimasis kumščiais. Čia yra naudojami ginklai, realiai žudomi žmonės.

– (D.Dargis) Nepamirškim, kad Remigijus mano akimis buvo vienas fiziškai labiausiai pasirengusių žmonių Lietuvoje. Nuo vaikystės mačiau jo pajėgumus, jis buvo sutvertas koviniam sportui. Nelabai kas būtų norėjęs stotis prieš jį vienas prieš vieną ar penkiese prieš vieną. Yra daugybė legendų, kad jis su priešininkais ar kelią pastojančiais asmenimis susitvarkydavo be jokių skrupulų ir pakankamai tvarkingai. Todėl šioje vietoje buvo ištrauktas ginklas.

– Priežastis turėjo būti labai rimta?

– (D.Dargis) Septyniais šūviais šiaip sau nešaudytų, bet visko pasitaiko. Yra vadinamų keistų žmonių, kurie nepagalvoja, nepaskaičiuoja. Tai yra drastiškas ir žiaurus nusikaltimas, kai 2016 m. tai įvyksta. Labai tikiu, kad visa ši situacija bus išaiškinta.

– Ar Kaunui skiriamas pakankamas dėmesys, jei kalbėtume apie kriminogeninę situaciją mieste?

– (D.Dargis) Taip. Kiek žinau, patys to pasaulio žmonės iš to miesto šneka, kad yra nukreipti dideli pajėgumai. Aišku, negalime sakyti, kad Remigijus susijęs su nusikalstamais sindikatais, klanais, nes aš manau, kad nusikaltėlis yra tada, kai jis yra atvedamas į teismo salę, nuteisiamas ir vėliau sėda į kalėjimą.

Čia galėjo būti įvairiausių žmogiškųjų konfliktų, santykių, galbūt, meilės, keršto sindromų. Negaliu sakyti, kad tai buvo gaujų karas, o dabar krito žinomas kovinio sporto pasaulio asmuo. Byla yra sudėtinga, pati situacija yra aštri ir karšta vien dėl to, kad tai yra pakankamai žinomas asmuo ir kad tai vyksta kone Kalėdų išvakarėse.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.