Dėl ko Vilniuje atsivėrė smegduobė? Įvardijamos galimos avarijos priežastys ir žala

Po sostinės Upės gatvėje įvykusios avarijos į Neries upę per valandą patenka 1 tūkst. kubinių metrų nuotekų. Vilniaus miesto meras šeštadienio rytą prie avarijos vietos surengė spaudos konferenciją ir pranešė, kad gamtai padaryta didžiulė žala, už kurią turės atsakyti kaltieji. Įvykio vietoje apsilankęs Seimo narys, buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas negailėjo kritikos ir vardijo nelaimės priežastis.

Šeštadienio rytą sostinės meras aplankė nelaimės vietą.<br>T.Bauro nuotr.
Šeštadienio rytą sostinės meras aplankė nelaimės vietą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2016, 9:19 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:58 PM

„Vilniaus vandenų“ atstovai teigia, kad po penktadienio incidento nuotekos vis dar veržiasi į Neries upę. Tik dalį jų pavyko nukreipti į kitus vamzdynus. Visą naktį čia buvo vežamas gruntas.

Ūžianti technika, triūsiantys darbuotojai ir nemalonus nuotekų kvapas. Toks šeštadienio rytas buvo Vilniuje esančioje Upės gatvėje, kur po penktadienio popietę įvykusios avarijos, kurios metu buvo nutraukti du magistraliniai nuotekų vamzdžiai ir atsivėrė smegduobė, paskelbta ekstremalioji padėtis.

„Kiek pateko į upę tų nuotekų bus skaičiuojama, nes visų pirma tai yra žala gamtai, į tai turi būti žiūrima rimtai. Tačiau norėčiau vėl kreiptis į žmones, kurie tuose rajonuose gyvena, prašau, kol dar darbai neužbaigti ir toliau, kiek įmanoma, apriboti savo vandens naudojimą, nes tai yra visų mūsų gamtos saugojimas“, – kalbėjo meras.

Meras atkreipė dėmesį į ištikusios situacijos rimtumą: Jei būtų buvę galima avariją likviduoti per 2-3 valandas, būtų priimtas kitoks sprendimas – užsuktas ir apribotas vandens tiekimas gyventojas, tačiau skubiai sušaukta Ekstremaliųjų situacijų komisija išnagrinėjo padėtį ir nusprendė, jog palikti be vandens šventiniu laikotarpiu vaikus, senolius, neįgaliuosius ir kitus miestiečius būtų nežmoniška ir nesąžininga visų atžvilgiu, ypač tokiu laikotarpiu, kai vandens vartojimas kritiškai svarbus ir reikalingas.

„Vilniaus vandenų“ Komunikacijos skyriaus vadovas Antanas Bubnelis šeštadienio pavakarę pranešė, kad nuotekų vamzdžių nutraukimo vietoje susidariusioje įgriuvoje šeštadienį buvo sutankintas naktį suvežtas gruntas ir taip pasirengta tolimesniems vamzdžio atstatymo darbams.

Maždaug 16 valandą buvo pradėtos montuoti nutrauktų vamzdžių movos. Kaip ir planuota, nuotekų vamzdžius tikimasi sujungti ir nuotekų srautą jais atnaujinti šiąnakt.

Siekiant išvengti papildomų įgriuvų, toliau gruntu tvirtinama statybų aikštelėje suformuota atraminė siena.

„Tai didžiulė neatsakomybė“

Įvykio vietoje apsilankė Juozas Imbrasas. Jis negailėjo kritikos žodžių ir rėžė, kad dėl nelaimės kaltas neatsakingumas ir didelė kompetencijos stoka. „Čia ne statybininkai kalti. Jų vietoje, aš net nepastatyčiau sienos nepajudinęs grunto po šitais vamzdžiais. Tai yra didžiulė klaida tų, kurie darė brėžinius, taip pat „Vilniaus vandenų“ technikos specialistų, kurie derina šį projektą.

