Saulius Skvernelis nesvyravo ir viską išklojo tiesiai

Susidūręs su pirmąja rimta krize Ramūnas Karbauskis pasirodė nesąs atsparus kritikai. Taip galima iššifruoti jo politinio bendražygio premjero Sauliaus Skvernelio žodžius.

S.Skvernelis atvirai kalbėjo, kad skandalo metu R.Karbauskis darė klaidų.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
S.Skvernelis atvirai kalbėjo, kad skandalo metu R.Karbauskis darė klaidų.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
S.Skvernelis atvirai kalbėjo, kad skandalo metu R.Karbauskis darė klaidų.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis atvirai kalbėjo, kad skandalo metu R.Karbauskis darė klaidų.<br>T.Bauro nuotr.
Kilus skandalui R.Karbauskis nenoriai bendrauja su žiniasklaida.<br>D.Umbraso nuotr.
Kilus skandalui R.Karbauskis nenoriai bendrauja su žiniasklaida.<br>D.Umbraso nuotr.
Ar jau baigėsi dėl R.Karbauskio globotinės G.Kildišienės kilęs skandalas?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ar jau baigėsi dėl R.Karbauskio globotinės G.Kildišienės kilęs skandalas?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė sukritikavo „valstiečius“ dėl kilusio skandalo.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
D.Grybauskaitė sukritikavo „valstiečius“ dėl kilusio skandalo.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jan 26, 2017, 5:32 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 11:12 AM

„Lietuvos ryto“ atskleisti tamsūs parlamentarės Gretos Kildišienės gyvenimo ir veiklos užkulisiai sukėlė skandalą, po kurio ši moteris atsisakė Seimo nario mandato, o jos globėjas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis paskelbė skambų pareiškimą.

Politikas užvakar išrėžė, kad tai buvo bandymas nugriauti teisėtai žmonių išrinktą valdžią.

– R.Karbauskį ir G.Kildišienę lydėjusio skandalo metu jūs nepalaikėte partijos lyderio. Kodėl? – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ premjero S.Skvernelio paklausė žurnalistė Daiva Žeimytė.

– Nesakau, kad palaikiau ar nepalaikiau. Kiekvienoje situacijoje sakau, ką manau, ir stengiuosi išlikti objektyvus. Palaikau frakcijos narius, kurie buvo susirūpinę, sutrikę.

Sakiau, kad, mano nuomone, šioje situacijoje iš karto reikėjo daryti kitokius sprendimus. Bet galime būti labai „geri“ mokytojai po visko.

Buvo priimti tokie sprendimai. Ramūnas viešai pasakė ir mes tik galime pakartoti, kad tai buvo komunikavimo, elgsenos klaida. Dėl to tenka apgailestauti ir atsiprašyti.

– Jūs teigiate, kad tai buvo klaida. R.Karbauskis to nepasakė.

– Galbūt mes skirtingai skaitome viešus pranešimus.

Bendraujame frakcijoje, manau, būtų naivu neigti, kad tai buvo klaida. Reikėjo šią istoriją spręsti labai aiškiai.

– Kalbate apie komunikavimo klaidas?

– Kalbu apie pačią esmę. Nuo pat pradžių frakcijos narius mokėme Vyriausybėje, kvietėme institucijų, tarp jų ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriato, darbuotojus, kad būtų paaiškinta, kokios galimos rizikos, kaip reikia jas spręsti.

Galbūt dėl laiko, patirties stokos buvo pasirinkti kitokie sprendimai.

Manau, kai kilo klausimų dėl automobilio nuomos, reikėjo labai aiškiai pateikti dokumentus, atsakyti, ištaisyti situaciją, jei ji yra netinkama.

Dabar matome, kad yra ir daugiau Seimo narių, dėl kurių automobilių nuomos sutarčių abejojama.

Matyt, iš tos istorijos visi pasimokėme, svarbu, kad būtų padarytos tinkamos išvados.

