Naujamečiai pažadai. Ar pavyks ištesėti?

Skambant Naujųjų metų varpams daugelis pasižadame daugiau dėmesio skirti šeimai, įtilpti į jaunystės laikų kelnes, pradėti šokti, skaityti, mokytis, keliauti ar net iš esmės keisti savo gyvenimą. Ką daryti, kad naujamečiam pasiryžimui pakaktų valios?

Sportuoti turėtų ne tik jauni žmonės, o visi, kurie nori kuo ilgiau būti jauni.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sportuoti turėtų ne tik jauni žmonės, o visi, kurie nori kuo ilgiau būti jauni.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dauguma kauniečių kasmet sudaro troškimų ar pažadų sąrašą, tačiau ne visiems užtenka valios naujai veiklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dauguma kauniečių kasmet sudaro troškimų ar pažadų sąrašą, tačiau ne visiems užtenka valios naujai veiklai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 14, 2017, 4:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:39 AM

Sausio 1-osios rytą pabudę su naujais pažadais sau, artimiesiems ar bičiuliams, vieni jų puolė vykdyti iš karto, kiti laukė, kol baigsis švenčių šurmulys. Treti atversti naują gyvenimo puslapį vis žada nuo pirmadienio.

Specialistai pastebi, jog nemažai daliai iš karto po Naujųjų metų sau duotus pažadus tesėti suskubusių žmonių ryžto pakanka vos kelioms savaitėms ar mėnesiui.

Nepasižyminčiųjų stipria valia gyvenimas grįžta į senas vėžes. Tie, kurie nenori papildyti ištižėlių gretų, kreipiasi į specialistus. Pastarieji tvirtina, kad siekiant tikslo svarbiausia motyvacija ir rezultatai.

Daugiau keliaus ir ilsėsis

Dainininkė Arina Borunova – viena iš tų, kurie Naujųjų metų rytą būtinai ką nors pasižada. Moteris pažadą visada stengiasi įvykdyti, nes tai jai leidžia džiaugtis stipria valia.

„Prieš dvejus metus pasakiau sau, kad nuo sausio 1 dienos į lėkštę maisto krausiuosi mažiau, valgysiu sveikiau ir imsiu sportuoti.

Neslėpsiu, iš pradžių dėl porcijų, ypač skanaus maisto, su savimi teko pakovoti. Reguliariai sportuoti irgi nebuvo lengva. Tačiau dabar galiu pasidžiaugti, kad sveikai maitintis ir mankštintis tapo įpročiu“, – kalbėjo bliuzo karaliene vadinama atlikėja.

Šįmet moteris pasižadėjo daugiau keliauti, pamatyti pasaulio ir ilsėtis.

Arina tikino, kad kelionių jai niekada netrūko, tačiau jos daugiausia buvo susijusios su koncertine veikla.

„Norėčiau aplankyti daugybę šalių, net ir tų, kuriose lankiausi darbo reikalais. Pasižadėjau aplankyti ir Laplandiją, ir Tailandą“, – juokėsi moteris.

Turi sporto klubo abonementą

Verslininkė ir aktorė Neringa Mažeikienė dar gerokai iki prasidedant naujiems metams pasižadėjo, kad šįmet aktyviai sportuos.

„Abu su vyru jau turime metinius abonementus į sporto klubą. Žinau, kad ugdysime valią ir jie tikrai negulės lentynoje nenaudojami. Sportuodami jaučiamės tvirtesni, žvalesni ir sveikesni“, – kalbėjo kaunietė.

Moteris sporto klubą lankė ir pernai. Sportuodama ji pakeitė ir mitybą, ėmė sveikiau valgyti, atsisakė saldumynų.

Dar vienas N.Mažeikienės pažadas sau – anglų kalbos tobulinimo kursai. Prancūzų filologiją baigusi moteris anglų kalbos pradmenų mokėsi universitete. Nuo kito mėnesio ji ketina pradėti lankyti šios kalbos pamokas.

Nebijo nukelti kitiems metams

Atlikėjas ir italų kalbos dėstytojas Mindaugas Mickevičius-Mino prieš pat Naujuosius metus balto popieriaus lape surašė 12 jam svarbių dalykų. Tai kaunietis daro jau daugybę metų. Vyras viliasi, kad iki metų pabaigos jam pavyks įgyvendinti didžiąją dalį norų.

