Nuo vėžio sveikstančio mokinio tėvams – dar vienas širdies skausmas

Po sunkios ligos sveikstantį sūnų auginantys vilniečiai susiduria su problema – vaikas negali lankyti mokyklos. „Negali judėti – prašom, mokykis namie“, – taip situaciją apibūdino Miglė, kurios vienuolikmetis sūnus tiek dėl ligos, tiek dėl prastai pritaikytų mokyklų priverstas mokytis namuose.

Vilniaus miesto neįgaliųjų draugija sakė skundų dėl sostinės mokyklų faktiškai nesulaukianti, o visi draugijai priklausantys vaikai lanko darželius, mokyklas ar dienos centrus.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Vilniaus miesto neįgaliųjų draugija sakė skundų dėl sostinės mokyklų faktiškai nesulaukianti, o visi draugijai priklausantys vaikai lanko darželius, mokyklas ar dienos centrus.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 11:58 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:06 AM

Į prekybos centrus įvažiuoti gali, į mokyklas – ne?

Kai vilnietės Miglės sūnui buvo aštuoneri, jam buvo diagnozuota Evingo sarkoma. Tai yra reta liga, kai vėžinių ląstelių randama kaulų ar minkštajame audinyje.

„Kai sūnus susirgo, jam reikėjo padaryti dešinio šlaunikaulio endoprotezą. Po pirmos operacijos jis kurį laiką vaikščiojo į mokyklą, mes jį lydėdavome, tačiau po to jam pradėjo skaudėti, darėme dar vieną operaciją ir kurį laiką jis važinėjo neįgaliojo vežimėliu, mokėsi namie“, – pasakojo berniuko mama.

Tik sūnui atsisėdus į neįgaliojo vežimėlį moteris pastebėjo opią problemą Vilniaus mokyklose – vaikams, turintiems judėjimo negalią, į jas patekti be galo sunku.

„Mokyklose tiek daug laiptų, mažai jų pritaikyta, kad vaikas vežimėliu galėtų užkilti. Mane tai šokiravo, nes iš principo tiek turint laikiną, tiek nuolatinę negalią į jas patekti sunku.

Žinoma, yra, jei neklystu, Balsiuose, Lazdynuose mokyklos, kurios pritaikytos, bet tai tik keletas, privačios gal dar pritaikytos, bet valstybinės – vargu. Tad vaikui lieka tik mokymosi namie pasirinkimas, bet juk vaikui reikia socializacijos, jis negali per dienas tik namie sėdėti“, – pasakojo berniuko mama.

Geranoriškai nusiteikusi moteris sakė suprantanti, kad visų mokyklų neperstatysi ir kad tai nėra mokyklų vadovų reikalas, nes tuo turėtų rūpintis mokyklos steigėjas, tačiau ji pripažino – apmaudu, kad vaikas gali įvažiuoti į prekybos centrą, bet ne į mokyklą.

„Pernai dar bandėme jį vesti į mokyklą, nes jam labai trūksta socializacijos. Aišku, po to buvo chemoterapija, tad nieko neprigudrausi, reikia būti namuose. Po to, jei būtume gyvenę šalia naujos mokyklos, jis būtų visus metus ėjęs į mokyklą, tačiau negalėjo“, – sakė berniuko mama.

Ketina atnaujinti vis daugiau mokyklų

Vilniaus miesto savivaldybės laikinasis Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Algminas Pakalniškis teigė, kad savivaldybės tikslas – vaikams, turintiems negalią, sudaryti sąlygas mokytis bendrojo ugdymo mokyklose bei klasėse ir dalyvauti visuomeniniame gyvenime.

„Pernai Vilniaus miesto savivaldybė intensyviai atnaujino sostinės švietimo ir ugdymo įstaigas, jas pritaikydama negalią turintiems mokiniams. Didžiąją dalį mokyklų pavyko atnaujinti dar pernai, kitose mokyklose darbai bus baigti iki pavasario. 18-oje atnaujinamų mokyklų bus įrengta 17 nuovažų, 14 liftų ir tualetų, pritaikytų neįgaliems vaikams. Vilniuje yra 123 bendrojo ugdymo mokyklos“, – sakė A.Pakalniškis. Savivaldybės duomenimis, šiuo metu sostinės mokyklas lanko 1967 mokiniai, turintys specialiųjų ugdymo poreikių. Kiek mokinių gauna mokymą namuose, savivaldybės atstovas nurodyti negalėjo.

Vilniaus miesto neįgaliųjų draugija sakė skundų dėl sostinės mokyklų faktiškai nesulaukianti, o visi draugijai priklausantys vaikai lanko darželius, mokyklas ar dienos centrus.

„Anksčiau būdavo, kad kokia mokykla arčiausiai namų, tokią ir lankai, tačiau dabar ir ne visi sveiki vaikai lanko mokyklas, kurias nori, taip pat ir vaikai, turintys negalią“, – sakė draugijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.