Vaikų neprižiūrintiems tėvams Dalia Grybauskaitė siūlo negailestingą atpildą

Girtaujantys, smurtaujantys, grėsmę savo vaikams keliantys ir jų neprižiūrintys tėvai sulauks greito atsako. Vaikai iš šeimos bus paimami nedelsiant ir perduodami budintiems globėjams. Tokias įstatymų pataisas Seimui teikia prezidentė Dalia Grybauskaitė ir siūlo griežtinti tėvų bei institucijų atsakomybę, kad būtų užtikrintas rizikos šeimose augančių vaikų saugumas.

Prezidentė siūlo paspartinti vaikų globos ir įvaikinimo procesus.<br>Montažas
Prezidentė siūlo paspartinti vaikų globos ir įvaikinimo procesus.<br>Montažas
Prezidentė siūlo paspartinti vaikų globos ir įvaikinimo procesus.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Prezidentė siūlo paspartinti vaikų globos ir įvaikinimo procesus.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Prezidentė siūlo paspartinti vaikų globos ir įvaikinimo procesus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentė siūlo paspartinti vaikų globos ir įvaikinimo procesus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Kukuraitis.<br>T.Bauro nuotr.
L.Kukuraitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 11:40 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:04 PM

D.Grybauskaitės teikiamos pataisos įpareigos Vaiko teisių apsaugos tarnybą (VTAT) į vaikams grėsmingas situacijas reaguoti operatyviai – ne vėliau kaip per vieną dieną, net jeigu tai savaitgalis ar šventinė diena. Specialistai turės perkelti vaiką į saugią aplinką: apgyvendinti jį su motina krizių centre, perduoti šeimynai ar profesionaliam globėjui.

Prezidentės teikiamose pataisose numatyta įteisinti apmokytą profesionalų budintį globėją, kuris įsipareigotų bet kuriuo paros metu nedelsdamas priimti vaiką į šeimą ir juo rūpintis, kol jis bus grąžintas į tėvų šeimą arba bus perkeltas į globėjų ar įtėvių šeimą.

„Profesionalus globėjas bet kuriuo paros metu turi priimti Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų atvežtą vaiką“, – pirmadienį žurnalistams teigė prezidentės patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė.

Tokius profesionalius budinčius globėjus turi Suomija, Italija, Vokietija, Švedija, Norvegija, Olandija, Didžioji Britanija, Vengrija, Austrija, Slovėnija.

Sieks užkirsti kelią tragedijoms

Prezidentė pirmadienį surengė pasitarimą dėl vaikų paėmimo iš rizikos šeimų, įvaikinimo skatinimo. Jame dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir ekspertai bei vaikų globėjai.

Pasak prezidentės D.Grybauskaitės, valstybė, jos institucijos ir visuomenė turi padaryti viską, kad būtų sustabdyta virtinė pasibaisėjimą keliančių tragedijų, kuriuose dėl suaugusiųjų smurto ir atsakomybės stokos nukenčia įvairaus amžiaus vaikai, netgi kūdikiai.

Dalis institucijų, privalančių pasirūpinti šių vaikų gerove, savo pareigą atlieka formaliai, o žmonės, norintys vaikus globoti ar įsivaikinti, ir toliau susiduria su biurokratinėmis kliūtimis.

„Tai, ką šiandien siūlome, yra labai didžiulis palengvinimas globoti ir įsivaikinti pasiryžusiems tėvams. Trumpinamas tas ilgas biurokratinis kelias“, – sakė prezidentės patarėja L.Antanavičienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis teigė, kad reikia pritarti viskam, kas skatina vaiką kuo greičiau atsirasti šeimoje ar šeimos aplinkoje.

„Kalbama apie sisteminę nepriežiūrą šeimoje, tačiau yra sisteminė nepriežiūra ir iš valstybės pusės, nusikalstamas piktnaudžiavimas biurokratinėmis procedūromis“, – sakė ministras.