„Galbūt tai labiau ne pažadų, o tikėjimo ir troškimų sąrašas. Kai labai ko nors nori ir dar tiki, kad tai pavyks, pasąmonė padeda pasiekti galutinį tikslą“, – tvirtino M.Mickevičius-Mino.

Atlikėjo sąrašas labai didelis – nuo buities, verslo, koncertų iki meilės reikalų. Kaunietis tikisi, kad šiais metais kils jo turimų akcijų kursas, įvyks daugiau koncertų, pavyks sutikti mylimą žmogų.

„Jeigu ko nors pasiekti nepavyks, norus perkelsiu kitiems metams. Yra buvę, kad kai kuriems tikslams pasiekti prireikė daugiau laiko“, – neslėpė dainininkas.

Vegetaru išbuvo pusmetį

Magas ir mentalistas Nicholas Kinas kiekvienų metų pradžioje apgalvoja, ką pasiekė ir įgyvendino pernai ir ko sieks šįmet.

„Kasmet naujametę naktį sau tyliai pasakau, kad siekdamas tobulėti profesinėje srityje trokštu rengti daugiau pasirodymų už Lietuvos ribų, dalyvauti projektuose, kuriuose varžytųsi magijos meistrai, siekti rekordų. Iki šiol visa tai pavykdavo įgyvendinti“, – kalbėjo N.Kinas.

Prieš metus vyras pasižadėjo, kad ieškos galimybių savo pasirodymus rengti teatro salėje. Šį pažadą jis įvykdė su kaupu. Todėl šių metų pažadų sąraše šou skaičių teatre magas dar išplėtė. N.Kinas kasmet išsikelia ir kitokių tikslų.

„Pernai Naujųjų metų rytą nutariau pamėginti kurį laiką pabūti vegetaras. Šio pažado atkakliai laikiausi pusę metų. Ilgiau eksperimentuoti nenorėjau, kad nepakenkčiau sveikatai. Permainos turėjo ir naudos: parduotuvėse pradėjau pastebėti gerokai didesnę maisto produktų įvairovę, o sukdamasis virtuvėje atradau naujų receptų“, – tvirtino magas.

Tarp N.Kino naujamečių pažadų kasmet taip pat yra būtinybė daugiau keliauti ir sportuoti. Pirmąjį pasižadėjimą jam įgyvendinti pavyksta, o antrąjį tesėti sudėtinga.

„Taip nutinka ne pirmus metus. Daug kam kantrybės ir valios pakanka, o kasdien sportuoti pritrūksta.

Galbūt šįmet prisiversiu dažniau nueiti į sporto klubą“, – vylėsi N.Kinas.

Kolekcionuos įspūdžius

Dainininkė Ingrida Kazlauskaitė ne vienus metus prisižadėdavo padaryti daugybę konkrečių dalykų. Mergina dažniausiai pažadus stengdavosi ištesėti.

Tačiau šiais metais nutarė keisti požiūrį į gyvenimą, tapti drąsesnė ir, kaip pati juokavo, pradėti kolekcionuoti įspūdžius.

„Anksčiau man buvo svarbu suplanuoti ir įgyvendinti kiekvieną smulkmeną. Tačiau pastebėjau, kad taip save gerokai apriboju, nes gyvenimas negaili galimybių, iššūkių ir progų, dovanojančių vis naujų įspūdžių“, – kalbėjo dainininkė.

I.Kazlauskaitė tikino, kad 2017 metais pasižadėjo bent kartą per savaitę ryžtis imtis to, ko niekada nėra dariusi. Be to, kiekvieną dieną ji žada priimti kaip dovaną.

Judės bent valandą

Kauno ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius metams prasidėjus pasižadėjo daugiau judėti.

„Pažado tikrai laikausi – kasdien du kartus ne trumpiau nei pusvalandį bėgioju su naujuoju šunimi, vardu Pipa.

Jį dabar galiu drąsiai vadinti asmeniniu treneriu“, – juokavo kaunietis.

Vyras taip pat pasižadėjo surengti savo autorinį koncertą ir akciją, kuri leistų atnaujinti P.Vienožinskio menų fakultetą juosiančią pelėdų tvorą. Mat šiuo metu ant tvoros trūksta maždaug pusšimčio šių išminties simboliu vadinamų akmeninių paukščių.

