Pokyčiai nuo Naujųjų metų: įsigaliojo įstatymai, kurie paveiks ir jus

Sutikę Naujuosius metus daugelis gyventojų atsipalaidavo ir tik akies krašteliu žvilgtelėjo, kas keičiasi nuo 2017 metų sausio 1 dienos. Galbūt naujai įsigalioję įstatymai neapvers gyvenimo aukštyn kojomis, bet pokyčių kai kuriose srityse tikrai pajusime.

Po Naujųjų metų panaikinama administracinė atsakomybė už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai kraujyje nustatyta daugiau kaip 1,5 promilės alkoholio.<br>N.Povilaičio nuotr.
Po Naujųjų metų panaikinama administracinė atsakomybė už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai kraujyje nustatyta daugiau kaip 1,5 promilės alkoholio.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 6:19 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:54 PM

Nuo sausio 1 dienos įsigalioja Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK), pakeisiantis daugiau kaip 30 metų galiojantį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK). Šiame svarbiame įstatyme numatyta daug naujovių. Kai kurie nusižengimai, numatyti ATPK, perkeliami į Baudžiamąjį kodeksą (BK).

Bausmės griežtėja

Nuo Naujųjų metų panaikinama administracinė atsakomybė už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai kraujyje nustatyta daugiau kaip 1,5 promilės alkoholio.

Už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė, o vairuotojui grės bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienų metų. Taip pat numatyta galimybė atimti teisę vairuoti nuo 1 iki 3 metų ar net konfiskuoti turtą, šiuo atveju automobilį.

Taip pat naujajame ANK nebelieka administracinės atsakomybės už nedidelio kiekio narkotikų laikymą bei pasipriešinimą pareigūnams. Už šią nusikalstamą veiką asmuo irgi bus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Išleis į laisvę

Nuo Naujųjų metų nebelieka vienos administracinių nuobaudų rūšių – administracinio arešto. Visi asmenys, atliekantys administracinį areštą už pažeidimus, sausio 1 dieną turi būti išleisti į laisvę.

Neatliktos nuobaudos dalis keičiama viešaisiais darbais, vieną administracinio arešto dieną prilyginant trims viešųjų darbų valandoms. Asmeniui nesutikus ar vengiant atlikti viešuosius darbus, neatlikta administracinio arešto dalis keičiama bauda, vieną administracinio arešto dieną prilyginant 17 eurų baudos.

Taip pat naikinama tėvų ar globėjų administracinė atsakomybė už jų 14–15 metų vaikų padarytus administracinius teisės pažeidimus.

Tėvai bus traukiami administracinėn atsakomybėn tik už tėvų valdžios nepanaudojimą ar panaudojimą priešingai vaiko interesams, tai yra už kaltas veikas. Savo ruožtu vaikams iki 16 metų už administracinių nusižengimų požymių turinčias veikas galės būti taikomos Vaikų minimalios ir vidutinės priežiūros įstatyme numatytos priemonės.

Kodekse įteisinta, kad daugiau administracinių nusižengimų bylų būtų nagrinėjama ne teisme. Apylinkių teismai kaip pirma instancija nagrinėtų administracinių nusižengimų bylas, jeigu maksimalus baudos dydis yra daugiau kaip 1500 eurų, jeigu administracinėn nuosavybėn traukiamas asmuo arba nukentėjusysis yra nepilnametis, jeigu gali būti skiriamas turto, kuriam privaloma teisinė registracija, konfiskavimas.

Pažeidėjus siųs į kursus

Dar viena svarbi naujovė – tai įpareigojimas pažeidėjui dalyvauti prevencijos, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinį elgesį keičiančiose programose ir kitose programose ar kursuose.

Pavyzdžiui, tokius įpareigojimus, numatytus projekte, siūloma taikyti asmenims, neprižiūrintiems savo vaikų, vartojantiems narkotikus ar alkoholį, smurtaujantiems šeimoje.

