Po žiemiškų keiksmų – dar neregėtas ieškinys

Neapsakomai slidžių Šiaulių gatvių spąstuose praėjusią savaitę besikankinusiems vairuotojams atsirado proga bent kiek atsigriebti už patirtus nepatogumus.

Advokatė D.Rusakienė nusprendė padėti šiauliečiams apginti savo teises.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Advokatė D.Rusakienė nusprendė padėti šiauliečiams apginti savo teises.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Laiku nenuvalytose Šiaulių gatvėse suplūktas sniegas netruko virsti ledu.<br>G.Šiupario nuotr.
Laiku nenuvalytose Šiaulių gatvėse suplūktas sniegas netruko virsti ledu.<br>G.Šiupario nuotr.
Advokatė D.Rusakienė nusprendė padėti šiauliečiams apginti savo teises.
Advokatė D.Rusakienė nusprendė padėti šiauliečiams apginti savo teises.
Kilus triukšmui dėl nevalytų gatvių Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einanti G.Mendoza Herrera priminė „Ecoservice projektų“ atstovui E.Skvireckui, kad įmonė įsipareigojusi teikti kokybiškas paslaugas.
Kilus triukšmui dėl nevalytų gatvių Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einanti G.Mendoza Herrera priminė „Ecoservice projektų“ atstovui E.Skvireckui, kad įmonė įsipareigojusi teikti kokybiškas paslaugas.
Daugiau nuotraukų (4)

Ričardas Vitkus, Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2017-01-11 04:00, atnaujinta 2017-04-12 10:35

Advokato praktika besiverčianti šiaulietė 32-erių Daiva Rusakienė išplatino kreipimąsi į Šiaulių vairuotojus siūlydama jiems susiburti į grupę ir pareikalauti miesto valdžios atlyginti neturtinę žalą dėl prastai valomų gatvių.

Nemokamai savo paslaugas pasiūliusi teisininkė grupiniam ieškiniui pateikti reikiamų dvidešimties ieškovų pareiškimų sulaukė akimirksniu, o greitai prisidėjo dar keliasdešimt vairuotojų.

– Kodėl nusprendėte imtis tokių dar negirdėtų veiksmų? – paklausėme D.Rusakienės.

– Pastaruoju metu socialinius tinklus užplūdo pasipiktinusių šiauliečių skundai.

Žmonės nebijo išsakyti savo nuomonės, bet ne visi žino, kaip apginti savo teises. Manau, galiu jiems padėti tai padaryti.

Akivaizdu, kad beveik kiekvienas šiaulietis dėl pastaruoju metu miesto gatvėse susidariusios situacijos patyrė nepatogumų, dvasinių sukrėtimų, kitaip sakant, neturtinę žalą.

– Ar tokią žalą patyrėte ir pati?

– Taip. Aš taip pat vairuoju. Turiu du mažamečius vaikus, kuriuos reikia vežioti į būrelius.

Automobilis man būtinas ir darbui. O nuo praėjusio trečiadienio vairuodama patyriau daug stresinių situacijų, nors vairuoju atsargiai.

Keli mano pažįstami dėl blogų eismo sąlygų pateko į eismo įvykius. Per avarijas patirtą turtinę žalą jiems atlygins draudimo bendrovės. Tačiau dar yra ir neturtinė žala.

– Kaip atsakovą įvardijote Šiaulių miesto savivaldybę.

– Vietos savivaldos įstatyme vietinių kelių priežiūros funkcijos yra priskirtos savivaldybėms. Net jei savivaldybės šias funkcijas yra perdavusios kitoms įmonėms, tai jų neatleidžia nuo prievolės rūpintis kelių priežiūra.

Šiauliuose kelių priežiūrą vykdančios įmonės vadovai skundžiasi, kad dėl susidariusios padėties kaltas ne jų neveiklumas, o ekstremalios meteorologinės sąlygos, itin žema temperatūra.

Bet įstatyme nėra jokių išlygų. Ten nėra parašyta, kad esant žemai temperatūrai kelių prižiūrėti savivaldybei nereikia.

– Kokio dydžio neturtinę žalą jūsų suburti vairuotojai bandys prisiteisti?

– Šiuo ieškiniu nesieksime praturtėti – neturtinė žala bus įvertinta simboliškai nuo vieno iki dešimties eurų. Mūsų tikslas – ne pasipelnyti, o priversti savivaldybę vykdyti jai priskirtas pareigas.

– Kiek užtruktų toks procesas ir kokia galima jo baigtis?

– Jau yra pavyzdžių, kai pavieniai vairuotojai prisiteisė žalą, kurią jie patyrė dėl duobėtų kelių. Grupės vairuotojų ieškinio dėl neturtinės žalos atlyginimo teismai dar nėra nagrinėję.

Mūsų grupės ieškinio nagrinėjimas, manau, truktų gana ilgai, bet tai neturėtų būti kliūtis kovoti už savo teises ir priversti valdininkus atlikti savo pareigas.

– Ar procesui užsitęsus ieškinius pateikę vairuotojai nesugaiš daugiau laiko teismuose, nei sugaišo stovėdami dėl užpustytų ir apledėjusių gatvių susidariusiose spūstyse?

