Mokslo ir verslo darbai: nuo novatoriškų produktų kūrimo iki mokslo darbų

Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle. Tačiau neretai pamirštama, kad šioje srityje gali padėti ir Lietuvos universitetai, rengiantys įvairių sričių specialistus bei vykdantys įvairius projektus, kurie savo žiniomis bei įžvalgomis gali įnešti gaivaus oro gūsį inovacijų srityje.

Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle.
Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle.
Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle.
Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle.
Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle.
Lietuvos įmonės stengiasi neatsilikti nuo užsienio valstybių ir investuoja į inovacijas versle.
Tomas Miškinis.
Tomas Miškinis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 19, 2017, 2:14 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:02 PM

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) prof. habil. dr. Romo Gružausko, darnus ir abipusiai naudingas verslo įmonių ir mokslo įstaigų bendradarbiavimas grindžiamas ir bendrais tikslais, ir darbais.

„Vienas iš LSMU dėstomų dalykų – paukštininkystė, kurios specifiką, procesus pažinti bei realiai pritaikyti mokslo įžvalgas bei tyrimus galime tik šia veikla užsiimančiose įmonėse, – teigia R. Gružauskas, – LSMU Veterinarijos akademijos studentai gali pamatyti naujausias technologijas ir sužinoti apie mokslininkų rekomendacijomis pagrįstus įmonių kuriamus ir į rinką patekusius produktus.“

Didžiausius Lietuvos paukštynus valdanti įmonių grupė „KG Group“ su universitetu bendradarbiauja jau beveik 17 metų. Bendradarbiavimo metu ne tik sukurtos naujos paukščių lesalų receptūros, tobulinamos technologijos, bet ir vyksta rodiklių stebėjimai, jų analizės, rašomi moksliniai darbai.

LSMU Veterinarijos akademijos studentai lankosi „KG Group“ priklausančiuose Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynuose ir gali stebėti pačias moderniausias aukščiausio europinio lygio paukštides. Jose būsimieji specialistai gali matyti kaip auginami viščiukai broileriai, kaip jie skerdžiami, gali stebėti automatizuotai fiksuojamus augimo ir mikroklimato rezultatus. Antai Vilniaus paukštyne yra įkurta eksperimentinė paukštidė, kuri yra naudojama tobulinant lesalų receptūras, kuriant naujus produktus, nustatant įvairių pašarų priedų poveikį broilerių augimo intensyvumui, lesalų konversijai, sveikatingumui. Vėliau LSMU Gyvūnų auginimo technologijų instituto laboratorijose tiriama paukštienos kokybė bei sudėtis.

„KG Group“ paukštynų produkcija parduodama į kelias dešimtis Europos bei pasaulio valstybių ir yra labai aukštos kokybės. Nes tik aukščiausio lygio kokybės standartai visoms sudėtinėms paukštienos gamybos dalims gali garantuoti sėkmingus pardavimus. Viena jų yra kokybiškų lesalų gamyba. Todėl studentai lankosi ir AB „Kauno Grūdai“, vienos didžiausių pašarų gamintojų Lietuvoje, padaliniuose, kuriuose susipažįsta su technologiniais procesais, ne tik stebi, bet ir analizuoja vykstančius lesalų gamybos procesus bei bendrauja su specialistais.

Anot prof. habil. dr. R. Gružausko tik darni mokslininkų ir verslininkų komanda gali pasiekti puikių rezultatų gamyboje ir įtvirtinti sukurtus produktus prekybos rinkoje. LSMU Gyvūnų auginimo technologijų instituto darbuotojai tyrimus atlieka šio instituto Gyvūnų produktyvumo ir Gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės įvertinimo laboratorijose, taip pat KTU Maisto instituto Juslinės analizės laboratorijoje.

Kad verslui judėti pirmyn padeda mokslo išradimai, teikiamos rekomendacijos, pritaria ir įmonių grupės „KG Group“ vadovas dr. Tautvydas Barštys, kuris prieš daugiau kaip dvejus metus šiame universitete apsigynė disertaciją tema „Seleno ir vitamino E įtaka viščiukų broilerių produktyvumui, virškinimo procesams ir produkcijos kokybei“ ir tapo zootechnikos mokslų daktaru.

