Dalia Grybauskaitė: mokyklose neturi likti amžinų vadovų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimui teikia Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama riboti švietimo įstaigų vadovų kadencijas, skaidrinti vadovų atranką ir jų veiklos vertinimą. Taip pat siekiama stiprinti mokyklų savivaldą.

Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė ir prezidentė D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė ir prezidentė D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 12:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:25 PM

„Prezidentė šią savaitę pateiks Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma riboti mokyklų vadovų kadencijas toje pačioje įstaigoje“, – ketvirtadienį sakė prezidentės patarėja švietimo klausimais Saulė Mačiukaitė-Žvinienė.

Jei Seimas pritartų, planuojama, kad įstatymo pataisos įsigalioti jau nuo šių metų liepos 1 dienos.

Prezidentė nuolat gauna skundų iš mokyklų bendruomenių, kurias vis dažniau drebina konfliktai dėl direktorių savivalės: piktnaudžiavimo padėtimi, neskaidriai valdomų įstaigų lėšų, neadekvačių bausmių, taikomų pedagogams ir mokiniams.

Teigiama, kad dabar mokyklų kolektyvai ir tėvai neturi galimybių pakeisti susiklosčiusios situacijos.

Vadovautų tik dvi kadencijas

Prezidentė siūlo keisti švietimo įstaigų vadovų skyrimo tvarką. Vienai įstaigai direktorius galės vadovauti tik dvi kadencijas. Vienos kadencijos trukmė – penkeri metai. Po pirmosios kadencijos jis turės iš naujo dalyvauti viešajame konkurse, kuris bus skelbiamas po metų. Senieji vadovai vėl galės dalyvauti konkurse. 2014 metais du kartus buvo bandymas Seime įvesti penkerių metų kadenciją, tačiau tai nesulaukė Seimo palaikymo.

Taip pat siūloma įvesti griežtesnį mokyklų vadovų veiklos kasmetį vertinimą. Jei dvejus metus iš eilės veikla įvertinama nepatenkinamai, vadovas atleidžiamas iš pareigų.

Siekiant išvengti situacijų, kokia pastaruoju metu yra susiklosčiusi, pavyzdžiui, Vilniaus P.Vileišio progimnazijoje, Marijampolės Mokolų pagrindinėje mokykloje ir kitose švietimo įstaigose, įstatymu siūloma įvertinti nuostatą, kad, kilus įtarimų dėl švietimo įstaigos vadovo veiklos, pradedamas tarnybinis patikrinimas ir vadovas laikinai nušalinamas nuo pareigų.

Mokyklose gausu korupcinių apraiškų, matoma, kaip įsidarbina direktorių giminės. Taip pat siūloma skaidrinti ir depolizuoti vadovų atranką, todėl į vadovų atrankos komisiją siekiama įtraukti tėvų atstovus bei socialinius partnerius. Komisijoje negali būti Seimo, Vyriausybės, savivaldybių tarybų narių ir politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų. Komisijos nariu gali būti tik nepriekaištingos reputacijos asmuo.

Daugiau nei trečdalis vadovų dirba po 30 metų

Pasak D.Grybauskaitės, mokyklos nuopelnai ugdant vaikus ir atveriant jiems pasaulio pažinimą yra neįkainojami. Tačiau dalies šalies švietimo įstaigų valdymo sąstingis, pasenę, dar sovietmetį menantys vadovavimo įpročiai, partinis protegavimas lemia prastą vaikų ugdymo kokybę, pasmerkia švietimo sistemą stagnacijai ir nubloškia valstybę į nepažangiausiųjų gretas.

Pagal mokinių pasiekimus Lietuva tarp 28 ES valstybių užima tik 21 vietą. Situacija negerėja jau dešimt metų. Didžiulis atotrūkis tarp vaikų pasiekimų kaimo vietovėje ir mieste.

Šiuo metu Lietuvoje yra 1200 mokyklų (išskyrus aukštąsias mokyklas), kuriuose dirba 1708 vadovai. Daugiau kaip pusės švietimo įstaigų vadovų (60 proc.) stažas yra perkopęs 15 metų, o apie 500 švietimo įstaigų vadovų stažas siekia 30 ir daugiau metų.

Ministerija pataisas palaiko

Prezidentės siūlomas pataisas palaiko švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Manau, kad tai reikalingi ir svarbūs sprendimai. Mes mokyklai keliame aukštus reikalavimus. Turi būti keliami reikalavimai ir mokyklų vadovams. Tas pataisas mes palaikome“, – po sutikimo su prezidente sakė J.Petrauskienė.

Pasak ministrės, mokyklos vadovai yra vertinami, jiems keliami kriterijai, o vertinant juos bus labiau įtraukti ir mokyklos bendruomenės nariai. Kaip papildomas veiksnys įtraukiamas ir saugaus mokyklos klimato matavimas, vykdomos apklausos.

Mokytojams – konkursas kas penkerius metus

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša pažymėjo, kad prezidentės teikiamos pataisos yra numatytos ir Vyriausybės programoje.

„Mokytojai taip pat turėtų būti renkami, kaip ir renkami aukštosios mokyklos dėstytojai.

Palaikysime šį įstatymo projektą ir sieksime, kad būtų priimtas kuo greičiau. Taip sieksime atotrūkio tarp regionų ir miestų mažinimo“, – sakė E.Jovaiša.

Komiteto pirmininkas priminė, kad kas penkerius metus dėstytojams daromas konkursas, nustatant, ar jų kompetencija atitinka nustatytą veiklą. Pasiteiravus, ar bus teikiamos pataisos, E.Jovaiša atsakė, kad „mėgins tai padaryti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.