– Neabejoju, kad tarp jūsų ir R.Karbauskio buvo pokalbių šia tema?

– Nuolat bendraujame, būtų keista, jei būtų kitaip.

– Ar R.Karbauskis jūsų asmeniškai prašė paramos?

– Nenoriu kalbėti apie asmeniškus santykius, kurie liečia vieną ar kitą asmenį.

Bet jei kas nors mano, kad tokiu būdu šioje istorijoje kalamas pleištas, tai to nėra.

Esame tos pačios frakcijos nariai, šiandien nematau prielaidų, kad kas nors susvyruotų valdančiojoje koalicijoje, o Vyriausybė, kaip ir pradžioje, yra vienareikšmiškai nusiteikusi daryti neišvengiamus ir reikalingus darbus.

– Ar tuose jūsų pokalbiuose R.Karbauskis pripažino, kad padarė klaidą?

– Nenoriu kalbėti apie tų pokalbių turinį. Kiek Ramūnas norės, tiek pasakys.

Manau, jog ir jis, ir žmonės, kurie iš pradžių turėjo kitą poziciją, suprato, kad buvo padaryta klaidų.

– Kodėl šioje situacijoje jūs nusprendėte plaukti prieš srovę? Pademonstravote principingumą, parodėte, kad nesate valdomas ir kontroliuojamas.

Viena vertus, tai gali jums pridėti dar daugiau simpatikų, kita vertus, R.Karbauskio gerbėjai gali nuo jūsų nusisukti, nes jūs nepalaikėte ar tarp eilučių sukritikavote jų dievuką.

– Nei plaukiu prieš srovę, nei pasroviui. Nesakau, kad R.Karbauskis yra kieno nors dievukas. Tokias interpretacijas reikėtų pamiršti. Jis yra ilgametis partijos vadovas, turi autoritetą – tai normalu.

Kiek įmanoma, stengiuosi nemoralizuoti temomis, kuriomis negaliu to daryti. Būdamas bet kokiame darbe turėjau savo nuomonę, ją pareiškiu – matydamas, kad juoda, negaliu tvirtinti, jog yra balta.

Buvo duota laiko taisyti klaidas, bet kai situacija tapo nenormali, kenkianti valstybėms interesams, tokia reakcija turėjo būti.

– Jūs sakote, kad svarbiausia – valstybės interesas, o R.Karbauskis teigia, kad tai, kas vyko, kenkė valstybės interesams.

Jis sako, kad puolimas prieš Seimo daugumą, Vyriausybę bus nuožmus ir negailestingas, nesiskaitant nei su puolamaisiais, nei su jų šeimos nariais.

Ar čia nėra vienasmeniškumo? Juk čia kalbama ir apie jus, jūsų vadovaujamą Vyriausybę.

– Būtų naivu teigti kitaip. Matyt, ir jūs, ir visuomenė objektyviai mato, jog po Seimo rinkimų susiklostė dalies nepatenkintų žmonių, interesų grupių nuomonė, kad laimėjo ne tie.

Ta gaida prasidėjo nuo pat pirmos dienos, neturėjome ne tik 100 dienų, kurios, kaip kai kurie dabar tvirtina, net nepriklauso. Bet net ir ketinimai ką nors padaryti buvo vertinami kaip blogi.

– Jūs kalbate apie bendrą situaciją, o čia yra konkreti istorija.

– Galbūt sutapo aplinkybės, kad ši konkreti istorija dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių išsirutuliojo iki tokio masto.

Kaltinti, bandyti ieškoti problemų, kad žiniasklaida ką nors daro ne taip, būtų neteisinga, nes ji atlieka savo misiją.

Mano galva, būdai buvo pasirinkti įvairūs, kai kurie, švelniai tariant, keistoki.

Galima diskutuoti, ar kai kurios ribos buvo peržengtos, bet žiniasklaida privalo surasti atsakymus, juolab kai mato ir supranta, kad duodami ne atsakymai, o įveliama į dar daugiau klausimų.

