Eugenijus Gentvilas įtaria – skandalas sugriovė suktą „valstiečių“ planą

Gretos Kildišienės vardas nedingsta iš Lietuvos naujienų portalų ir laikraščių antraščių. Į didžiulį skandalą patekusi „valstiečių“ politikė sulaukia vis daugiau kritikos. Remigijus Šimašius ketvirtadienį ragino G.Kildeišienę trauktis iš Seimo, socialdemokratai siūlė koalicijos partneriams pateikti faktinius įrodymus dėl jos galimybių naudotis prabangiu „Range Rover“ visureigiu.

E.Gentvilas (kairėje) mano, kad skandalas sugriovė "valstiečių" planą.<br>lrytas.lt montažas.
E.Gentvilas (kairėje) mano, kad skandalas sugriovė "valstiečių" planą.<br>lrytas.lt montažas.
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
Remigijus Šimašius ragino Gretą Kildišienę trauktis iš Seimo.<br>Montažas
„Valstiečių“ vedlys R.Karbauskis vis dar bando atkakliai gintis aiškindamas, kad G.Kildišienė esą nepažeidė jokių įstatymų ir mokesčių inspektoriai išsklaidys visas abejones.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Valstiečių“ vedlys R.Karbauskis vis dar bando atkakliai gintis aiškindamas, kad G.Kildišienė esą nepažeidė jokių įstatymų ir mokesčių inspektoriai išsklaidys visas abejones.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Didžiosios politikos naujokė G.Kildišienė, dar nespėjusi gerai apšilti kojų Seime, jau tapo didžiulio skandalo heroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiosios politikos naujokė G.Kildišienė, dar nespėjusi gerai apšilti kojų Seime, jau tapo didžiulio skandalo heroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rasuolė Bauraitė („Lietuvos ryto“ televizija)

Jan 19, 2017, 7:50 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:37 PM

Seimo narė Aušra Maldeikienė jau kreipėsi į Lietuvos banką, iš kurio tikisi paaiškinimų, kokius pagrindu „valstiečių“ vedlio Ramūno Karbauskio valdomas Agrokoncernas užsiima išperkamąja nuoma.

Bet Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ teigė, kad susidariusi situacija atskleidžia iš anksto sukurtą schemą.

„G. Kildišienė spaudos konferencijoje pasakė, kad jos giminaitis, artimas žmogus atsisako to automobilio lizingavimo, tapo akivaizdu, kad automobilis buvo lizinguojamas tik tam, kad gerbiama Greta galėtų juo važinėtis. Kai ji atsisako važinėtis, nebereikia ir tarpininko. Sukurta tokia schema, kaip, atseit, G. Kildišienė nenuomoja automobilio, o visai Lietuvai buvo pasakyta, kad Seimo nariams uždrausime nuomotis automobilius. Seniai buvo suruoštas planas: Seimo nariams uždrausime nuomotis, bet ir Greta negalės, tai reikia apeiti. Apėjimas pradėtas daryti praeitų metų vasario mėnesį. Kai tokioje netikėtoje vietoje įsivaizduojamai genialus planas buvo demaskuotas žurnalistų pagalba, įvyko visiškas pasimetimas. Čia negalėjo padėti ir partijos viešųjų ryšių specialistai. Kaip advokatas negali ginti, taip ir viešųjų ryšių specialistas negali ginti, jei nežino situacijos“, – situaciją komentavo E.Gentvilas.

Apie susidariusią situaciją „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė D.Žeimytė kalbėjosi su Valstiečių ir žaliųjų frakcijos nariu Bronislovu Mateliu, Socialdemokratų frakcijos nariu Gediminu Kirkilu bei Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu E.Gentvilu.

- Pone Mateli, esate iš Panevėžio, G. Kildišienės kraštietis. Ar jos mamą pažįstate? Ar ji galėjo sau leisti už 47 tūkst. eurų dukrai pirkti automobilį?