Visuomenė privalės pranešti apie skriaudžiamus vaikus

Išplečiamas ratas institucijų, kurios privalo pranešti VTAT apie pastebėtus vaikų teisių pažeidimus, jiems keliamą grėsmę arba nederamą elgesį jų atžvilgiu. Prezidentė pažymėjo, kad pilietinės atsakomybės laukiama ir iš visuomenės – kaimynų, bendruomenių, visų neabejingų žmonių.

Pataisomis apibrėžiami terminai, per kuriuos socialinės rizikos šeima turi pasitaisyti, kad vaikas galėtų grįžti į saugią aplinką. Jeigu per 2 mėnesius, kai vaikas buvo paimtas iš šeimos, tėvų elgesys nesikeičia – jie nepriima siūlomos pagalbos, nesistengia išsivaduoti nuo priklausomybių, VTAT privalo kreiptis į teismą su prašymu laikinai riboti jų tėvystės teises.

Laikinas tėvystės ribojimas privalo būti persvarstomas ne vėliau kaip po 12 mėnesių. Per šį laiką su tėvais, negebančiais rūpintis vaikais, bet norinčiais juos susigrąžinti, būtų nuolat aktyviai dirbama – teikiama socialinė ir psichologinė pagalba. Tėvams, rodantiems akivaizdžias pastangas keistis, vaikai gali būti sugrąžinti anksčiau, nei pasibaigs 12 mėnesių terminas.

Jeigu per šį laiką tėvai nepradeda rūpintis savo vaiku, VTAT suteikiama teisė kreiptis į teismą, kad laikinasis tėvystės teisių ribojimas būtų pakeistas į nuolatinį, tai atveriant kelią įvaikinimui. Siūloma suteikti pirmenybę įsivaikinti šeimoms arba giminėms.

Globa nustatyta daugiau kaip 9 tūkst. vaikų

Šiuo metu Lietuvoje yra beveik 10 tūkst. rizikos šeimų, kuriuose auga beveik 19 tūkst. vaikų. Praėjusiais metais smurtą patyrė per 2 tūkst. vaikų. Iš viso globa nustatyta daugiau kaip 9 tūkst., iš jų globos įstaigose auga daugiau kaip 3 tūkst. vaikų, kiti – šeimose ir šeimynose. Pernai buvo įvaikinti 78 vaikai.

Prezidentės siūlomos įstatymo pataisos reglamentuoja, kad priežiūrą, paiešką ir administravimą vykdytų Globėjų centras.

Šiuo metu Lietuvoje yra tik 17 profesionalių budinčių globėjų. Vilniaus rajone tokių globėjų dabar yra 11, o Kaune – 6. Kai kurie budintys globėjai yra įdarbinti pagal darbo sutartis, o kiti dirba pagal individualią veiklą. Jei globėjas prižiūri tris vaikus – šiuo metu gauna 930 eurų, jei du vaikus – 600 eurų, jei kūdikį – taip pat 600 eurų. Taip pat už kiekvieną vaiką dar pridedamas vaiko krepšelis – 230 eurų ir 100 eurų už būsto nuomą.

Globėjams, įtėviams ir biologiniams tėvams, kol tvarkomi dokumentai, numatyta užtikrinti nemokamą valstybės teisinę pagalbą ir atleisti nuo žyminio mokesčio.

Išmokos ir atostogos didės

Įsivaikinusiai šeimai siūloma suteikti tokias pat išmokas ir atostogas, kokiomis naudojasi tėvai gimus vaikui. Tai turėtų paskatinti įsivaikinti ne tik kūdikius, bet ir vyresnius vaikus. Praėjusiais metais vyriausias įvaikintas vaikas buvo 9 metų, tik trys vaikai – 7–9 metų.

Įstatymų pataisose numatoma centralizuoti vaikų globos apskaitą, kad būtų sudarytos sąlygos globoti ir įvaikinti vaikus iš visos Lietuvos, o ne vien iš tos savivaldybės, kurioje gyvena įtėviai ar globėjai.

Asmenims, teistiems už tyčinius nusikaltimus, bus draudžiama įvaikinti ar globoti vaikus net ir teistumui išnykus.

Prezidentės siūlomos pataisos antradienį bus registruojamos Seime. Jei Seimas pritartų, įstatymų pataisos įsigaliotų nuo 2018 metų sausio 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.