Seimo naujokai sukėlė šišą dėl šiukšlių dėžių

Į Seimą išrinkti politikos naujokai valdžios koridoriuose pasigedo atliekų rūšiavimo dėžių. Prie kai kurių kabinetų jos jau atsirado, tačiau parlamentarų užmojai – daug platesni.

Revoliucija Seime. Taip savo pastangas išsireikalauti atliekoms rūšiuoti skirtų dėžių įvertino į parlamentą išrinktas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas Tomas Tomilinas.<br>Socialinių tinklų nuotrauka
Revoliucija Seime. Taip savo pastangas išsireikalauti atliekoms rūšiuoti skirtų dėžių įvertino į parlamentą išrinktas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas Tomas Tomilinas.<br>Socialinių tinklų nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 6:45 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:13 PM

Revoliucija Seime. Taip savo pastangas išsireikalauti atliekoms rūšiuoti skirtų dėžių įvertino į parlamentą išrinktas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas Tomas Tomilinas.

Pozuodamas prie dviejų šalia jo kabineto Seime atsiradusių popieriui ir plastikui skirtų dėžių „valstietis“ viename socialinių tinklų suskubo pasigirti atlikęs žygdarbį: „Nors įstatymais atliekų rūšiavimą Seimas skatinti pradėjo dar prieš dešimtmetį, realiai to ėmėsi tik atėjus mums į valdžią.“

Parlamentaras šiukšlių rūšiavimo dėžėmis ketino aprūpinti ir kitus parlamentarus.

Bet T.Tomilino planai rūšiuoti popierių ir plastiką Seimo Aplinkos apsaugos komitete pavirto daug rimtesniais užmojais.

Pavyzdys – ministerija

Aplinkos apsaugos komitetas Seimo valdybai pasiūlė parlamento kanceliarijoje ir viešbutyje įdiegti aplinkosaugos vadybos ir audito sistemą (EMAS), kuri politikus paskatintų ne tik rūšiuoti atliekas, bet ir taupyti vandenį, elektrą, sumažinti išlaidas šildymui, kanceliarinėms prekėms ir įrangai.

Tokią sistemą iš valdžios įstaigų kol kas turi tik Aplinkos ministerija ir jai pavaldi Aplinkos apsaugos agentūra.

Už Europos Sąjungos pinigus įdiegtą sistemą Aplinkos apsaugos komiteto nariams pristatę ministerijos atstovai gyrėsi ne tiktai pagerinę savo institucijos įvaizdį, bet ir sumažinę išlaidas.

Pavyzdžiui, Aplinkos ministerija dabar sunaudoja 1,6 tonos mažiau popieriaus, 268 kub. m šalto vandens, 3,4 tūkst. litrų degalų, o patalpoms tvarkyti naudoja tik ekologiškas priemones.

Žinoma, dėl to ministerijos darbuotojams nuolat primenama išjungti elektros prietaisus, nesinaudoti liftais ir panašiai.

Pasipiktino konteineriais

Seimo Aplinkos apsaugos komitetui vadovaujantis „valstietis“ Kęstutis Mažeika įsitikinęs, kad šiuos įpročius įmanoma įdiegti ir parlamente.

„Norime, kad žmonės rūšiuotų, bet patys nieko nedarome“, – kalbėjo politikas.

Seimo viešbutyje apsigyvenęs parlamentaras teigė tokio sovietmečio relikto nesitikėjęs išvysti pačiame sostinės centre: „Seimo nariai dabar visas atliekas meta į bendrą konteinerį.

Į jį keliauja ir daug maisto, kurio trims dienoms į Vilnių suvažiavę parlamentarai nesugeba įveikti. Todėl prie konteinerių kyla aršios benamių kovos.“

Prie tvarkos pratins visus

Anot Aplinkos apsaugos komiteto vadovo, rūšiuoti buitines atliekas bus pratinami ir viešbutyje negyvenantys Seimo nariai.

K.Mažeika mano, kad kolegoms teks pasekti T.Tomilino pavyzdžiu, – darbo kabinetuose galėtų atsirasti ne tik popieriui ar plastikui, bet ir maisto atliekoms, taip pat stiklui skirtos dėžės.

Pasiteiravus, kam reikia ir pastarųjų, blaivybę itin propaguojančios valdančiosios partijos atstovas pusiau juokais atsakė: „Nežiūrėjau, kas metama į prie Aplinkos apsaugos komiteto patalpų pastatytą stiklui skirtą dėžę, bet juk ne vien alkoholis pilstomas į stiklinę tarą.“

Kainos dar neapskaičiavo

K.Mažeika sakė, kad siūlymas įdiegti EMAS sistemą Seime ypač pradžiugino sveikos gyvensenos populiarintoją Dainių Kepenį.

„Pradėjus daugiau vaikščioti, o ne naudotis liftu bus sudeginta daug kalorijų“, – privalumus pabrėžė komiteto vadovas.

Tiesa, „valstietis“ pripažino, kad pakeisti paprastas elektros lemputes energiją tausojančiomis ar sumontuoti judesio daviklius kainuos: „Niekas ir nesitiki, kad viskas įvyks staiga – bus atliekami skaičiavimai ir tada bus sprendžiama.

Bet šios išlaidos turėtų gana greitai atsipirkti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?