Sostinės valdžia sieks kuo sėkmingesnės nuteistųjų integracijos

Sostinės valdžia imasi priemonių, kad iš įkalinimo įstaigų grįžę asmenys kuo sėkmingiau integruotųsi į normalų kasdienį gyvenimą. Ruošiama tokios integracijos programa, o kai kurie konkretūs veiksmai jau suplanuoti ir turėtų netrukus pasiekti tuos, kuriems jų reikia.

Kol kas pilna integracijos programa dar nėra paruošta, tad neaišku, kiek nuteistųjų grįžimas į normalų gyvenimą kainuos miesto biudžetui.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Kol kas pilna integracijos programa dar nėra paruošta, tad neaišku, kiek nuteistųjų grįžimas į normalų gyvenimą kainuos miesto biudžetui.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Gintautas Paluckas sakė, kad nemokami viešojo transporto bilietai – tik vienas didesnės programos žingsnis.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas sakė, kad nemokami viešojo transporto bilietai – tik vienas didesnės programos žingsnis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 10:26 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:55 AM

Nemokami viešojo transporto bilietai

Naujienų portalas lrytas.lt jau rašė apie tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė iš įkalinimo įstaigų paleistiems asmenims dovanos vieną mėnesį galiojančius viešojo transporto bilietus „Vilniečio korteles“.

„Tai yra tik vienas didesnės, iš įkalinimo įstaigų grįžtančių asmenų, integracijos programos fragmentas. Kaip žinia, laikyti juos įkalinimo įstaigose yra labai brangu ir visuomenė turi padaryti viską, kas įmanoma, kad jie ten negrįžtų“, – sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Jis pasakojo, kad dažnai tokie maži dalykai, kaip baudos už važiavimą be bilieto ar laiku negaunamos socialinės išmokos, pajamų neturėjimas pirmąjį mėnesį grįžus į laisvę ir pan. gali lemti, kad toks asmuo vėl nusikals ir bus išsiųstas ten, iš kur ką tik grįžo.

„Čia yra viena iš paprasčiausių, lengviausių priemonių, kuo mes galime padėti, tai yra sudaryti sąlygas tiems žmonėms, kurie grįžta iš įkalinimo įstaigų galų gale bent jau pradėti atlikinėti tuos reikalingus veiksmus, kaip važiuoti į Darbo biržą, ieškoti darbo ir nerizikuoti, kad bus pagauti be bilieto, gaus baudą, bus atiduoti antstoliams, prasidės išieškojimai.

Tada žmogus nenorės ir negalės pradėti dirbti, nes praktiškai su visais antstolio mokėjimais ir kitais dalykais tie išieškojimai gali siekti beveik minimalios algos dydį“, – sakė G.Paluckas.

Per metus – 10 tūkst. eurų

Asmenų, kasmet paliekančių įkalinimo įstaigas, per metus, pasak G.Palucko, būna apie 500, iš jų į Vilnių atvažiuoja apie tris šimtus.

„Tai finansuos savivaldybė iš socialinėms reikmėms skirtų lėšų. Būtent šiam programos fragmentui reikės apie 10 tūkst. eurų. Tai nėra kažkokia milijoninė suma, bet efektas tikrai gali būti milijoninis, nes jeigu grįžta į įkalinimo įstaigas, tai tikrai kainuoja daugiau“, – sakė Vilniaus vicemeras G.Paluckas.

Naudos visą pagalbos sistemą

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinės paramos skyriaus vedėja Solveiga Reisgienė informavo, kad šiuo metu yra atliekama asmenų, grįžtančių iš laisvės atėmimo vietų, integracijos ir pagalbos jiems teikimo situacijos analizė.

„ Svarbiausi uždaviniai norint padėti iš įkalinimo įstaigų grįžusiems asmenims yra – asmens paruošimas išėjimui, finansinės paramos skyrimas, esant poreikiui, apgyvendinimo, maitinimo paslaugų organizavimas, pagalba įgyjant ar keičiant kvalifikaciją, tarpininkavimas įsidarbinant, gydantis nuo priklausomybių ligų ir kt“, – pasakojo S.Reisgienė.

Asmenims, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų ir atlikusiems ne trumpesnę nei 6 mėnesių bausmę, skiriama 38 eurų vienkartinė pašalpa. Pernai Vilniaus mieste tokias pašalpas gavo 226 asmenys, tai reiškia, kad jiems buvo skirta 8588 eurų.

Nemokamas mėnesinis viešojo transporto bilietas skiriamas nuo 2016-ųjų lapkričio. Šia paslauga jau spėjo pasinaudoti 22 asmenys. Pernai šešiems asmenims, grįžusiems iš laisvės atėmimo vietų ir neturėjusiems asmens tapatybės dokumento, buvo skirtos vienkartinės išmokos dokumento gamybos kainai padengti. Tai iš viso atsiėjo 82 eurus.

„Jeigu reikia, neapdrausti privalomuoju sveikatos draudimu asmenys gali kreiptis į „Vilniaus miesto socialinės paramos centrą“  ir gauti ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas. Asmenys, neturintys nuolatinės gyvenamosios vietos, yra informuojami apie galimybę apsigyventi Vilniaus miesto nakvynės namuose ir Vilniaus arkivyskupijos Carito Laikinuosiuose namuose“, – sakė S.Reisgienė.

Kol kas pilna integracijos programa dar nėra paruošta, tad neaišku, kiek nuteistųjų grįžimas į normalų gyvenimą kainuos miesto biudžetui. Tačiau S.Reisgienė patikino, kad ir šiemet jiems bus mokamos vienkartinės pašalpos ir dovanojami viešojo transporto bilietai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.