Ar Vilnių vėl ištiks druskos krizė?

Pastarosiomis dienomis vairuojantys vilniečiai skundėsi, kad kai kurios gatvės prastai nubarstytos, slidžios. Trečiadienį ryte net Gedimino prospektu važiavusi vilnietė sakė, kad automobilis slidinėjo lyg ant ledo. Galbūt taip yra todėl, kad sostinės gatves prižiūrinčios savivaldybės įmonės „Grinda“ sandėliuose sparčiai senka druska, o konkursai pirkti naujus jos kiekius užtruko?

Druskos atsargos „Grindos“ bazėje sparčiai senka.<br>D.Umbraso nuotr.
Druskos atsargos „Grindos“ bazėje sparčiai senka.<br>D.Umbraso nuotr.
Druskos atsargos „Grindos“ bazėje sparčiai senka.<br>D.Umbraso nuotr.
Druskos atsargos „Grindos“ bazėje sparčiai senka.<br>D.Umbraso nuotr.
Druskos atsargos „Grindos“ bazėje sparčiai senka.<br>D.Umbraso nuotr.
Druskos atsargos „Grindos“ bazėje sparčiai senka.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2017, 8:08 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:49 PM

Sostinės valdininkai ir „Grindos“ vadovai pripažino, jog ši žiema privertė sparčiai pratuštinti druskos ir smėlio sandėlius, tačiau ramino: mušti pavojaus varpais pagrindo nėra.

Žiema užklupo anksti

Šiuo metu „Grindos“ pagrindiniuose sandėliuose Eigulių gatvėje pūpso 900 tonų druskos. Tiek, žinoma, užtektų visai fermai bekonų skerdienos užsūdyti, tačiau tinkamai nubarstyti sostinės gatvėms – ilgam neužteks. Esant dideliam snygiui, per parą ant sostinės kelių išbarstoma iki 200 tonų druskos ir smėlio mišinio.

Artimiausiomis paromis numatomas nedidelis sniegas, taip pat plikšala. Sausio pabaigoje – atšilimas, teigiama temperatūra, lietus. Tačiau žiemą oro prognozės – anaiptol ne visada patikimos.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus vadovas Arūnas Visockas aiškino, jog šiųmetė žiema anksti parodė nagus, todėl druskos atsargos mažėjo sparčiau, nei tikėtasi.

„Šiemet žiema prasidėjo labai anksti, lapkričio pradžioje, ir buvo itin snieginga. Jeigu 2015-2016 m. žiemą buvo sunaudota – apie 14 tūkst. tonų druskos, tai dabar per kelis mėnesius sunaudojome apie 11 tūkst. tonų druskos, tai beveik tiek, kiek per visą sezoną.

Šiuo metu bendrovė „Grinda“ turi pakankamai druskos sandėliuose, kad galėtų pasirūpinti miesto gatvėmis iškritus sniegui. Prieš baigiantis sutarčiai buvo pradėti derinti pirkimo dokumentai, pasibaigus sutarčiai su miestą druska aprūpinančiomis bendrovėmis, netrukus buvo paskelbtas ir naujas konkursas. Per pastarąsias dienas į miesto gatves prižiūrinčią bendrovę „Grinda“ jau atkeliavo apie 900 tonų druskos.

Dar apie 17 tūkst. tonų druskos bendrovę pasieks pasirašius sutartį su tiekėjais, po dviejų -trijų savaičių“, – teigė A.Visockas.

Užtruko viešieji pirkimai

Portalo lrytas.lt žiniomis, būtent užtrukusios viešųjų pirkimų procedūros ir sukėlė keblumų.

Konkursas druskai pirkti buvo paskelbtas lapkričio 10 dieną, o vokai su pasiūlymais atplėšti gruodžio 23 dieną. Dalyvavo du kandidatai, druską ir smėlį tiekiančios įmonės. Tačiau procedūros užtruko, kadangi buvo du pasiūlymai, teko 15 dienų atidėti sutarties pasirašymą.

Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus vadovas Arūnas Visockas taip aiškino padėtį: „Prieš baigiantis sutarčiai buvo pradėti derinti pirkimo dokumentai, o pasibaigus sutarčiai su miestą druska aprūpinančiomis bendrovėmis, netrukus buvo paskelbtas ir naujas konkursas. Sausį buvo pasirašyta 3 metų sutartis su bendrovėmis „Žvyro karjerai“ ir „Keluva“.

Jis taip pat paneigė žinią, jog Vilniaus savivaldybė skubiai ieško pasiskolinti bent 400 tonų druskos, kol bus pasirašyta pagrindinė sutartis.

„Grindos“ rinkodaros ir komunikacijos specialistas Egidijus Steponavičius tikino, jog padėtis nėra kritinė.

„Mes turime atsargų ne tik Eigulių gatvės sandėliuose, bet ir kitose įmonės gamybinėse bazėse. Turime specialaus druskos mišinio, jis, tiesa, gana brangus. Pagaliau vilniečiai tegul patys stebi gatvių būklę ir įsitikina, kaip jos prižiūrimos“, – kalbėjo E.Steponavičius.

Baudžia ne visus

„Grinda“ dėl prastos gatvių priežiūros dažnai sulaukdavo dabartinės sostinės valdžios kritikos, kol šiai įmonei vadovavo Algimantas Vilūnas. Pernai pasikeitus vadovams, kritika liovėsi.

Pylos užtat gauna ir baudos skiriamos šaligatvius tvarkančios įmonės „Stebulė“ ir „Mano aplinka“. Tai – privataus kapitalo bendrovės, o „Grinda“ – savivaldybės, taigi saviškiai. O saviškiai nebaudžiami.

Beje, druskos krizė, jei taip galima dabartinę padėtį pavadinti, Vilniuje – ne naujiena. Ji kartojasi beveik kiekvienais tokiais metais, kai žiema pardo savo šaltus ragus ir nagus. Gal taip yra todėl, kad sostinės valdininkai ir politikai per daug pasitiki klimato atšilimo prognozėmis.

Druskos krizė Vilniuje buvo kilusi 2011 metų vasarį, tada atsargos sumenko iki 2 tūkst.800, bet kelininkai jau skelbė pavojų, kad sostinėje avarijų kreivė šoks į viršų. Tąkart krizė buvo įveikta, spėta laiku atsivežti druskos. Reikia tikėtis, kad druskos pavyks laiku gauti ir šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.