Svarbiausia sutarti su pačiu savimi

Artūras Bulota

mokymų akademijos „kokibe.lt“ įkūrėjas

„Šiandieniniame bėgimo kupiname gyvenime didžiausia retenybė sutikti ką nors, turintį laiko pomėgiams, maloniai veiklai ar juo labiau saviugdai ir asmeniniam tobulėjimui. Tačiau laiko visiems padalyta vienodai, todėl visuomet paklausiu žmogaus, ką jam reiškia 1–3 mėnesiai viso 70–80 metų gyvenimo kontekste.

Sutinku, jog kasdieniai prioritetai mus nuolat verčia rinktis tarp atsakomybės, privalomos veiklos ir įsipareigojimų, tačiau galvoje barjerai didesni nei realybėje. Laimingi tie, kurie tvirtina sau: „Noriu išmokti piešti, kurti reklamas ar programuoti“, tuomet randa tas svarbias dvi valandas per parą ir pradeda. Taip atsiranda kokybiško laiko sau ir didėjančios savivertės pojūtis, tai svarbu.

Kita vertus, šiandien turime tiek pasirinkimų ir galimybių, ką veikti, kad ta gausa įpareigoja ir slegia. Galime šokti, dainuoti, o trečią dieną ruošti maistą, visiems apie tai papasakoti ir galiausiai mesti. Už poros dienų imtis ko nors nauja ir vėl būti laimingi. Tačiau tai turbūt būdinga jaunesnei kartai: neįsipareigoti, nesigilinti, nedėti daug pastangų ir neužsikrauti sau per daug.

Gyvename perteklinėje visuomenėje, kuriai nieko netrūksta. Gal tai žinodami galime sau duotus pažadus tesėti atsakingiau, o svajoti ir norėti – prasmingiau?

Kad ir kaip būtų, linkiu sutarti pirmiausia su pačiu savimi, o tada jau visi atsakymai teisingi ir visos veiklos džiuginančios!“

Senjorams taip pat būtina judėti

Ugnė Balčiūnienė

„Girstučio“ sporto komplekso atstovė

„Sportuoti turėtų ne tik jauni žmonės, o visi, kurie nori kuo ilgiau būti jauni. Judėdami galime užsitikrinti aukštesnę gyvenimo kokybę ir gerą savijautą, taip pat atrasti aktyvaus gyvenimo malonumą. Be to, judėdami sumažiname riziką susirgti kai kuriomis lėtinėmis ligomis, o tai itin aktualu vyresniame amžiuje.

Taip pat svarbu, kad mankštas vestų profesionalus treneris, kuris galėtų įvertinti kiekvieno senjoro fizinį pasirengimą bei išsamiai paaiškinti atliekamus pratimus. Senjorams ypač tinka mankštos vandenyje, mat kūnas palengvėja maždaug 10 kilogramų, todėl daug lengviau judėti, atlikti pratimus.

Sportuojant vandenyje stiprinama imuninė sistema, atsipalaiduojama, pagerėja nuotaika.

Nemėgstantys vandens ar nenorintys apsinuoginti gali rinktis mankštas sporto salėse.

Bet kuriuo atveju sportuodami senjorai pakeičia aplinką, bendrauja, sutinka naujų bendraminčių, o tai dar vienas laiptelis džiaugsmo link.“

Šokiai – puiki bendravimo forma

Mindaugas Budvytis

Šokių studijos „Aistra šokiui“ vadovas

„Tie, kurie šiais metais pasiryžo daugiau judėti, gali pradėti lankyti šokių pamokas. Šokiai ne tik stiprina raumenis, lavina koordinaciją, formuoja taisyklingą laikyseną ir degina kalorijas.

Šokiai padeda susidoroti su kai kuriais kompleksais – žmonės tampa laisvesni, grakštesni, drąsesni.

Be to, tai ir puiki bendravimo priemonė. Dažnai būna, kad pradėję poroje šokti nepažįstami žmonės pora tampa ir gyvenime. Juk studijos nariai susitinka ne tik per treniruotes, bet ir šokių vakaruose, konkursuose, kituose tradiciniuose renginiuose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?