Andrius Kubilius įtaria, kad Ramūnui Karbauskiui iškilo kliūčių gauti slaptą informaciją

Konservatorius Andrius Kubilius įtaria, kad dažni valstybės saugumo šefo Dariaus Jauniškio susitikimai su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu gali būti susiję su „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui iškilusiomis problemomis gauti leidimą dirbti su slapta informacija.

R.Karbauskis tvirtina nespėjęs paprašyti leidimo dirbti su slapta informacija, nes yra užsivertęs darbais. A.Kubiliui tai kelia juoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis tvirtina nespėjęs paprašyti leidimo dirbti su slapta informacija, nes yra užsivertęs darbais. A.Kubiliui tai kelia juoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius įtaria, kad Seimo pirmininkas V.Pranckietis rūpinasi, kad R.Karbauskiui būtų išduotas leidimas dirbti su slapta informacija, bet pastarasis tai neigia.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kubilius įtaria, kad Seimo pirmininkas V.Pranckietis rūpinasi, kad R.Karbauskiui būtų išduotas leidimas dirbti su slapta informacija, bet pastarasis tai neigia.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kubiliui sukėlė įtarimų VSD vadovo apsilankymai pas Seimo pirmininką V.Pranckietį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Kubiliui sukėlė įtarimų VSD vadovo apsilankymai pas Seimo pirmininką V.Pranckietį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Jauniškis atskleidė, kad teisę į slaptą informaciją jau turi dauguma Seimo naujokų, bet ne visi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Jauniškis atskleidė, kad teisę į slaptą informaciją jau turi dauguma Seimo naujokų, bet ne visi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 5:28 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:31 AM

Tokių įtarimų vienam iš Seimo opozicijos lyderių kilo, kai savaitgalį R.Karbauskis žiniasklaidai patvirtino vis dar negavęs šio leidimo. „Valstiečių“ lyderis aiškino dar nespėjęs jo paprašyti. „Mes to dar nespėjome padaryti, turėjome su biudžetu rūpesčių, su viskuo. Mes prie to dar fiziškai nepriėjom. Aš nesu prašęs tokio leidimo, nes man pagal statusą nereikia. Bet mes visų frakcijos narių atžvilgiu tą padarysime. Nepriklausomai reikia, ar nereikia. Sprendimas yra“, – BNS šeštadienį sakė R.Karbauskis.

Bet tokie R.Karbauskio aiškinimai stebina A.Kubilių.

Politikas mano, kad dažni Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo D.Jauniškio apsilankymai pas Seimo pirmininką ir netrukus po paskutinio jo apsilankymo sekęs R.Karbauskio noras kreiptis į prokuratūrą dėl vadinamosios „Ukrainos pažymos“ nėra tik sutapimas.

Anot A.Kubiliaus, R.Karbauskio pripažinimas, kad jis neranda laiko prašymui pateikti tokius jo įtarimus tik patvirtina: „Pasirodo, iki šiol jis buvo taip „užsiėmęs“, kad net nerado laiko paprašyti tokio leidimo.

Remdamasis 25 metų darbo Seime patirtimi galiu drąsiai pasakyti, kad Seimo nariai neranda laiko paprašyti iš VSD leidimo dirbti su slapta informacija tada, kai jie patys abejoja, kad tokį leidimą gaus.

O kai labai stipriai abejoja, kad tokio leidimo gavimui gali sutrukdyti kokia nors „ukrainietiška pažyma“, tai tada kreipiasi į prokurorus, kad jie tokią pažymą pripažintų niekine. Ir iki to laiko, kol negaus kokio nors prokurorų atsakymo, patys niekaip neranda laiko paprašyti tokio leidimo. Nors tai ir nėra sudėtinga. Tiesiog, kai kuriems Seimo nariams pasitaiko tokių sutapimų, kad „sunkus darbas“ jiems sutrukdo to leidimo paprašyti“.

A.Kubilius teigia suprantąs, kad pastaruoju metu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiui tenka aiškintis dėl naujo skandalo – kam jo valdomas „Agrokoncernas“ nuomoja automobilius. Vis dėlto konservatorius mano, kad R.Karbauskis privalo surasti laiko atsakyti į paprastus klausimus apie savo prekybos rusiškomis trąšomis verslo sėkmę.

Abejones dėl R.Karbauskio leidimo dirbti su slapta informacija A.Kubilius kėlė ir anksčiau.

Netrukus po metų pradžioje įvykusio V.Pranckiečio susitikimo su D.Jauniškiu, opozicijos atstovas vylėsi, kad milijonierius gaus tokį leidimą, kurį kiti Seimo nariai jau senai turi, ir saugumo šefui daugiau nebereikės taip dažnai lankytis pas Seimo pirmininką: „Pažadėtuose VSD kursuose Seimo nariams ir jų padėjėjams apie tai, kaip turi būti atpažinta grėsmė nacionaliniam saugumui, VSD turėtų paaiškinti, kad nesutapimas tarp asmens viešai deklaruojamo patriotizmo ir jo bandymo išvengti viešų klausimų apie „rusišką“ verslo sėkmę yra akivaizdus galimų grėsmių nacionaliniam saugumui liudijimas.

Tokiu atveju pats VSD visų pirma turi atsakyti į klausimą: ar jie žino atsakymus į visus tokio pobūdžio klausimus, nes nesutapimai tarp to, ką skelbia pats Seimo narys, ir to, kaip buvo iš tikrųjų, yra Lietuvos silpnybė ir Kremliaus stiprybė“.

Prieš kelis mėnesius R.Karbauskis žadėjo, kad leidimus dirbti su slapta informacija sieks gauti visi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Seime. Tokiu atveju jie turėtų būti atitinkamai patikrinti.

Lapkritį Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai R.Karbauskis ir Saulius Skvernelis teigė, jog siekiant išsklaidyti skleidžiamas spekuliacijas dėl galimų sąsajų su Rusija, šios šalies specialiųjų tarnybų atstovais, visi frakcijos Seime nariai kreipsis dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija, idant būtų patikrinti Lietuvos saugumo tarnybų.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas po susitikimo su Seimo pirmininku V.Pranckiečiu pripažino, kad leidimus dirbti su slapta informacija išduoti visiems naujos kadencijos parlamentarams. „Kiek man yra žinoma, tai nebuvo jokių abejonių kažkam neduoti, kiek žinau, tas procesas dar nėra pilnai pasibaigęs“, – žurnalistams sakė D.Jauniškis.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis portalui pirmadienį ironizuodamas pareiškė, kad apie galimas R.Karbauskio leidimo dirbti su slapta informacija problemas reikėtų klausti ne jo, bet A.Kubiliaus arba A.Jauniškio. „Tokios kalbos nebuvo“, – tiesiai paklaustas, ar susitikime su VSD vadovu galėjo būti kalbama apie leidimą R.Karbauskiui dirbti su slapta informacija.

Susisiekti su VSD generaliniu direktoriumi direktoriumi lrytas.lt kol kas nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.