Aušra Maldeikienė atskleidė gavusi netikėtą pasiūlymą iš Ramūno Karbauskio

Išaiškėjus, kad valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio pavaduotoja Greta Kildišienė naudojasi R. Karbauskio valdomam Agrokoncernui priklausančiu automobiliu, Seimo narė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Aušra Maldeikienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Maldeikienė teigia, kad R.Karbauskis yra siūlęs sumokėti už jos rinkimus.<br>J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė teigia, kad R.Karbauskis yra siūlęs sumokėti už jos rinkimus.<br>J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Jan 17, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:20 AM

Moteris prašo išsiaiškinti, ar Seimo nariai privalo privačių interesų deklaracijoje nurodyti ne tik savo bei sutuoktinių, bet ir visus kitus atvejus, kai artimi giminaičiai sudaro sandorius su juridiniais asmenimis. Taip pat kilo abejonių, ar ji nenuslėpė kai kurių savo biografijos faktų, ir klausimas, kodėl kilus ažiotažui iš Seimo tinklalapio jos biografija buvo ištrinta.

Apie tai, ar G. Kildišienės paslaptys nuskandins R. Karbauskio reitingus, „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Seimo nare Aušra Maldeikiene bei dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininku Vytautu Bruveriu.

– Ponia A.Maldeikiene, dirbate Seime, visą virtuvę matote iš vidaus. Ką galėtumėte pasakyti apie G. Kildišienę?

– (A. Maldeikienė) Nieko, jos gal dar gatvėje nepažinčiau. Manęs nelabai jaudina, su kuo ji gyvena, kokie ten santykiai, kokiu automobiliu važiuoja – čia juokinga. Jau paaiškino, kad taip galima važinėti. Jei mano sūnui „VP Market“ duotų automobilį, jis iš jų išsinuomotų, o aš juo važinėčiau, tai čia viskas būtų okay? Gal nereikia pasakoti pasakų.

Šalia to, kad vsio zakonno, yra elementari logika. Čia logikos nėra. Tačiau net ne tai mane šioje istorijoje siutina. Ši ponia vasario viduryje yra išsiunčiama dalyvauti tarpparlamentiniuose debatuose Jungtinėse Tautose.

Laukiau, kol kas nors parašys, kokia tų debatų tema. Jie yra apie vandenynų, jūrų turtų išsaugojimą, klimato kaitą ir t.t. Būtų labai juokinga, jei tai nebūtų šlykštu.

Ponia Greta yra ciniškas žmogus, kuris ramiu veidu važiuoja atstovauti Lietuvai ten, kur nieko neišmano. Jei turėtume normalią žurnalistiką, jos visi klaustų, kaip ta klimato kaita, kokie tie 14 tvarios plėtros tikslų, kuriuos Jungtinės Tautos suformulavo prieš kelerius metus.

– Paklausime, kai grįš, jei išvažiuos. Jūs kreipėtės į Seimo valdybą dėl šios komandiruotės?

– (A. Maldeikienė) Susirinkau dokumentus ir pasiaiškinau, kas vyksta. Į Europos semestro pristatymą, kuris yra vienas svarbiausių momentų, kai visos šalys Europoje pasižiūri programas, kaip dera jų biudžetai, finansinė, ekonominė situacija su Europos, siunčia 3 žmones ir nė vieno – iš opozicijos.

Paaiškinimo neturi, taupo pinigus. Briuselis mums yra svarbu, tai mūsų darbas. Galiu duoti galvą nukirsti: skaitau V.Pranckiečio pasisakymus – jis tikrai nežino, kas yra Europos semestras, bet jis ramiai pabalsuos, kas ten važiuos, ir siunčia tris vyrus.

Nieko prieš vyrus neturiu, tiesiog noriu pasakyti, kad mes šioje šalyje negalime turėti kokybiškos politikos tol, kol čia neturime nors truputėlį adekvačių diskusijų. Prieš tris dienas buvo Sausio 13-oji. Tada dirbau „Lietuvos ryte“ ir rašiau dvejus metus – tokio intelekto žmonių tada nebuvo Aukščiausioje Taryboje, jie neprieidavo prie pastato ir net arbatos nevirė.