Administracinių nusižengimų bylas nagrinėjančios institucijos taip pat galės taikyti dar vieną naują įpareigojimą – draudimą lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose. Tokie įpareigojimai būtų taikomi asmenims, pažeidinėjantiems viešąją tvarką renginiuose.

Pusė minimalios piniginės baudos

Taip pat praplėstas pasiūlymo susimokėti pusę sankcijoje numatytos minimalios piniginės baudos už pirmą kartą per metus padarytą administracinį nusižengimą.

Asmuo galėtų sumokėti pusę baudos, jeigu už administracinį nusižengimą nustatyta mažesnė negu 1500 eurų maksimali bauda. Tokia tvarka nebūtų taikoma, jei asmuo administracinį nusižengimą padarė būdamas neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų.

Taip pat jei per metus jis padarė pakartotinį administracinį nusižengimą, numatytą tame pačiame šio kodekso straipsnyje, jei administracinis nusižengimas sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Taip pat jei administraciniu nusižengimu padaryta turtinė žala, kuri nėra visiškai atlyginta. Kai už asmens padarytą pažeidimą nustatytas privalomas turto konfiskavimas. Kai asmuo padarė pažeidimą, susijusį su specialia teise, neturėdamas šios teisės.

Nagrinėjant administracinių nusižengimų bylas bus labiau užtikrinamos teisės asmens, kuris pretenduoja į nukentėjusiojo statusą. Bylą nagrinėjantis teismas ar bylą nagrinėjanti institucija kai kuriais atvejais nukentėjusiajam galės priteisti patirtą žalą. Dabar galiojančiame ATPK tokia galimybė nėra numatyta, nukentėjusysis dėl padarytos žalos pats turi kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

Daugiau šeimų galės gauti išmokas vaikams

Seimas priėmė Išmokų vaikams įstatymo pataisas. Jos įsigalioja po Naujųjų metų ir daugiau šeimų gaus išmokas vaikams.

Priimtomis pataisomis pratęstas išmokų mokėjimas vaikams nuo 7 iki 18 metų, šeimoje auginant ar globojant vieną ar du vaikus, o šeimoms, auginančioms ar globojančioms tris ir daugiau vaikų, išmoka vaikui nuo gimimo dienos iki 18 metų skiriama nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Įstatyme nustatyta, kad bus skiriama vienkartinė išmoka vaikui, kai vaikas gimė gyvas, tačiau mirė nesukakęs 3 mėnesių ir jo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota Lietuvos Respublikoje.

Mažiau vaikų pateks į globos namus

Taip pat įsigalioja prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos Civilinio kodekso pataisos dėl vaikų globos.

Jos numato, kad be tėvų globos likęs vaikas globos institucijoje būtų apgyvendinamas tik išimtiniais atvejais, kai nėra galimybės jo globoti šeimoje arba šeimynoje. Šalies vadovė pataisas pateikė argumentuodama, kad jos sumažins vaikų, patenkančių į globos namus, skaičių ir paskatins įvaikinimą.

Pataisomis siūloma riboti vaikų iki trejų metų patekimą į globos namus. Jie į globos institucijas patektų tik išskirtiniais atvejais, kai būtina specializuota sveikatos priežiūra ar slauga, arba kai vaiką skubiai paėmus iš šeimos nėra galimybių jį laikinai apgyvendinti kitoje šeimoje ar šeimynoje.

Pataisos taip pat numato griežčiau riboti laikinosios globos trukmę, argumentuojant, kad taip įvaikinimas vyktų sparčiau. Siūloma nustatyti, kad vaiko laikinoji globa truktų ne ilgiau kaip dvylika mėnesių.

Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas, vertinantis, kaip valstybės įgyvendina Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją, yra pareiškęs, jog Lietuva turi sumažinti didelį iš tėvų paimamų ir institucijose apgyvendinamų vaikų skaičių, ypač vaikų iki trejų metų.

