Seimo komitetas aiškinsis nuotekų avarijos padarinius aplinkai

30 tūkst. kubinių metrų – tiek nuotekų „Vilniaus vandenų“duomenimis ištekėjo į Nerį po gruodžio 23-ąją įvykusios avarijos, kai Upės gatvėje trūko vamzdžiai ir atsivėrė smegduobė.

Pirminiais tyrimų duomenimis, į Neries vandenis su nuotekomis pateko amonio, BDS7 (biocheminis deguonies sunaudojimas per 7 paras), nitritų, nitratų, fosfatų, chloridų ir kitų teršalų.<br>T.Bauro nuotr.
Pirminiais tyrimų duomenimis, į Neries vandenis su nuotekomis pateko amonio, BDS7 (biocheminis deguonies sunaudojimas per 7 paras), nitritų, nitratų, fosfatų, chloridų ir kitų teršalų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 7:17 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 10:35 AM

„Gruodžio 23 dieną Upės gatvėje įvykusios avarijos metu nutraukus magistralinius nuotekų vamzdžius į Nerį ištekėjo maždaug 30 tūkst. kubinių metrų nuotekų. Šią informaciją „Vilniaus vandenų“ ekspertai pateikė tyrimą vykdančiai Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai.

  Avarijos metu nukentėjo vamzdynas, kuriuo nuotekos iš siurblinės Upės gatvėje teka į Vilniaus nuotekų valyklą. Staigus slėgio kritimas šioje magistralinėje nuotekų linijoje buvo užfiksuotas gruodžio 23 dieną, 12:33 val. Išjungus siurblinę, nuotekos kaupėsi joje esančiame rezervuare, o jam užsipildžius – automatiškai per avarinį išleidimo vamzdį pradėjo tekėti į upę.

  Avarija buvo likviduota ir nuotekų pumpavimas vamzdynu buvo atstatytas gruodžio 24 dienos 20:07 val. Iki to laiko į aplinką patekdavo po maždaug 1 tūkst. kubinių metrų nuotekų per valandą.

  Ekspertų vertinimu, maždaug pusę šių nuotekų sudarė paviršinis bei lietaus vanduo, nes dalyje miesto buitinių nuotekų ir paviršinių nuotekų sistemos yra sujungtos“, – informavo „Vilniaus vandenų“ komunikacijos skyriaus vadovas Antanas Bubnelis

Pasakė, kokia žala padaryta

Preliminari žala po gruodį įvykusios nuotekų avarijos Vilniuje siekia 450 tūkst. eurų, sako Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Marius Švaikauskas.

„Preliminari žala bus apie 450 tūkst. eurų, kurią mes reikšime kaltininkui“, – Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje trečiadienį sakė aplinkosaugininkas. Prokurorai dėl avarijos yra pradėję ikiteisminį tyrimą. Avarijos priežastį aiškinasi ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Rinksis komitetas

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį domėsis, kokį poveikį aplinkai padarė gruodį Vilniuje įvykusi nuotekų avarija.

„Norime pasižiūrėti, kokia reali situacija. Būta įvairių spekuliacijų, kad per maža žala paskaičiuota ir panašiai. Kviečiame specialistus, kad matytume visą vaizdą“, – BNS sakė komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Anot jo, per komiteto posėdį bus pristatyti ir aplinkosaugininkų atliktų tyrimų rezultatai.

Aplinkos ministerija yra pranešusi, kad per nuotekų vamzdžių avariją Vilniuje padaryta žala Neries upei gali siekti 300 tūkst. eurų.

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ skelbtais duomenimis, po avarijos magistralinėje trasoje Upės gatvėje į aplinką pateko mažiausiai 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

Pirminiais tyrimų duomenimis, į Neries vandenis su nuotekomis pateko amonio, BDS7 (biocheminis deguonies sunaudojimas per 7 paras), nitritų, nitratų, fosfatų, chloridų ir kitų teršalų.

Prokurorai dėl avarijos yra pradėję ikiteisminį tyrimą. Avarijos priežastį aiškinasi ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Vilniuje, Upės gatvėje, prie „Barclays“ pastato, trūkus dviem nuotekų vamzdžiams, didelė smegduobė atsivėrė gruodžio 23 dieną. Dėl nuotekų linijos avarijos Vilniaus mieste buvo paskelbta ekstremali padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.