Kai tautą glušini, nors ir žurnalistai turėtų prisiimti, nesąmonėmis, paviršiais, vieną gražią dieną pabundi tautoje, kur į Seimą gali pakliūti bet kas. Džefersonas yra pasakęs nuostabią frazę: jeigu jums atrodo, kad švietimas yra brangus, pabandykite gyventi neišsilavinusioje visuomenėje.

– Ar biografijas Komunikacijos skyrius derina su Seimo nariais?

– (A. Maldeikienė) Derina. Man buvo prirašę to, ko nėra, ką man kažkas visą laiką prirašo „Vikipedijoje“ ir kas yra netiesa. Kai kandidatuoji, turi suderinti ir pasirašyti biografiją, kuri yra viešai skelbiama rinkėjams.

Tu pasirašai, kad teisingai suderino. Paskaitykit, ką ji rašo. Aš nežinau, kur ji mokėsi, bet visi sako, kad ne ten. Faktiškai po priesaikos visi pasirašėme suderintas biografijas. Ponas Karbauskis vakar pareiškė, kad jie neturėjo laiko kreiptis dėl slaptų dokumentų, bet kreipsis.

Kaip Europos komiteto narė, turėjau gauti tą dokumentą, tik dar negavau patvirtinimo. Ten yra klausimas apie automobilius: ar nesinaudojate kokia nors ne jums priklausančia transporto priemone?

Lietuvos saugumui turbūt užtenka proto, skirtingai nei ponui Karbauskiui, suprasti, kad viskas ne taip gražu. Gal todėl ir nesikreipė.

– Pone V.Bruveri, ar šią situaciją, kuri iškilo dėl R. Karbauskio kolegės ar artimos draugės tam tikrų veiksmų, galima pavadinti pirma rimta valstiečių lyderio krize?

– (V. Bruveris) Akivaizdu, kad komunikacinė krizė yra labai rimta, apėmusi visą partiją. Ši istorija, žiūrint formaliai, nėra labai didelė, skandalu nepavadinčiau, bet ji labai simptomiška, nes rodo lygį.

Ji rodo politikos bendrai ir tų žmonių, kurie turi tokią valdžią, lygį, jų supratimą ir tinkamumą eiti valdančiųjų pareigas. Nemanau, kad rinkėjai, plačiosios masės, balsavusios už valstiečius ar prieš sistemines politines jėgas, tai supras labai greitai.

Spėju, kad pradės veikti logika „lašas po lašo“. Šis triukšmas bus paveikesnis nei kiti, nes tai platųjį rinkėją kabinantys dalykai – galima nesantuokinė neištikimybė, moteris, primityvus, buitinis vinguriavimas. Tokie dalykai rinkėjų nuotaikas veikia smarkiau nei sudėtingi ar stambūs korupciniai skandalai.

Nemanau, kad tai yra triuškinantis ar skausmingas smūgis, bet iš visuomenės, žiniasklaidos reakcijos spėju, kad tai yra lavinos pradžia. Kiekvienas naujas triukšmelis, skandaliukas gulsis į tą patį neigiamą kapitalą, kuris anksčiau ar vėliau neišvengiamai pradės zulinti reitingą.

– Ponia A.Maldeikiene, komentuodama šį skandalą ir apskritai tai, kas vyksta Seime, jo darbą, sakėte, kad dauguma ten esančių žmonių net nesupranta, kur jie pakliuvo ir ką čia daro.

– (A. Maldeikienė) Faktas, kad Lietuva nebesupranta, kas yra politika. Ponas Pranckietis leidžia sau ramiausiu veidu, atėjęs iš sodo, papasakoti, kad politika yra biurokratai. Nuėjęs į Audito komitetą jis leidžia sau papasakoti, kad jų darbas – neprisigalvoti įstatymų: „Mažiau svarstykit, kalbėkit, viską reikia daryti greičiau, trumpiau.“

– Mažiau analizuoti?

– (A. Maldeikienė) Analizuoti ten yra labai sudėtinga, nes techniškai Seimo narys neturi jokios įrangos rimtai analizei. Dirbdama nuo ankstyvo ryto iki vakaro gali perskaityti trečdalį dokumentų, už kuriuos balsuoji. Nuo pavasario ketinu visiškai nedalyvauti balsavimuose, jei visiškai neskaičiau, nes visiškai negaliu pasitikėti.