– (B. Matelis) Ne, mamos nepažinojau, G. Kildišienę asmeniškai teko pažinti tik per rinkimų kampaniją. Negaliu kalbėti apie mamą, ar ji leistų, ar ne, reiktų žiūrėti, kiek uždirba pajamų ir ar yra finansiškai pajėgi. Visuomenei šioje situacijoje gali kilti abejonių. Apskritai sakiau, kad kuo daugiau informacijos kilus tokiam skandalui nutylėsi, tuo daugiau vėliau reikės dirbti, kad informaciją paneigtum ar visuomenei išaiškintum. Nuo pat pradžių mano pozicija buvo tokia, kad G. Kildišienė ir R. Karbauskis nuo pat pirmų dienų turėjo pateikti pačią išsamiausią informaciją, visas sutartis ir paaiškinti, kodėl ir kas taip gavosi. Kadangi to nebuvo, kamuolys sukasi ir bijau prognozuoti, bet jei taip ir toliau, viskas gali baigtis labai drastiškai.

- Turite omenyje apkaltą?

– (B. Matelis) Galbūt, apkalta ar pati pasitrauks iš Seimo, tokių siūlymų jau yra. Tiek R. Karbauskis, tiek G. Kildišienė neįvertino viešųjų ryšių svarbos šiame darbe. Jei žiūrėtume seką, tos istorijos tęsėsi nuo pat rinkimų kampanijos pradžios, o tereikėjo laiku ir tinkamai reaguoti.

- Gal žinote, kodėl buvo delsiama pateikti šią informaciją? Gal buvo kažkokios kalbos frakcijoje?

– (B. Matelis) Ne, frakcijoje jokių kalbų nebuvo. Manau, kad čia labiau nulėmė asmeninės G. Kildišienės ir R. Karbauskio savybės, gal savo jėgų pervertinimas vertinant viešųjų ryšių svarbą. Juk rinkimų kampanijos pradžioje buvo pradėta kalbėti apie neva kažkokius jų santykius. Jei taip yra, tokios kalbos vyksta rinkimų kampanijos metu, tai logiška, kad patekus į Seimą, turėtų padaryti viską, kad jokių abejonių rinkėjams nebekiltų. Buvo elgiamasi atvirkščiai.

– (E. Gentvilas) Mano manymu, viešųjų ryšių krizė yra įvykusi dėl to, kad buvo sukurtas kam nors genialus atrodęs planas, kaip apeiti automobilio nuomą, sudaryti apsimestinį sandorį. Kai G. Kildišienė spaudos konferencijoje pasakė, kad jos giminaitis, artimas žmogus atsisako to automobilio lizingavimo, tapo akivaizdu, kad automobilis buvo lizinguojamas tik tam, kad gerbiama Greta galėtų juo važinėtis. Kai ji atsisako važinėtis, nebereikia ir tarpininko. Sukurta tokia schema, kaip, atseit, G. Kildišienė nenuomoja automobilio, o visai Lietuvai buvo pasakyta, kad Seimo nariams uždrausime nuomotis automobilius.

Seniai buvo suruoštas planas: Seimo nariams uždrausime nuomotis, bet ir Greta negalės, tai reikia apeiti. Apėjimas pradėtas daryti praeitų metų vasario mėnesį. Kai tokioje netikėtoje vietoje įsivaizduojamai genialus planas buvo demaskuotas žurnalistų pagalba, įvyko visiškas pasimetimas. Čia negalėjo padėti ir partijos viešųjų ryšių specialistai. Kaip advokatas negali ginti, taip ir viešųjų ryšių specialistas negali ginti, jei nežino situacijos.

- Kad tai komunikacijos krizė, turbūt, buvo aišku nuo pat pradžių – brendama vis gilyn, nebežinant kaip paaiškinti, kas vyksta. Sutartis jau paviešinta, lyg padaryta tai, ko buvo prašoma, bet kas turėtų atsakyti į klausimus, ar tai galėjo būti korupcinis sandoris ir ar „Agrokoncernas“ pirko ar nepirko Seimo narę?

– (G. Kirkilas) Mūsų koalicijos partneriai „valstiečiai“ iš pat pradžių sau išsikėlė labai aukštus reikalavimus. Dabar jie ir frakcijoje turi pajėgumų, kurie tai gali įvertinti, pavyzdžiui, ponas Urbšys. Jie patys turėtų kreiptis į Etikos komisiją, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir atitinkamas instancijas, jei yra abejonių.

