Eligijaus Masiulio verslą sergi nieko nebijantis gyvis

Būkite tokie, kaip patys atspariausi gyviai Žemėje, vadinami vandens meškučiais arba samanų paršiukais. To dabar savo klientus moko verslininkas, buvęs liberalų lyderis 42-ejų Eligijus Masiulis.

Skandalas sprogo šių metų gegužę, kai teisėsaugininkai E.Masiulio bute Vilniuje aptiko dideles sumas eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Skandalas sprogo šių metų gegužę, kai teisėsaugininkai E.Masiulio bute Vilniuje aptiko dideles sumas eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 6:21 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:22 PM

Galimos korupcijos skandalo iš politikos ir viešosios erdvės apskritai išsviestas vienas perspektyviausių šalies politinių lyderių E.Masiulis nenori būti vien prokurorų lankytoju ir bylos įtariamuoju.

Paskelbęs, kad negrįš į politiką, jis kuria nuosavą verslą, kurį plėtoja kartu su partneriais ir artimais giminaičiais.

Buvęs susisiekimo ministras, vienos pagrindinių partijų pirmininkas ir ilgametis parlamentaras šiuo metu Lietuvos ir užsienio verslininkus moko, kaip valdyti krizes.

„Tardigrade Consulting“ – šitaip vadinasi bendrovė. Ją E.Masiulis ir keli kiti asmenys įkūrė spalį. Buvęs liberalų lyderis – bendrovės direktorius.

Angliškas žodis „tardigrade“ kilęs iš lotyniško „tardigrada“, reiškiančio „lėtai vaikščiojantis“.

Taip vadinamas itin mažas vandenyje ir sausumoje besiveisiantis gyvis, kurį mokslininkai skelbia atspariausiu visoje mūsų planetoje, nes jis gali išgyventi netgi atvirame kosmose.

Šis gyvis dar vadinamas samanų paršiuku arba vandens meškučiu.

Gal ir pats buvęs liberalų vedlys laiko save tokiu vandens meškučiu, kuris šiuo metu yra atvirame kosmose, tačiau dar sugrįš į Žemę?

Moko išgyvenimo meno

– „Tardigrade Consulting“ – lietuviška ar tarptautinė bendrovė? Kokia jos veikla?“ – „Lietuvos rytas“ paklausė E.Masiulio.

– Tai lietuviška, lietuviško kapitalo įmonė. Aš – taip pat vienas akcininkų.

Pagrindinės mūsų veiklos kryptys – įmonių ir jų vadovų konsultavimas komunikacijos, vidaus valdymo, plėtros klausimais, taip pat strategijų rengimas.

Pirmiausia konsultuojame krizių – tiek komunikacinių, tiek kitokio pobūdžio – valdymo klausimais.

Kita kryptis – investicijų ir investuotojų paieška. Tais atvejais, kai užsienio investuotojams reikia, juos konsultuojame apie Lietuvos vidaus teisinę aplinką.

– Kaip jums sekasi? Ar tarp jūsų klientų yra buvusių ar esamų politikų?

Galbūt jų yra ir tarp įmonės steigėjų, jūsų verslo partnerių?

– Ne. Politikai tegul užsiima politika, o mes užsiimame savo veikla. Jau turime tam tikrą savo klientų ratą, tikimės, kad jis didės. Tai privačios įmonės ir asmenys.

Kaip seksis, dar sunku pasakyti. Juk nuo veiklos pradžios praėjo dar nedaug laiko. Tačiau bet kokiu atveju tokio verslo sąnaudos nėra didelės – asmeninis kompiuteris, darbo stalas, galva ant pečių ir patirtis.

O mano patirtis juk nėra tokia jau maža ar vienpusė. Būdamas partijos vadovu sukaupiau didelės organizacijos valdymo patirties, būdamas politikoje – bendravimo įgūdžių.

Manau, visa tai gali būti naudinga ir kitiems – ne tik sprendžiant įprastus valdymo klausimus, bet ir valdant krizes.

– Kodėl įmonė pavadinta būtent tokio gyvio vardu? Ką tuo norite pasakyti?

– (Juokiasi.) Pirmiausia, žinoma, dėl to, kad tai simboliškai atspindėtų mūsų įmonės veiklą. Juk mes padedame būti kuo atsparesniems, priimti sprendimus, padedančius atlaikyti iššūkius ir ekstremalias situacijas, ne tik išgyventi, bet ir pagerinti savo būseną, rasti išeitį iš bet kokios situacijos. Ne tiktai versle, bet ir apskritai gyvenime.

O būtent vandens meškučiai yra atspariausi organizmai pasaulyje. Tai ir norėjome pasakyti.