Ten yra krūvos popierių, lydimieji aktai, kas ką keitė. Adekvatesnių padėjėjų gali turėti tik du, nes kas per padėjėjas yra už 600 eurų? Negaliu rimtam darbui pasisamdyti „Maximos“ kasininkės – jais irgi turi pasitikėti. Tų žmonių – R.Karbauskio su kompaška – protu, svarbiausia – automobilis.

Automobilis tikrai svarbu, nes gerokai pigiau, jei Seimo narys iš jam skirtų parlamentinių išlaidų išsinuomos vidutinės klasės automobilį, negu kai tą Seimo narį veža vairuotojas su limuzinu, nes kai neturi, į susitikimus su rinkėjais veža. Jei žurnalistai turėtų proto, atsisėstų, suskaičiuotų ir paaiškėtų, kad sėdi didžiausia kompanija vairuotojų ir laukia, gal kas kur nors važiuos. Nesąmonė.

– Norite pasakyti, kad pradedama ne nuo to galo?

– (A. Maldeikienė) Absoliučiai. Seime net kompiuterinis ryšys yra tokio baisumo. Atsidarai puslapį ir lauki 5 minutes. Tai ir yra esmė, demagogija, kai pezi niekus apie kažkokį automobilį. Aišku, kai visa tavo chebra važinėja tavo Agrokoncerno automobiliais, gal jiems ir nesvarbu, bet aš neturiu automobilio ir jis man yra reikalingas, nes turiu daug iškvietimų pas žmones po visą Lietuvą.

Tačiau dar labiau man reikia normalių priemonių – kompiuterinio ryšio, diskusijų, laiko diskusijoms. Mums išdavė lapą, tai turbūt pats juokingiausias dokumentas, kokį gali gauti Seimo narys, kur kanceliarijos darbuotojai minutėmis išrašė, kur kokiu metu turime būti.

10 statuto straipsnis teigia, kad Seimo narys turi teisę dalyvauti komiteto posėdžiuose tada, kai svarstomi jam įdomūs klausimai. Kaip galiu dalyvauti komiteto posėdžiuose, jei jie paskirti vienu metu, trečiadienį, 10 val.? Jei Audito komitetas svarsto ką nors su biudžetu, o tai man, kaip Biudžeto komiteto narei, yra svarbu, tai nieko. Suprantu, kad daugeliui Lietuvos gyventojų tai, ką šneku, atrodo nesąmonės, bet tai ir yra tikroji politika – suvokti, kodėl priimamas toks įstatymas, rasti, kas jį priiminėja.

Dabar užsiiminėju Socialinių įmonių įstatymu, darbo grupėje yra įmonės, kurios gauna iš biudžeto, pavyzdžiui, 2015 m. gavo 30 mln. eurų. Darbo grupės žmonės pasiskirsto sau pinigus, o Seimo nariai gauna nurodymą tik pakelti ranką.

– Pone A.Maldeikiene, koks R. Karbauskio suvokimas? Pasaulis pagal save?

– (A. Maldeikienė) Bijau, kad pasaulis pagal rinkėją, kuri gyvena mažoje gatvelėje Kelmėje ir kuri apie politiką supranta kartais pasižiūrėjusi televizorių, laidą „Nuo... iki...“: ten viskas gražu, politikai vaikšto gražiais rūbais. Nesąmonė. Iš šalies padarėme farsą. Tai ta pati šalis, kuri prieš 27 metus turėjo intelekto suprasti, kad politika daroma ne taip.

– Iš pradžių jūs sakėte, kad R. Karbauskis turi potencialą, idėjų.

– (A. Maldeikienė) Aš – labai geranoriškas žmogus, priešingai, negu mane visą laiką paišote. Nuoširdžiai bandau ieškoti ko nors gero. Net ėjau į susitikimus su R. Karbauskiu, maniau, kad gal ten bus minčių, bet gavau kvailiausią pasiūlymą užmokėti už mano rinkimus.

– Jums pasiūlė R. Karbauskis?

– (A. Maldeikienė) Taip, siūlė, bet anekdotas. Reikia man tų jo pinigų? Kaip nors be jų pragyvensiu.

– Manais į ką?