Kraujo donoru tapti galės ne bet kas

Seimas priėmė Kraujo donorystės ir Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymų pataisas, kuriomis nutarta griežtinti asmenų, pageidaujančių duoti kraujo ar jo sudedamųjų dalių, atrankos procedūrą.

Pagal priimtus pakeitimus prieš imant kraują ar kraujo sudedamąsias dalis turės būti patikrinta ne tik donoro sveikata, bet ir atlikta Hepatito ir Kraujo donorų registrų duomenų patikra. Hepatito registrą turės įsteigti ir jo nuostatus tvirtinti Vyriausybė, o šio registro valdytoja bus Sveikatos apsaugos ministerija. Į šį registrą bus įrašomi duomenys apie asmenis, užsikrėtusius virusiniais B ir C hepatitais.

Pataisomis taip pat nuspręsta sudaryti galimybę vykdant atrankos procedūrą nemokamai atlikti profilaktinius kraujo tyrimus. Tai, pasak iniciatorių, skatins neatlyginamos kraujo donorystės plėtrą, didins neatlygintinų kraujo donorų motyvaciją ir telks nuolatinius kraujo donorus.

Pigs brangūs vaistai

Nuo 2017 metų sausio visiškai nekompensuojamiesiems brangiems receptiniams vaistams ir medicinos priemonėms taikomas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas.

Pacientų organizacijos džiaugiasi dėl tokios lengvatos, bet džiugesį vis dėlto temdo šešėlis. Seimas lengvatinį PVM tarifą taikyti leido tik tiems nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams, kurių išorinės pakuotės apmokestinamoji vertė yra didesnė negu 300 eurų.

PVM lengvata prasčiau besiverčiančių asmenų, sergančiųjų onkologinėmis ligomis neišgelbės. Kokia išeitis? Medikai sako, kad inovatyvūs vaistai turėtų būti įtraukiami į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Nebelieka popierinių santuokos, gimimo ir mirties liudijimų

Turėsime naują civilinės būklės aktų registravimo tvarką, kai nebeliks popierinių santuokos, gimimo, mirties liudijimų. Viskas persikels į elektroninę erdvę.

Seimas nusprendė, kad popieriniai gimimo, mirties, santuokos liudijimai bus išduodami tik asmenims pageidaujant, o patiems gyventojams nebereikės pranešti apie pasikeitusią civilinę būklę.

Dokumente numatyta, kad civilinės būklės aktai – santuoka, ištuoka, vaiko gimimas, mirties liudijimas ir kiti bus registruojami padarant atitinkamą įrašą Gyventojų registre, o pasikeitusius duomenis registrui elektroniniu būdu pateiks atitinkamos institucijos.

Visos institucijos, kurioms būtina, turės prieigą prie Gyventojų registro ir elektroniniu būdu matys situaciją. Įstatyme nustatyta, kad vaiko gimimą registruos Civilinės metrikacijos įstaiga, remdamasi vaiko tėvų ar vieno iš jų pareiškimu ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos sudarytu vaiko gimimo pažymėjimu. Apie gimimą turi būti pareikšta per tris mėnesius nuo vaiko gimimo dienos.

Civilinės metrikacijos įstaiga asmens mirtį registruos savo iniciatyva, remdamasi sveikatos priežiūros įstaigos sudarytu medicininiu mirties liudijimu, teismo sprendimu ar laivo kapitono sudarytu mirties aktu.

Pagal įstatymą, santuoka registruojama sudarant santuokos sudarymo įrašą. Ji registruojama, kai dalyvauja norintys susituokti asmenys ir du liudytojai. Jeigu santuoka sudaryta bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka, religinė bendruomenė ar religinė bendrija privalo per dešimt dienų po šios santuokos sudarymo pateikti duomenis apie tai vietos civilinės metrikacijos įstaigai. Ši, remdamasi pranešimu, savo iniciatyva santuokos sudarymą įtrauks į apskaitą.

Nuo šių metų didėja maksimalus taikytinas mėnesio neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), jis sieks 310 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.