Po tragedijos medžioklėje – griežta aplinkos ministro reakcija

[[ge:lrytas:lrytas:679248]]

K.Navickas sako, kad svarstoma numatyti galimybę tikrinti medžiotojų blaivumą ne tik policijai, bet ir budintiems aplinkosaugininkams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Navickas sako, kad svarstoma numatyti galimybę tikrinti medžiotojų blaivumą ne tik policijai, bet ir budintiems aplinkosaugininkams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 1:31 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:51 AM

Jis sako, jog reaguojant į jau antrą pastaruoju metu skaudų įvykį, kuomet medžioklėje nuo jos dalyvio kulkos buvo sužeistas ir vėliau mirė žmogus, rengiama ir daugiau pakeitimų.

„Jei medžiotojas yra pagaunamas medžiojantis neblaivus, jis praranda teisę medžioti, priklausomai nuo girtumo, nuo turimų promilių. Bet mes manome, kad to neužtenka, nes pareigūno nepristatysi į kiekvieną medžioklę, turi veikti savivalda. Norime siūlyti, kad Medžioklės įstatyme būtų atsakomybė, jog pirmą kartą būtų skiriama bauda, kažkokia mažesnė sankcija, bet antrą kartą pagavus to būrelio medžiotoją neblaivų su ginklu, turėtų būti taikoma griežtesnė atsakomybė – iki licencijos atėmimo visam būreliui“, – BNS sakė ministras.

Anot jo, šiuo metu įstatyme nėra aiškiai apibrėžta, kas yra grubūs medžioklės pažeidimai, tad tai norima keisti. Šiuo metu teisės aktai numato, jog licencija iš būrelio atimti galima tik esant šiurkštiems medžioklės pažeidimams. Tokiu pažeidimu gali būti pripažįstamas atvejis, jei medžiotojui nustatomas vidutinis (daugiau nei 1,5 promilės) ar sunkus (daugiau nei 2,5 promilės) girtumo laipsnis. Pats asmuo tokiu atveju netenka teisės medžioti nuo 1 iki 5 metų.

K.Navickas sako, kad svarstoma numatyti galimybę tikrinti medžiotojų blaivumą ne tik policijai, bet ir budintiems aplinkosaugininkams – šiuo metu įstatymai tokios teisės aplinkos apsaugos pareigūnams nenumato.

„Taip pat norime, kad būtų privalomai pirmosios pagalbos rinkinys medžioklės metu – ar pas medžioklės vadovą, ar deleguota kitam asmeniui. Nes tai yra didesnės rizikos laukas. Norime, kad realiai veiktų ir pirmos medicininės pagalbos suteikimo kursai, kad būtų realūs egzaminai. Saugaus elgesio medžioklės metu egzaminus vykdo medžiotojų draugija – mes manome, kad turėtų būti tai sugriežtinta ir kad valstybės institucijos dalyvautų egzamine, kaip yra „Regitroje“, – rengiamas priemones vardijo ministras.

K.Navickas taip pat žada, kad bus atliekama pastarųjų penkerių metų nelaimingų atsitikimų medžioklėje analizė, tuomet bus svarstoma, ar reikia papildomų priemonių.

Policija tiria sekmadienį Joniškio rajone tragiškai pasibaigusią medžioklę, kurios metu 1962 metais gimęs neblaivus (1,88 promilės alkoholio) medžiotojas šūviu į koją sužalojo apie 50 metų amžiaus kolegą. Sužeistasis nukraujavo ir įvykio vietoje mirė. Pirminiais duomenimis, medžioklėje dalyvavo penki joniškiečiai, tarp jų girtumas nustatytas dar vienam asmeniui (1,02 promilės alkoholio), likusieji buvo blaivūs.

Pernai spalį Panevėžio rajono Gitėnų miške į briedį šovęs medžiotojas į veidą sužalojo savo kolegą – vyras paguldytas į ligoninę, medžioklės dalyviai buvo blaivūs. Dar vienas incidentas pernai lapkritį įvyko Prienų rajone, kur medžioklės metu į ranką ir koją sužalotas 1950-aisiais gimęs vyras. Policijos duomenimis, kolegą sužalojo į prabėgantį žvėrį šovęs 1993-iaisiais gimęs kolega.

Administracinių nusižengimų kodeksas asmenims, kurie medžioja apsvaigę nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų, numato baudą nuo 600 iki 1,7 tūkst. eurų, ginklo konfiskavimą ir teisės medžioti atėmimą nuo 1 iki 5 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.