– Grupės ieškinio pranašumas yra tai, kad procese gali dalyvauti tik advokatas ir vienas šį ieškinį pateikusių asmenų atstovas.

Todėl savo pilietinę poziciją pareiškę šiauliečiai jokių nepatogumų nepatirs.

Pirštu dūrė į bendrovę

Bet žinia apie gyventojų užmojus prisiteisti neturtinę žalą Šiaulių vadovams didelio įspūdžio nepadarė.

Miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einančios Giedrės Mendozos Herreros teigimu, už gatvių valymą atsakinga įmonė „Ecoservice projektai“, kuri, sudarydama sutartį su savivaldybe, įsipareigojo teikti kokybišką paslaugą.

Paklausta, ar išieškant žalą už blogai atliktą darbą atsakomybės nereikėtų dalytis ir savivaldybei, G.Mendoza Herrera atsakė, jog tai turėtų nuspręsti teismas.

Kelininkai kaltino stichiją

Pirmadienį į Šiaulių savivaldybę atvykęs įmonės „Ecoservice projektai“ Teritorijų valymo padalinio vadovas Egidijus Skvireckas dėl užpustytų ir ledu padengtų gatvių kaltino tik stichiją: „Darėme, ką galėjome. Reaguodami į situaciją skubiai įsigijome brangių ledą tirpinančių mišinių.“

Bet kodėl stichijos siautėjimas juntamas tik Šiaulių gatvėse, o ties miesto riba jis baigėsi, E.Skvireckas įtikinamai paaiškinti negalėjo.

Pareigūnai kalbėjo griežtai

Tačiau Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas tvirtino, kad miesto gatves prižiūrinti įmonė nesusitvarkė su darbu.

Dėl slidžios kelio dangos per kelias dienas policija įregistravo 44 avarijas. Neabejojama, kad jų buvo kur kas daugiau, nes neįskaitines avarijas dažniausiai įformina ir draudimo kompanijoms pateikia patys vairuotojai.

„Mes bandėme analizuoti situaciją ir nukreipti transporto srautus, bet visur padėtis buvo vienodai bloga.

Mieste dirbančios įmonės darbuotojai iš pradžių dar buvo pasiekiami telefonu, o galiausiai net nebeatsiliepė. Situacija ėmė gerėti, kai problemą ėmėsi spręsti meras“, – kalbėjo R.Bobinas.

Šiaulių policijos vadovas nenorėjo sutikti su teiginiais, kad kaltas smarkus snygis ar rekordiniu tempu kritusi temperatūra: „Įmonė nevalė sniego ir leido jį suplūkti važinėjant.“

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis taip pat sakė, kad situacijos nebuvo galima pavadinti ekstremalia.

Medikai lakstė pusnimis

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė irgi niekiniais vadino pasiteisinimus, kad dėl situacijos kalta gamtos stichija: „Mes esame matę ir gausesnių snygių, ir didesnių šalčių, bet visada buvo susitvarkoma.

Mūsų automobiliai turi vaizdo registratorius, todėl galime visiems parodyti, kaip įstrigusias mašinas gelbėjo pūgos murdomi policijos pareigūnai, o kaip dirbo gatves prižiūrinti įmonė.

E.Kukaitienė pažymėjo, kad ekstremaliomis sąlygomis pavyko išvengti skaudžių nelaimių – ledu aptrauktomis gatvėmis lėkę medikai nuvažiavo pas visus ligonius: „Buvo ir nevalytų gatvių, kiemų, todėl nešini neštuvais darbuotojai lėkė tekini per pusnis.“

Pasigedo dėžių su žvyru

Šiauliuose keleivius vežančios įmonės „Busturas“ vadovo Vaido Seiracko teigimu, problemų kėlė ne dėl šalčio gendantys autobusai, o apledėjusios gatvės, todėl kasdien tekdavo atšaukti po 16–17 maršrutų.

„Busturas“ dar rudenį prašė „Ecoservice projektų“ kiekvienoje stotelėje pastatyti dėžes su žvyru, bet nebuvo išgirstas.

Gatvėse automobilius lenkė net pėstieji

* Praėjusią savaitę laiku nenuvalytose Šiaulių gatvėse suplūktas sniegas netruko virsti ledu, o čiuožykla tapusiose gatvėse susidarė kilometrinės spūstys.

* Į tokią spūstį patekusiam „Lietuvos ryto“ žurnalistui septynių kilometrų kelionė automobiliu iš Medelyno į Dainų mikrorajoną užtruko valandą. Tą patį atstumą vasarą pėsčiomis galima įveikti per 70 minučių.

* Dar neregėtų spūsčių priežastis paaiškėjo priartėjus prie viaduko Žemaitės gatvėje – dalis automobilių paprasčiausiai nepajėgė į jį įkopti.

* Kelininkus keiksnoję vairuotojai įsitikinę, kad problemą būtų galima išspręsti bent šią atkarpą pabarsčius paprastu smėlio ar žvyro mišiniu.

* „Ecoservice projektų“ atstovų teigimu, Šiauliuose sausio 4 ir 5 dienomis buvo išbarstyta apie 120 tonų druskos bei 30–40 tonų druskos ir skaldos mišinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.