Aurelijus Veryga bando demonstruoti skaidrumą, bet pamiršo esmines taisykles

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo komandoje ieško naujo viceministro ir patarėjo. Jis pasirinko nestandartinę darbuotojų atranką. Kandidatus į komandą atrinks atviro konkurso būdu, esą taip užtikrindamas skaidrumą. Tokį kvietimą įsidarbinti įvertino personalo paieškos specialistai.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga bando demonstruoti skaidrumą.<br>Montažas
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga bando demonstruoti skaidrumą.<br>Montažas
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga bando demonstruoti skaidrumą.<br>T.bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga bando demonstruoti skaidrumą.<br>T.bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga bando demonstruoti skaidrumą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga bando demonstruoti skaidrumą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 25, 2017, 1:50 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:04 PM

A.Veryga kvietime atkreipia būsimų kandidatų dėmesį, kad laukia darbas, kuriame nuolat sukasi interesų grupės, kur nuolat bandoma rasti priėjimą ir padaryti įtaką, kur nevengiama viešai juodinti ir žeminti. Todėl prašo tų, kurie pretenduos į siūlomas pareigas, įvertinti visus savo praeities žingsnius, prisimenant net tuos, kurių grėsmingais ar neteisėtais neįvardija specialiosios tarnybos.

„Nors ir iki šiol nė vieno komandos nario nesirinkau nei pagal giminystę, nei pagal draugystę ar juo labiau partijos nurodymą, noriu, kad neliktų nė menkiausios abejonės dėl mano pasirinkimų. Tad noriu paskelbti viešą patarėjo ir viceministro atranką ir kviečiu siųsti gyvenimo aprašymus bei motyvacinius laiškus“, – sakė ministras A.Veryga.

Naujo patarėjo A.Veryga ieško šią savaitę atsistatydinus Artūrui Mažrimui. Ministro patarėjas iš pareigų pasitraukė žiniasklaidai paskelbus, kad jis beveik prieš dešimt metų kazino pralošė apie 300 tūkst. litų (apie 87 tūkst. eurų).

Ministerija praneša, kad paraiškos į abi pozicijas jau pradėjo plūsti. Tik paskelbus sulaukė apie dešimt paraiškų, o jų turėtų būti gerokai daugiau.

Trūksta išgryninimo

Tokį atrankos būdą teigiamai įvertino personalo paieškos kompanijos „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas. Pasak jo, čia turbūt pirmas žingsnis siekiant skaidriai ir viešai atrinkti darbuotojus.

„Labai dažna žmonių, kurie galėtų pretenduoti į šias pozicijas, baimė, kad jos bus labai politinės, vyrauja politinio pasitikėjimo žmonės. Jei tas politinis pasitikėjimas yra prarandamas, tai tam žmogui automatiškai yra nukertama galva. Potencialūs kandidatai gali šio dalyko ir prisibijoti“, – pastebėjo A.Francas.

Nauju atrankos būdu Sveikatos apsaugos ministerija, kaip ir Susisiekimo ministerija, siekia skaidrumo. „Nauji ministrai turi lūkesčių ir viliasi pasiekti pokyčių“, – kalbėjo jis.

Tačiau personalo paieškos specialistas darbo kvietime pasigedo išgryninimo, ko reikia viceministro ir patarėjo pareigoms eiti. Užkliuvo lakoniški reikalavimai. „Pasižiūrėjus į viceministro poziciją yra vienintelis griežtas reikalavimas, kurį galima pasverti, – tai ne mažesnė kaip penkerių metų darbo patirtis visuomenės sveikatos ar su ja susijusioje srityje. Prioritetas, teikiamas turintiems daktaro laipsnį, lieka tik prioritetu, bet ne reikalavimu“, – pažymėjo A.Francas.

Kitas punktas – nepriekaištinga reputacija. „Tai ne tik STT bei FNTT turi neturėti klausimų, bet ir pats žmogus. Šis punktas yra sveikintinas, tačiau tą filtrą sunku apibrėžti. Kartais ir ministrų kėdėje paaiškėja, kad ta reputacija nebūtinai buvo nepriekaištinga“, – teigė pašnekovas.

Pašnekovas taip pat pasigedo lūkesčių, ko tikimasi iš ieškomų darbuotojų. „Kokio pokyčio nori iš to žmogaus ir ką jis turėtų padaryti, nes čia nėra konkretumo. Nematau ir paties darbo aprašymo, o tai turėtų būti ir palengvintų pretendentų apsisprendimą“, – sakė A.Francas.

Laukia įdomi atranka

Kaune įsikūrusios personalo paieškos įmonės „Profesiniai kontaktai“ vadovė Jurgita Jankuvienė įvertino ministerijos inicijuotą atranką ir teigė, kad turėtų būti labai įdomi atrankos procedūra.

„Džiugu yra tai, kad laikomasi numatytos strategijos, jog atitinkamą darbą turi dirbti savo srities profesionalai. Šiuo konkrečiu atveju tai būtų kandidatai, puikiai išmanantys sveikatos apsaugos sistemos problemas bei iššūkius „iš vidaus“, o ne „iš nuogirdų“.

Manau, kad toks sprendimas viešai skelbti konkursą ir kviesti kandidatuoti yra tikrai puikus. Taip, tai nėra įprasta praktika valstybės institucijoje, bet jei imsime pavyzdį iš verslo organizacijų, naujų kompetentingų specialistų taip ieško, galima sakyti, visi ar bent jau didžioji dauguma“, – teigė personalo valdymo konsultantė.

Ministras A.Veryga labai aiškiai nurodo, kad dėmesį atrankoje kreips į turimą patirtį, kompetenciją, žinias, nusiteikimą dirbti sąžiningai, o ne „kažkieno protekciją“.

Specialistė mano, kad toks kvietimas yra patrauklus ambicingiems ir atvirumą vertinantiems žmonėms, o kitiems – nelabai. Vien tik tai, jog tai nėra įprastinė praktika, turėtų sulaukti didesnio susidomėjimo.

„Abiejose pozicijose laukia labai daug iššūkių, reikės priimti ne vieną nepopuliarų sprendimą, „atlaikyti“ nepatenkintus žvilgsnius bei replikas, pastovėti ir argumentuotai apginti savo siūlymus bei nuomonę. Mano įsitikinimu, šioje atrankoje pirmiausia turėtų dalyvauti kandidatai, turintys puikius komunikavimo gebėjimus, tvirtą charakterį, tačiau taip pat gebantys išklausyti ir įsiklausyti. Reikalingos profesinės žinios ir išsilavinimas“, – pažymėjo J.Jankuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.