„Bendradarbiaudami su universitetu stipriname net keletą įmonėms svarbių krypčių: užtikriname reikalingų specialistų pasiūlą bei pritraukiame studentus atlikti praktiką, o vėliau likti dirbti, skatiname įmonių darbuotojų tobulėjimą, taip pat tobuliname naujų produktų kūrimą bei kasdienės veiklos efektyvumą, – teigia T. Barštys, – Įmonių grupėje vystome vienuolika skirtingų verslų, kuriuose taikome pačius naujausius gyvulininkystės, veterinarijos ir sveikatos mokslų pasiekimus.“

Jis pabrėžia, kad mokymosi visą gyvenimą idėja bei įmonėse dirbančių darbuotojų indėlis į mokslinę veiklą atneša gerų rezultatų. Antai su LSMU Veterinarijos akademijos akademikais ir studentais ne tik kuriamos pašarų receptūros, bet ir išbandomos bandyminės partijos ūkiuose. Per kiek daugiau nei metus buvo atlikti šeši bandymai, kurie padėjo įvertinti lesalų sudėtis bei tam tikrų elementų poveikį. Šiuo metu tyrimai taip vyksta – atliekamas bandymas, padėsiantis nustatyti vieno iš fermentų naudą lesalams.

Kasmet atliekama apie 10 bandymų su įvairioms gyvulių rūšims bei paukščiams skirtų pašarų receptūromis, vyksta pastovus įmonėje gaminamų pašarų receptūrų tobulinimas. „Norėdamos išlikti konkurencingos ir novatoriškos įmonės privalo kurti novatoriškus produktus, kurie ne tik būtų geros kokybės, bet ir pagaminti pagal naujausias technologijas. Todėl ir specialistų tobulėjimas bei įsigilinimas į naujausias mokslo įžvalgas – neišvengiamas,“ – apibendrina įmonių grupės vadovas.

„KG Group“ įmonėse dirba įvairių specialybių LSMU absolventų: veterinarinės maisto saugos, gyvulininkystės technologijų, gyvūninių išteklių valdymo, veterinarinės medicinos ir kt. AB „Kauno Grūdai“ kombinuotųjų pašarų cecho laboratorijos vedėja Skirmantė Tumienė taip atsiliepia apie bendradarbiavimą su universitetu: „Universiteto profesoriai mus nuolat supažindina su naujausiomis pašarinių žaliavų ir kombinuotųjų visaverčių pašarų mitybinės vertės nustatymo technologijomis. Konsultuoja vertinant nustatytus kokybinius bei saugos rodiklius. Galime drąsiai kreiptis bet kokiais iškilusiais klausimais,“– pasakoja S.Tumienė.

Prieš daugiau kaip 16 metų dar studijuodama pašarų pramonės sritį LSMU ji pasirinko praktiką būtent „Kauno Grūduose“ ir šiuo metu tęsia profesinę karjerą įmonėje.

AB „Vilniaus paukštynas“ veterinarijos gydytojas Tomas Miškinis taip pat LSMU absolventas, kuris šiuo metu rengia disertacinį darbą apie paukščius. Veterinarinės medicinos gydytojas teigia, kad nuolatos atliekami palyginamuosius tyrimai Universitete, taip pat dalinamasi įžvalgomis su LSMU studentais bei mokslininkais.

„Dar studijuodamas žinojau, kad dirbti norėčiau paukštyne, todėl ir praktiką atlikau jame. Studijuodami mes įgyjame daug įvairiapusių žinių, na o tokioje specializuotoje srityje kaip paukštininkystė pagilinti žinias galima tik realiai darbuojantis tokioje įmonėje, – pasakoja T. Miškinis, – Veterinarijos gydytojo profesija reikalauja itin daug įsigilinimo bei konkretumo, todėl paukščių veterinarija – tarsi viso gyvenimo mokslas ir praktika.“

Už paukščių priežiūrą, jų sveikatingumo užtikrinimą atsakingas T. Miškinis dalyvauja įvairiuose LSMU inicijuotuose projektuose, tyrimuose, rengiant bendrus seminarus su universitetu.

„KG Group“ darbuotojai dalinasi patirtimi su studentais, rengiami baigiamieji darbai įmonės tematika (šiais metais – iki 10), net dvi disertacijos.

LSMU glaudžiai bendradarbiauja ir su užsienio universitetais. Prof. R. Gružauską bendradarbiavimas su Hohenheimo universitetu (Vokietija) sieja daugiau nei 18 metų, nes dabartinio Gyvūnų auginimo technologijų instituto darbuotojai, organizuodavo bendrus mokslinius renginius bei dėstytojų ir doktorantų stažuotes.

Visuose suplanuotose projektuose dalyvauja AB „Kauno Grūdai“ specialistai. Jie ne tik analizuoja naują informaciją, bet ir patys skaito mokslinius pranešimus. Bendradarbiavimas su verslu yra prasminga veikla teikianti didelę naudą universitetui ir gamybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.