Seimas pritarė pataisoms, kurios įteisintų budinčius globėjus

Seimas ketvirtadienį po pateikimo

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė prezidentės D.Grybauskaitės inicijuotoms pataisoms.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė prezidentės D.Grybauskaitės inicijuotoms pataisoms.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-12 12:41, atnaujinta 2017-04-12 08:27

Civilinio kodekso bei kitų teisės aktų pakeitimams buvo pritarta bendru sutarimu, toliau pataisas nagrinės Seimo komitetai, o svarstymas plenarinių posėdžių salėje vyks pavasario sesijoje.

Šias pataisas prezidentė teikia, kad būtų skatinami įsivaikinti vyresni vaikai, o tėvų neprižiūrimi ir globos namuose aunantys vaikai čia „nestrigtų“ dėl savo statuso, kai be galutinio sprendimo dėl tėvų valdžios apribojimo jų atžvilgiu šių vaikų neleidžiama įsivaikinti.

Prezidentė taip pat siūlo įteisinti profesionalius budinčius globėjus – jie už atlygį prižiūrėtų iš nesaugios aplinkos paimtus ir be tėvų globos likusius vaikus, kad nereikėtų jų vežti į globos namus, vaikai būtų perkeliami į šeimos aplinką.

„Tokius budinčius globėjus, kurių labai reikia Lietuvai, turi ir kitos Europos valstybės“, – sakė pataisas pristačiusi prezidentės patarėja ekonomikos ir socialiniais klausimais Lina Antanavičienė.

Šalies vadovės teikiamos pataisos taip pat įpareigotų tarnybas operatyviau reaguoti į vaikams grėsmingas situacijas – vaikai į saugią aplinką turėtų būti perkelti ne vėliau kaip per dieną.

Netinkamai vaikus prižiūrintys tėvai turėtų ribotą laiką pasitaisyti, kad laikinai arba visam laikui neprarastų tėvystės teisių: tėvams nesitaisant savivaldybėse veikiantys vaiko teisių apsaugos skyriai turėtų po dviejų mėnesių nuo vaiko paėmimo iš šeimos kreiptis į teismą dėl laikino tėvystės teisių ribojimo.

Tėvams nepasitaisius dar per 12 mėnesių, jų tėvystės teisių ribojimas galėtų tapti nuolatinis. Pataisos taip pat garantuotų įtėviams tokias išmokas ir atostogas kaip gaunama vaiko gimimo atveju.

Dabar įtėviams suteikiamos trijų mėnesių atostogos vaiko priežiūrai, o kai įvaikinamas mažas vaikas, galimos ilgesnės atostogos – iki vaikui sueis treji metai. Pagal siūlomas pataisas ilgesnės atostogos priklausytų ir įsivaikinant vyresnį vaiką.

Be to, siūloma leisti įsivaikinti vyresniems žmonėms – įtėviais būtų galima tapti sulaukus 55-eių (dabar ši riba yra 50 metų). Įsivaikinti norinčius asmenis siūloma atleisti nuo žyminio mokesčio teisme.

Šiuo metu Lietuvoje socialinės rizikos šeimose auga beveik 19 tūkst. vaikų. Globa yra nustatyta daugiau kaip 9 tūkst. vaikų, iš jų vaikų globos institucijose auga per 3,2 tūkst. vaikų. Praėjusiais metais buvo įvaikinti 78 vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.