Kas pasiklydo vertime: Makedonijos politikas Lietuvą gyrė ar įžeidė?

Makedonijos politiko žodžiai papiktino lietuvį.<br>„YouTube.com“ nuotr.
Makedonijos politiko žodžiai papiktino lietuvį.<br>„YouTube.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 10:10 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:58 PM

„Žodis žvirbliu išskrenda, o jaučiu sugrįžta“ – šis posakis tiktų ne vienam politikui. Nors Lietuva ir Makedonija nėra labai artimos kaimynės, atrodo, kad esame kaip reikiant pasiklydę vertime.

Naujienų portalas lrytas.lt rašė apie buvusio Makedonijos užsienio reikalų ministro Antonio Milošoskio pareiškimą, sukėlusį nemenką diskusijų audrą internete ir Lietuvos diplomatinėse atstovybėse.

Tiesioginėje televizijos laidoje kalbintas A.Milošoskis, kalbėdamas apie įvairias politines Balkanų regiono krizes ir jų valdymą, kažkodėl kaip pavyzdį pasirinko Baltijos šalis. „Tokios dvikalbės šalys kaip Lietuva, Latvija, Estija“, – laidoje apie Baltijos regiono valstybes kalbėjo politikas.

Politiko biografijoje nurodoma, kad jis yra dirbęs Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos grupėje, kuri vyko į stebėtojų misiją rinkimų Baltarusijoje metu, tad mūsų regione politikui neabejotinai lankytis yra tekę.

Ministerija: „Klaidinančios informacijos nebuvo“

Gavę pranešimą, kad Makedonijos politikas skleidžia galimai klaidinančią informaciją apie Lietuvą, Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai pažadėjo kuo operatyviau situaciją išsiaiškinti.

„Informacija perduota Makedonijos Respublikai akredituotai Lietuvos ambasadai Vengrijoje. Ambasada atlieka tyrimą dėl pateiktos informacijos ir, priklausomai nuo tyrimo išvadų, priims sprendimą dėl reagavimo tikslingumo ir būdo“, – žadėjo ministerija.

Vėliau buvo pranešta, kad Makedonijos Respublikai akredituota Lietuvos ambasada Vengrijoje išsiaiškino, jog „vaizdo įraše buvęs Makedonijos Respublikos užsienio reikalų ministras A.Milošoskis Lietuvą, Latviją ir Estiją mini kaip sektiną pavyzdį šalių, kuriose gyvena ne viena tautinė mažuma ir dažnai šnekama dviem ar daugiau kalbų, tačiau jose nėra įteisinta dvikalbystė, tad klaidinančios informacijos interviu metu nebuvo.“

Lietuvis: „Tokių interpretacijų nepakęsiu“

Su tokia URM pozicija kategoriškai nesutinka politiko kalbos įrašą redakcijai perdavęs naujienų portalo lrytas.lt skaitytojas. Turintis sutuoktinę Makedonijos pilietę ir šios šalies kalbą mokantis bei žiniasklaidos aktualijas sekantis vyras pageidavo likti anonimiškas (redakcijai jo vardas ir pavardė žinomi. – Aut.), bet teigė, kad diplomatų pateikta versija yra ne kas kita kaip prasto kalbos mokėjimo pasekmė.

„Tokių interpretacijų nepakęsiu. Pats gerai moku šią kalbą ir turiu draugų Makedonijoje, ambasados vertimas yra klaidingas. Po šio interviu man skambino bičiuliai iš Makedonijos ir klausė, ar tikrai rusų kalba yra antroji oficiali kalba šalyje? A.Milošoskis interviu pasakė „kad Lietuva, Latvija ir Estija yra dvikalbės šalys“, o ne tai, kas minima URM atsakyme“, – teigė jis.

Pašnekovas teigė, kad būtina suprasti politiko pareiškimo motyvus: „Makedonijoje vyksta rinkimai ir tam, kad sudarytų koaliciją ir daugumą, būtina, jog prie jo partijos ar prie opozicinės partijos būtų prijungta albanų partija, kurios vienas reikalavimų – kad albanų kalba būtų pripažinta kaip oficiali antra kalba. Šis politikas interviu pasakė: „Albanai nori, kad pakeistume Konstituciją – įteisintume dvikalbę šalį, bet kadangi mes turime tokių pavyzdžių kaip dvikalbės šalys Lietuva, Latvija ir Estija, tai kaip sektinas pavyzdys, jog jos, priėmusios dvikalbystę, nieko gero šiandien iš to neturi.“

Skaitytojas tikino, jog šio incidento taip paprastai pamiršti neketina ir artimiausiu metu kreipsis į atsakingas institucijas, kad būtų atliktas oficialus vertimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.