Pabėgėliai pasipustė padus – Lietuvą jau paliko dvi dešimtys sirų

Šį mėnesį į Lietuvą planuojama perkelti dar 44 pabėgėlius iš Sirijos. Sunku spėlioti, kiek laiko jie užsibus, mat kone pusė anksčiau pas mus atvykusių žmonių po trumpo atokvėpio spruko į kitas Europos šalis.

Užsieniečiai nesiskundžia sąlygomis Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, tačiau ilgiau gyventi čia nenori.
Užsieniečiai nesiskundžia sąlygomis Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, tačiau ilgiau gyventi čia nenori.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 6:50 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:21 PM

Rukloje (Jonavos r.) įsikūrusį Pabėgėlių priėmimo centrą neseniai paliko dar beveik dvi dešimtys pabėgėlių iš Sirijos.

Lapkričio pradžioje išvyko dar didesnė jų grupė – išnuomotu autobusu Vokietijos link patraukė 35 atvykėliai. Pasieniečiai juos sustabdė prie Lietuvos ir Lenkijos sienos, tačiau patikrinę dokumentus leido tęsti kelionę.

Nors šie žmonės Vokietijoje jau nebegali gauti pabėgėlio statuso, kol kas į Lietuvą negrįžo.

Negali riboti judėjimo

Pabėgėlių priėmimo centro direktoriaus Roberto Mikulėno žiniomis, pagal tarptautinę programą į Lietuvą buvo perkelta 210 pabėgėlių, tačiau net 88 jau išvyko į kitas šalis. Dažniausiai – į Švediją ir Vokietiją.

Didžioji dalis likusiųjų gyvena Rukloje įsikūrusiame centre, o 31 pabėgėlis apsigyveno įvairiuose šalies miestuose.

„Jie yra laisvi žmonės ir gali laisvai keliauti po Europą“, – kalbėjo Pabėgėlių priėmimo centro direktorius R.Mikulėnas.

Jis tikino galintis tik numatyti tokio poelgio priežastis – galbūt pietų kraštų žmonėms netinkamas klimatas, galbūt neišsipildė lūkesčiai.

Pabėgėliai dažniausiai nepaaiškina, kodėl nusprendžia palikti Lietuvą, tačiau dėl gyvenimo sąlygų centre jokių priekaištų niekada nereiškė.

Skuba susitikti su giminėmis

Lietuva įsipareigojo iki 2017-ųjų pabaigos apgyvendinti 1105 pabėgėlius, tačiau beveik nekyla abejonių, kad tiek jų neatvažiuos.

Pabėgėliai šalį renkasi laisva valia, Lietuvos institucijos taip pat atlieka atvykstančių žmonių patikrinimą. Siekiama išsiaiškinti, ar jie nesusiję su teroristų grupuotėmis.

Ar šalis patiria nepatogumų, kad vos atvykę pabėgėliai bėga toliau?

„Galbūt jiems patiems būtų geriau mėginti įsitvirtinti vienoje vietoje“, – svarstė Migracijos departamento Prieglobsčio skyriaus patarėja Jolanta Verbuvienė.

Jos nuomone, sprendimo keliauti toliau priežastys skirtingos, tačiau kai kuriose Europos šalyse nuo ankstesnių laikų gyvena didelės atvykėlių iš Azijos ir Afrikos šalių bendruomenės, todėl pabėgėliai tikisi greičiau ir lengviau pritapti gyvendami šalia tautiečių ar giminių.

Naujų konfliktų neužfiksuota

Pernai spalį pabėgėliai pranešė apie du Rukloje kilusius incidentus.

Iš pradžių policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad du jaunuoliai esą kabinėjosi prie sirės ir irakietės, kai jos su vežimėlyje gulinčiu vaiku pavakare vaikščiojo po miestelį. Vienai moteriai bandyta nutraukti skarą, sudaužyti akiniai.

Apie 30 sirų ketino patys susirasti skriaudikus, tačiau įsikišus policijos pareigūnams susidūrimo pavyko išvengti.

Vėliau grupė sirų paauglių pasiskundė, kad einančius iš mokyklos juos užpuolė du jaunuoliai ir apmėtė akmenimis, vieną sužeidė.

Pareigūnai sulaikė du 14 ir 15 metų vietos gyventojus, tačiau jie tikino neužkabinėję atvykėlių. Priešingai – esą pabėgėliai patys sukėlė konfliktą.

Pastaruoju metu aistros aprimo ir naujų pranešimų apie konfliktus Rukloje policijos pareigūnai negauna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.