– (A. Maldeikienė) Gal padės rinkimuose ir gal aš ką nors padėsiu. Net nesupratau, buvo net nemalonu apie tokius dalykus šnekėti. Įspūdis, kad jis yra geranoriškas, lyg geranoriškai siūlo pinigų. Toks įspūdis, kad jis net nesupranta, į kokią padėtį tave stumia.

Bet mūsų, žmonių, kurie dar ką nors supranta, darbas yra pradėti šnekėti apie reikalą. Mačiau ir kaip iš politikos išima žmones, politikoje nebelieka žmonių su smegenimis, nes jie neišlaiko beprotybės, siaučiančios aplink. Aš priėmiau nuostatą ir varysiu 4 metus, bet savęs gaila, o rezultate mūsų jaunimas, pasižymintis intelektu, išvažiuoja ir lieka šitos damutės.

– Pone V.Bruveri, sakote, kad dabartinė krizė nėra baisus skandalas. Kaip viskas gali baigtis? Kaip elgtis R.Karbauskiui – staiga atskleisti visas kortas, papasakoti apie verslo interesus, sąsajas, šeimas? Gal tai nuramintų rinkėją?

– (V. Bruveris) Elementaru. Reikėjo reaguoti kuo greičiau ir kuo detaliau paaiškinti, jeigu yra ką aiškinti. Juokingiausia, kad jų viešųjų ryšių strategai ir naujasis L. Ulevičius pastaruosius kelerius metus nieko neveikė, tik „Facebook“ mokė visus, kaip elgtis, reaguoti į įvairiausias komunikacines krizes ir skandalus. Kai įvyko tai, kas įvyko, jis ir kiti partijos viešųjų ryšių guru poilsiavo ir slidinėjo.

Faktas, kad viešųjų ryšių požiūriu, sugebėjimu reaguoti į krizes jie dar kartą pasirodė kaip visiški nevykėliai, viską darė taip, kaip negalima daryti. Svarbiausia matyti bendrą vaizdą, nes bendro paveikslo detalėse yra ir tokių dalykų, kurie rodo, kaip žmonės supranta politiką – kaip gerą laiką: dabar jau pagyvensim, jei čia atsidūrėm. Blaškymasis priiminėjant socialinės, ekonominės, mokesčių politikos sprendimus aiškiai išduoda, kad žmonės nežino, ką daryti su ta valdžia.

– Rinkėjas tai gali suprasti kaip visuomenės nuomonės paisymą. Kažką pasiūlė, visuomenėje kilo diskusija ir atsitraukė.

– (V. Bruveris) Tai ne politika, tai žaidimas vėtrungėmis. Kažkokį sprendimą sugalvojai, užsimerkei, jį padarei, staiga kyla triukšmas ar paaiškėja, kad tai kvailas sprendimas, vėl atkeiti ir vaizduoji, koks esi geras ir nuoseklus.

Paprastai kalbant, žmonės neturi plano, nežino, ką daryti su užgriuvusia didžiule valdžia. Ne tik tokie skandaliukai, bet ir daugelis kitų dalykų rodo, kad žmonės, reikalaujantys bent 100 dienų padirbti, ir po 100 dienų neatrodys geriau ir nepradės dirbti realių darbų. Laikas parodys, kada tai suvoks bent dalis už juos balsavusiųjų.

– Kalbame apie rinkėjus, bet Seime yra ir opozicija.

– (V. Bruveris) Stipriausios politinės jėgos turėtų atlikti opozicijos vaidmenį vien dėl savo kiekio. Liberalai vis dar yra nuskausminti ir pakabinti savo reikalų, o tarp konservatorių yra mažiausiai dvi partijos, gal per pirmininko rinkimus jie išsiaiškins santykius, išsiplėšys atlapus, išsidaužys veidus ir vėl dirbs vieningai.

Apskritai valstiečiams daug kur pasisekė, jie šioje valdžioje yra ne dėl to, kad yra stiprūs, potencialūs ir gražūs iš savęs, o dėl to, kad sukrito daug sėkmingų kortų. Pradedant nuo to, kad pas juos atbėgo S. Skvernelis, o ne susitarė su socialdemokratais, ir daug kitų dalykų, kurių galėjo neįvykti.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?