- Yra kreipimasis į Etikos ir procedūrų komisiją.

– (E. Gentvilas) Kuri kreipėsi pakartotinai, kaip suprantu, į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, nes Romas Valentukevičius, atrodo, irgi prisidirbo. Antradienį frakcijoje su juo susitinkame.

– (B. Matelis) Manyčiau, kad į šį klausimą apie korupcinius ir kitus dalykus, ar tai nebuvo schemos iš dalies galės atsakyti Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri atlieka patikrinimą.

- Mokesčių inspekcija tikrins, ar buvo sumokėti mokesčiai, ar viskas buvo padaryta teisingai. Ar tai buvo bandymas nupirkti Seimo narę mokesčių inspekcija tikrai neatsakys.

– (B. Matelis) Jei taip rutulioti, tai reikia žiūrėti, kas norėjo nupirkti ir ką. R. Karbauskis norėjo nupirkti G. Kildišienę vykdyti savo politinei valiai? Nelogiška, nesiriša tie dalykai.

– (E. Gentvilas) Arba kandidatę paremti neteisėtu būdu. Tiesa, kai prasidėjo visas sandoris, ji dar nebuvo kandidatė. Čia galėtume įžvelgti. Mokesčių inspekcija, atrodo, kad nustatinės, ar tai nėra apsimestinis, fiktyvus sandoris, o jei nustatys, tada spręs, kas yra naudos gavėjas ir kodėl jis gauna šitą naudą per apsimestinį sandorį. Tai problemų nekeltų iki priesaikos arba bent iki kandidatavimo pradžios, nes kai G. Kildišienė tapo kandidate į Seimo nares, turėjo įsijungti mechanizmai, kurie turėjo būti deklaruoti – gaunu paramą rinkimų kampanijai, automobilį, už kurį nemoku. Kai davė priesaiką, įsijungė ir Seimo statutas, ir Konstituciniai dalykai.

– (B. Matelis) Jei mokesčių inspekcija nustatytų – negalim vien tuo vadovautis. Didžiausia problema buvo netinkamas tiek R. Karbauskio, tiek G. Kildišienės reagavimas į pačius pirmus signalus.

- Esmė juk ne netinkamas reagavimas, o visiškai neaiški sutartis. Kuriamas precedentas, kad galima bet kokiam Seimo nariui per trečius asmenis nupirkti namą, jame apgyvendinti ir t.t.

– (B. Matelis) Pateiksiu tinkamą reagavimo būdą. Tarkim, yra pasirašyta sutartis. Man kyla klausimas, kodėl G. Kildišienės mama, kuri nuomoja automobilį, nenorėjo padėti savo dukrai? Ateik ir paduok sutartį – dukrele, tave gelbėju. Paviešinu ir viskas aišku.

– (G. Kirkilas) Mano požiūriu jau pati frakcija turi imtis sprendimų ir padėti priimti sprendimus savo lyderiui. Tokių atvejų ne kartą yra buvę įvairiose frakcijose, mes visada frakcijoje priimam sprendimą.

- Pone Kirkilai, ar jūs, kaip valdančiųjų partneriai, bandėte aiškintis, kas čia vyksta, kalbėtis su R. Karbauskiu?

– (G. Kirkilas) Ne. Per tą laiką nebuvo sesijos ir koalicijos posėdžių, visą laiką galvojom, kad „valstiečių“ frakcija tai yra pajėgi išsiaiškinti pati. Jei jiems reikia mūsų pagalbos, mes pasiruošę pasidalinti. Šiandien pareiškėm savo nuomonę, kad tikimės, kad kuo greičiau principingai tai bus išdėstyta. Galų gale, net jei tai ir buvo klaida, reikia tai pasakyti.

– (E. Gentvilas) Atrodo, visi sutariame, kad viešųjų ryšių požiūriu tai beviltiška situacija, bet dabar aiškinamės situaciją, kas galėjo būti. Galėtų būti vertinama ir tai, ar kandidatė į Seimo narius G. Kildišienė jau tuo metu nenuslėpė jai skirtos paramos.

- Ar yra pagrindas pradėti apkaltą šiai Seimo narei?