Direktoriaus kėdė – ne viena

Spalį E.Masiulis tapo ir uždarosios akcinės bendrovės „Versanus“ direktoriumi.Beje, Registrų centras turi duomenų tik apie šią bendrovę, o apie „Tardigrade Consulting“ dar nėra jokios informacijos.

Dar 2015 metais įsteigta „Versanus“ yra registruota Vilniuje. Bendrovės akcininkai ir vadovai akcininkai buvo artimas E.Masiulio bičiulis ir bendražygis Paulius Jankauskas, taip pat buvusio politiko žmonos sesuo Milda Proscevičienė bei jos vyras Tadas Proscevičius.

Dabar Proscevičiai valdo pusę bendrovės akcijų, o kitą pusę – E.Masiulis. Bendrovė nurodo, kad gali vykdyti „bet kurią įstatymų nedraudžiamą veiklą“.

Kyšis ar asmeninė paskola?

M.Proscevičienės ir jos vyro pavardės skambėjo, kai tuometį Liberalų sąjūdžio pirmininką ir Seimo narį užgriuvo skandalas dėl stambaus kyšio galimo ėmimo iš koncerno „MG Baltic“.

E.Masiulis po kratų jo namuose, kurių metu rasta apie ketvirtį milijono eurų grynaisiais, tyrėjams vėliau aiškino, kad tai – asmeninės paskolos nekilnojamojo turto verslui, kurį jis mėgino plėtoti kartu su savo artimaisiais.

Tada paaiškėjo, kad politikas, jo žmona ir jos sesuo su vyru pastaraisiais metais Nidoje yra išties įsigiję nekilnojamojo turto.

Skandalo šešėliai – ir virš partijos

Po to, kai E.Masiulį gegužę užgriuvo teisėsaugos įtarimai stambia politine korupcija, kiti liberalų veikėjai prisiekinėjo, kad su grynaisiais, rastais jo namuose, nei jie, nei partija neturi nieko bendra.

Tą patį po ilgos tylos aiškino ir įtariamuoju tapęs E.Masiulis.

Bet tiriantys šią bylą prokurorai toliau čiupinėja Liberalų sąjūdžio vadovybės atstovus bei su jais susijusius asmenis.

Teisėsaugos akys ypač krypsta į buvusį partijos vicepirmininką G.Steponavičių, kuris paliko postą po E.Masiulį užgriuvusių bėdų.

Teisėsauga krėtė G.Steponavičiaus labdaros ir paramos fondą, prokurorų teigimu, jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas. Bet pats Seimo narys vis aiškino, kad jis tėra paprastas liudytojas.

Neseniai G.Steponavičiaus apklausos prokuratūroje vyko kelias dienas po kelias valandas.

Beveik tuo pat metu kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas ir kitas liberalas, buvęs parlamentaras Š.Gustainis, kuris, kaip ir G.Steponavičius, sustabdė narystę partijoje.

Labai gyvybingi

Mikroorganizmai „tardigrada“, lietuviškai vadinami lėtūnais, prieš kelis šimtus metų juos atradusių mokslininkų buvo dar praminti vandens meškučiais arba samanų paršiukais. Jų kūnai vidutiniškai būna iki milimetro ilgio.

Iki šiol mokslas žino net 6000 keturias poras kojų turinčių lėtūnų rūšių, o įdomiausi mokslininkams šie gyviai yra būtent dėl jų neįtikėtino gyvybingumo ir atsparumo.

Yra nustatyta, kad šie organizmai, randami kone visuose pasaulio kampeliuose, gali išgyventi vadinamojo absoliutaus nulio temperatūroje, kuri pasiekiama esant minus 273 laipsnių pagal Celsijų arba aukštesnėje nei 151 laipsnio pagal Celsijų temperatūroje.

Šie gyviai taip pat atlaiko tūkstantį kartų stipresnę radiaciją nei žmogus, gali išgyventi vakuume arba kosminėje erdvėje.

2007 m. lėtūnai dalyvavo kosminėje misijoje, kurios metu net 10 dienų praleido atvirame kosmose. Po šio turo grįžę į Žemę jie toliau sėkmingai dauginosi ir dėjo kiaušinėlius.

Jų atsparumo paslaptis ta, jog esant itin ekstremalioms sąlygoms jie gali taip sulėtinti ir nuslopinti visus savo gyvybinius procesus, kad atrodo visai nebegyvi, jų gyvybinės funkcijos sulėtėja iki šimtųjų procento. Tačiau sąlygoms pasikeitus jie vėl pradeda normaliai funkcionuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.