Tyrimas dėl 8-mečio pabėgimo iš namų atskleidė kitą tiesą

Marijampolės prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl praėjusį lapkritį Kazlų Rūdos savivaldybės kaime dingusio mažamečio, kuris šaltą naktį pusnuogis praleido apleistoje kaimynų pašiūrėje.

Iš namų pabėgęs pusnuogis mažametis šaltą lapkričio naktį praleido apgriuvusioje pašiūrėje ant šieno, užsiklojęs kartono gabalu.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Iš namų pabėgęs pusnuogis mažametis šaltą lapkričio naktį praleido apgriuvusioje pašiūrėje ant šieno, užsiklojęs kartono gabalu.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Aštuonmetį surado Kazlų Rūdos policijos komisariato pareigūnė J.Jurevičienė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Aštuonmetį surado Kazlų Rūdos policijos komisariato pareigūnė J.Jurevičienė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Kazlų Rūdos komisariato viršininkas M.Jurkšas (kairėje) ir Marijampolės prokuratūros vyriausiasis prokuroras A.Žukauskas žiniasklaidą informavo apie baigtą ikiteisminį tyrimą dėl iš namų pasišalinusio mažamečio berniuko.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Kazlų Rūdos komisariato viršininkas M.Jurkšas (kairėje) ir Marijampolės prokuratūros vyriausiasis prokuroras A.Žukauskas žiniasklaidą informavo apie baigtą ikiteisminį tyrimą dėl iš namų pasišalinusio mažamečio berniuko.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Loreta Juodzevičienė

Jan 12, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 8:10 AM

Apie dingusį aštuonmetį sūnų tąsyk policijai pranešė motina, teigdama, jog sugyventinis apie 21 val. vaiką išvarė iš namų.

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad aplinkybės buvo ne tokios. Užbaigėme ikiteisminį tyrimą dėl iš namų pasišalinusio mažamečio berniuko, priimdami vienareikšmę išvadą, – nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių“, – ketvirtadienį teigė Marijampolės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas.

Konkrečiau sakant, patėvis nekaltas, kad mažametis posūnis naktį pabėgo iš namų.

Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininkas Marius Jakštas nepaneigė, kad pirminė informacija buvo, esą vaikas iš namų buvo išvarytas.

Tą vakarą aštuonmečio patėvis savo piniginėje pasigedo penkių eurų, o juos vėliau rado posūnio kuprinėje.

„Kaip ir dera suaugusiam žmogui, patėvis vaikui išsakė moralą, kad taip elgtis negalima“, – teigė vyriausiasis prokuroras A.Žukauskas.

Berniukas tik su apatinėmis kelnaitėmis išbėgo į lauką – neva į tualetą, pasak prokurorų.

Patėvis po kiek laiko jo pasigedo, ieškojo, tačiau nerado, todėl paskambino vaiko motinai į darbą.

Moteris grįžo namo ir apie dingusį sūnų pranešė policijai.

Didelės pareigūnų pajėgos naršė apylinkes, tvenkinius, lankėsi pas kaimo žmones, tačiau paieškos nedavė rezultatų. Bėglio pėdsakų nesuuodė ir tarnybinis šuo.

Rytą Kazlų Rūdos policijos komisariato vyresnioji tyrėja Jurgita Jurevičienė nusprendė patikrinti prie pat dingusiojo namų esantį svetimą ūkinį pastatą, nors šis jau buvo apžiūrėtas ne kartą.

„Buvo labai stipri nuojauta. Juk nuogas vaikas negalėjo kur nors toli nubėgti“, – pasakojo J.Jurevičienė.

Apgriuvusio pastato pirmame aukšte nesimatė jokių pėdsakų. Į antrą aukštą užsiropštusi pareigūnė prie skylėtos sienos ant glėbio šieno pastebėjo didelį kartono gabalą ir jį kilstelėjo.

Šiene susirietęs gulėjo berniukas. Visiems atlėgo, nes vaikas buvo gyvas, tik sušalęs. Kelias dienas jis praleido ligoninėje, buvo stebimas medikų.

Patėvis iš pat pradžių neigė savo kaltę: „Jis eurus iš manęs pavogė. Bariau. Aš jo nemušiau ir nevariau, pats pabėgo.“

Vaikas pareigūnams irgi teigė, kad iš namų šaltą naktį pusnuogis dingo savo noru.

2014-aisiais mažamečio patėvis buvo teisiamas už smurtą artimoje aplinkoje. Tuomet nuo jo nukentėjo žmona, su kuria turi dvejų metų sūnų.

Vyriausiasis prokuroras A.Žukauskas teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo renkami įvairūs duomenys apie šią šeimą ir santykius joje.

„Berniukas turi suvokimo ir elgesio problemų, apie kurias konkrečiau negalime kalbėti“, – sakė vyriausiasis prokuroras A.Žukauskas apie daugybę kartų iš namų bėgusį mažametį.

Pastaruoju metu su vaiku bendrauja psichologai, jį stebi ir rūpinasi ne tik motina, bet ir pedagogai, neabejingi bendruomenės žmonės.

Moteris su trimis vaikais tebegyvena tame pačiame nuomojamame name ir laukia, kada bus baigtas remontuoti jai skirtas socialinis būstas Kazlų Rūdoje.

Kaimo žmonės teigė, jog aštuonmečio patėvis su dvejų metų sūnumi gyvena atskirai. Vyras nedirba, prižiūri sūnų.

Poros šeima į socialinės rizikos sąrašus buvo įrašyta dėl vaikų nepriežiūros ir patėvio girtavimo.

Vaiko teisių apsaugos darbuotojos aštuonmečio motinai neturi priekaištų.

„Ji vaiką vežė ir pas psichologus, ir į raidos centrą, visada noriai bendradarbiauja, stengiasi. To negalime pasakyti apie jos vyrą.

Jis atsisakė pokalbio su psichologu, nenorėjo lankyti tėvystės įgūdžių kursų – neva nereikia.

Kiek teko bendrauti, patyrėme, kad vyriškis yra konfliktiškas žmogus“, – prieš kurį laiką kalbėjo Kazlų Rūdos vaiko teisių apsaugos specialistės. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.