– (E. Gentvilas) Net jei kandidatavimo metu buvo nuslėptos lėšos ar parama, o atrodo, kad visi pripažįsta, kad naudos gavėjas yra G. Kildišienė, jau galima diskutuoti, ar tai teisėtai išrinktas Seimo narys. Kiti kabinėjasi, kodėl vienur nurodė kad ištekėjusi, o kitur, kad išsiskyrusi. O čia, atrodo, nuslėpta ir finansinė parama, o po to tai tęsėsi ir po priesaikos.

– (G. Kirkilas) Teisingiausias kelias būtų pripažint klaidas, atsiprašyt. Nebūkim iš karto tokie negailestingi.

- Pone Kirkilai, taip šnekat dėl to, kad pats rekomendavote ją važiuoti į asamblėją?

– (G. Kirkilas) Manau, kad jai priklauso, ji delegacijos narė. Esam keturi delegacijos nariai – aš, R. Žilinskas, A. Noreikienė ir G. Kildišienė. Mes nutarėm, kad važiuos į tokią pažintinę asamblėją, kurioje informuojamos visos šalys.

- Tegu susimoka už tas pažintines keliones. Po to į Kambodžą kažkur skrenda.

– (G. Kirkilas) Čia ne pažintinės kelionės. Jungtinės Tautos informuoja viso pasaulio parlamentarus apie būsimą klimato kaitos sutartį, nes parlamentarai ją ratifikuos. Dėl to visi parlamentarai turi apie ją žinoti, dėl to ji atstovauja mus. Ji pasakė, kad anglų kalbą moka. Mes pasielgėm minimaliai, siunčiam tik vieną narį, pavyzdžiui, estų delegacijos visos važiuoja.

- Vis dar manot, kad ši ponia turi vykti ten?

– (G. Kirkilas) Yra daugiau renginių, kur turės dalyvauti tik moterys. Turim dvi moteris. Jei negalėsim siųsti vertėjo, jau negalėsim siųsti A. Noreikienės.

- Pone Mateli, ar frakcijoje reikalaujate atsakomybės iš savo lyderio?

– (B. Matelis) Buvo pokalbis, G. Kildišienė spaudos konferencijoje padėkojo vyresniems Seimo nariams, kurie turi patirties, už patarimus, kaip reikia elgtis, atsisakė naudotis tuo automobiliu. Išsamaus ir visapusiško svarstymo frakcijoje nebuvo.

- Dėl ko nebuvo? Nes visi sėdi ir bijo kažką pasakyti? – (E. Gentvilas) Prabilo prezidentė, premjeras ir Seimo pirmininkas jau kalba apie tai. Ne kiekvienu skandalu visi trys vadovai yra pasisakę, dėl auksinių šaukštelių L. Graužinienė pratylėjo.

– (B. Matelis) Reiktų, kad tiek Ramūnas, tiek Greta pagaliau suprastų viešųjų ryšių svarbą, kad nelabai teisingai elgiasi ir kad atsiprašytų visų žmonių.

- Socialdemokratų frakcijos narys A. Salamakinas pasakė, kad kuriamas precedentas, kad Seimo nariui per trečius asmenis galima ir automobilį išnuomoti, ir namą pastatyti. Ar ketinama į tai sureaguoti? Kokius įstatymus reiktų taisyti, kad tokių atvejų ateityje nebūtų?

– (G. Kirkilas) Turime Etikos komisiją, ji turi galvoti, kuo papildyti įstatymus jei matom, kad atsirado spraga. Galų gale, kad būsimi ir esami Seimo nariai žinotų, ką reikia deklaruoti ir kaip.

– (B. Matelis) Seimo statuto 18 straipsnis aiškiai pasako, kad politikas turi elgtis taip, kad visuomenei nekiltų jokių abejonių dėl jo sąžiningumo ir veiklos. Tai yra ir sąžinės reikalas.

- Ne pagal sąžinę įstatymai kuriami.

– (B. Matelis) Reikia kamuolį vieną kartą išvynioti taip, kad žmonės ateitų ir paaiškintų, kas įvyko, atsiprašytų. Šį kamuolį reikia užbaigti.

Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18 val. 40 min . per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.