Buvęs sostinės meras sakė, kad prie nelaimės prisidėjo ir „specialistų išvaikymas“, nes pasak jo, visai neseniai buvo atleisti žmonės, kurie šioje situacijoje būtų buvę labiausiai naudingi.

„Aš suprantu, kad generalinį direktorių galima pakeisti, bet dėl technikos direktoriaus, kuris išdirbo tiek metų ir žino viską reikėtų rimtai pagalvoti. Pasirodo, prieš du mėnesius buvo atleistas šio rajono inžinerinių tinklų vadovas, kuris žino tos siurblinės kiekvieną detalę.

Taip pat, prieš mėnesį, buvo atleistas ir meistras, tai nebeliko tų, kas bent įsivaizduotų, kas čia per situacija. Meras nori kaltinti statybininkus, bet jie čia mažiausiai kalti“, – piktinosi parlamentaras.

Į Nerį teka srutos

„Šiuo metu gruntas yra tvirtinamas, šeštadienį popiet ketinama pradėti nuotekų vamzdžių atstatymo darbus“, – šeštadienio rytą informavo „Vilniaus vandenų“ Komunikacijos skyriaus vadovas Antanas Bubnelis.

Po vakar įvykusios avarijos keletą valandų nuotekos buvo kaupiamos tarpinėje nuotekų stotyje, esančioje už kelių šimtų metrų nuo avarijos vietos. Tačiau vakare, persipildžius tarpiniams rezervuarams, jos buvo pradėtos leisti į Neries upę, netoli tilto šalia Edukologijos universiteto.

Nutrauktais magistraliniais nuotekų vamzdžiais iš siurblinės Upės gatvėje nuotekos įprastai pumpuojamos į netoli Gariūnų esančią Vilniaus Nuotekų valyklą. Šiais vamzdžiais nuotekos teka iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Dalis šių nuotekų, kiek leidžia technologinės galimybės, yra pumpuojamos aplinkinėmis trasomis. Šioje vietoje buvo įrengti du vamzdžiai, vienas įprastai naudojamas kaip atsarginis. Deja, avarijos metu buvo nutraukti abu vamzdžiai.

R.Šimašius sakė, kad ekstremali situacija sostinėje bus paskelbta tol, kol nebus surinkti vamzdžiais ir nuotekos netekės ten, kur reikia. Tuo tarpu „Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis sakė, kad tai turėtų būti padaryta jau šeštadienio naktį ar paryčiais.

„Deja, bet nuo vakar vakaro apie tūkstantį kubinių metrų nuotekų yra leidžiama į Neries upę. Tam tikra dalis nuotekų buvo nukreipta kitomis magistralėmis, bet dabar nuotekos patenka į Nerį ir tai bus iki tol, kol bus likviduoti avarijos padaliniai.

Per valandą tekėjimas vyksta apie 1 tūks. kubinių metrų. Šiandien po pietų pradėsime vamzdyno atstatymo darbus, jie užtruks dar keletą valandų ir visą tą laiką, kol vyks darbai, deja, bet į Nerį tekės nuotekos“, – sakė A.Bubnelis.

Aplinkosaugininkai: kol kas panikai pagrindo nėra

Aplinkosaugininkai pranešė, kad nuotekoms patekus į Nerį, Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai 6 val. ryto paėmė mėginius Pagiriuose ir Vievyje. Vizualiai apžiūrėjus Neries upės vagą, panikai pagrindo nėra: kritusių žuvų nesimato, naftos dėmių.

Aplinkos viceministras Mindaugas Gudas sako, kad pati gamta padėjo situaciją sušvelninti: „Žymiai pakilęs Neries vanduo 200-250 kartų praskiedžia teršalus. Be to, dėl žemos vandens temperatūros nėra toks intensyvus deguonies suvartojimas, kuris yra gyvybiškai būtinas vandens gyvybei.“

Pirminiai vandens tyrimų rezultatai bus antradienį, patikslinti – ketvirtadienį, apie jų rezultatus bus pranešta visuomenei.

„Aplinkosaugininkai ir toliau stebės padėtį, esant būtinybei – imsis neatidėliotinų veiksmų. Vertinsime aplinkai padarytą žalą ir sieksime, kad ji būtų atlyginta“, – pabrėžė aplinkos ministras K. Navickas.

Aplinkos ministras vakar ir šiandien ryte lankėsi avarijos vietoje. K. Navickas įsitikino, kad inžinierių komanda su problema tvarkosi profesionaliai. Tačiau nuotekos per avarinį išleistuvą patenka tiesiai į Nerį.

Meras: „Kaltieji atsakomybės neišvengs“

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius naktį lankėsi avarijos vietoje ir pranešė, kad darbų daug ir daug rimtesnių nei kam nors gali pasirodyti.

„Žmonės, šiąnakt likviduojantys avarijos pasekmes, yra didvyriai. Dėl vilniečių ir gamtos jie aukoja savo miegą ir šeimų ramybę Kūčių išvakarėse.

Šeštadienį vėl aplankysiu avarijos likvidavimo komandą. Bus daugiau informacijos apie situaciją ir darbų eigą. Tačiau faktas, kad nei statybos rangovas, kurio veiksmai ir sukėlė šią katastrofą, nei kiti kaltieji, atsakomybės už gamtai ir vilniečiams padarytą žalą neišvengs“, – savo socialiniame tinkle skelbė meras.

Statybų atstovai pateikė savo paaiškinimą

Žemės kasimo darbus Upės gatvėje esančiame sklype vykdo UAB „Stiebasta“, o atraminių sienų ir pamatų projektavimo ir įrengimo darbus – UAB „Vilniaus rentinys“.

„Penktadienį įmonė pasitelkė nepriklausomus ekspertus, kurie pirmiausia įvertino „Green Hall“ pastato saugumą, o dabar tiria incidento aplinkybes, kad būtų nustatytos jo priežastys.

Kaip skelbiama pranešime, gruodžio 13 dieną bendrovei UAB „Upės projektai“ Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą vykdyti būsimo verslo centro požeminės automobilių stovėjimo aikštelės statybų darbams.

Projektas buvo parengtas pagal visas jam išduotas sąlygas ir suderintas bei patvirtintas visų atsakingų institucijų. Prieš tai būsimoje statybų vietoje buvo atlikti geologiniai ir archeologiniai tyrimai.

Lrytas.lt penktadienį paskelbė, kad praėjus daugiau nei valandai po pirmojo pranešimo, gatvėje, kurioje atsivėrė smegduobė, gabalais žemyn krito asfaltas.

Buvo pažeistas ir vandentiekio vamzdis, todėl į gatvę bėgo vanduo. Policija Upės g. atkarpoje ties „Barclays“ pastatu užtvėrė gatvę ir sustabdė bet kokį judėjimą.

Vėliau Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad aplink smegduobę esančioje teritorijoje laikinai uždraustas tiek transporto, tiek pėsčiųjų eismas.

Tuo metu pastate dirbę žmonės evakuoti, tačiau vėliau, vakare, apie 20 val. „Green Hall“ atstovė pranešė, kad pastatas vėl atvėrė duris ir bus dirbama įprastu režimu.

„Darbas „Barclays“ vyksta visą parą keliomis pamainomis. Penktadienį, 20.00 val. „Barclays“ biuras atnaujino veiklą. Upės gatvėje laikinai bus įrengtas „G4S“ saugos tarnybos postas, kad „Green Hall“ dirbantys žmonės galėtų patogiai patekti į pastatą“, – sakė „Green Hall“ verslo slėnį vystančios bendrovės „Urban Inventors“ direktorius Lionginas Šepetys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.