Kiekvieno profesinė ambicija yra surasti ir būti tarp tų, kurie tą kamuolį išvynios. Nereikėtų matyti bandymų specialiai pakenkti ar nepakenkti.

Ar šia situacija pasinaudojo kas nors iš interesų grupių? Būtų keista, kad nepasinaudotų. Ar pasinaudojo politiniai oponentai? Būtume naivūs, jei sakytume, kad opozicija turėjo nereaguoti. Tai natūralu, politiniai oponentai turi tuo pasinaudoti.

Ši situacija parodo, kiek esame tvirti. Vyriausybė ir kol kas frakcija, Seimo dauguma yra pajėgi daryti darbus, dėl kurių žmonės suteikė mandatą.

– Seimo dauguma ir R.Karbauskis yra ne tas pat. Ši istorija konkrečiai susijusi su juo, su tam tikromis jo gyvenimo peripetijomis. Taigi turbūt nereikėtų kalbėti apie visus kaip apie partiją.

Turbūt ir R.Karbauskio pareiškimas nebuvo derintas su partija, reikėtų suprasti, kad tai jo asmeninė nuomonė.

– Gerbiu žmones, kurie turi asmeninę nuomonę ir nebijo jos pareikšti nepaisydami situacijos – patogu ar ne. Frakcijoje irgi yra visokių nuomonių, vieni palaikė, kiti nepalaikė, buvo sutrikimo. Bet matysime, kas bus toliau.

Ar tai, kaip teigiate, yra vieno dviejų žmonių asmeninės problemos, ar šiek tiek plačiau, parodys artimiausios dienos.

Istorija lyg ir turėtų būti baigta, priimtas gana skausmingas sprendimas, bet šioje situacijoje jis vienareikšmiškai buvo neišvengiamas.

– Ar jūs suprantate, dėl kokios konkrečios aplinkybės G.Kildišienė atsistatydino iš Seimo?

– Per tą savaitę iškilo įvairiausių aplinkybių, dėl kurių jai būtų sunku dirbti Seime.

– Tačiau taip ir liko neaišku – ar dėl buvusios vagystės, ar dėl automobilio nuomos iš Agrokoncerno?

– Tikrai nežinau, dėl kokių priežasčių, bet manau, kad pagrindinė yra ta, jog jai būtų sudėtinga darbuotis Seime ir frakcijoje.

– Tai labai išmintingas viešųjų ryšių žingsnis – atitraukti asmenį, kad istorija nebebūtų plėtojama toliau.

– Nemanau, kad tai susiję su viešaisiais ryšiais. Jei būtų tinkamas viešųjų ryšių konsultavimas, konkretūs siūlymai, sprendimai būtų buvę kitokie ir gerokai anksčiau.

Matyt, čia Seimo narės apsisprendimas, subrandintas įvairių aplinkybių. Neišvengiamas ir teisingiausias sprendimas.

– Kas būtų, jei kas nors panašaus ateityje atsitiktų dar kuriam nors frakcijos narių?

R.Karbauskis pasakė, kad tai yra pirmas ir paskutinis atvejis, visi kiti frakcijos nariai be aiškių įrodymų, suprask, be teismo sprendimo, neturėtų pasitraukti iš pareigų. Kaip tai vertinate?

– Kiekvienas Seimo narys aplinkybes įvertina asmeniškai. Jis laisvas, tai garantuoja Konstitucija. Labai svarbu, kad jis nebūtų saistomas kokiais nors ryšiais.

Nenorėčiau, kad tokių ar panašių istorijų būtų nei iš pozicijos, nei iš opozicijos, nes turėjome bendrą tikslą – Seimo autoriteto atkūrimą.

Nesinorėtų, kad žmonės juo nusiviltų dėl vieno ar kito Seimo nario poelgio.

Kiekvieną situaciją Seimo narys privalo įvertinti pats, tikrai nesu moralizuotojas ir neturiu teisės moralizuoti.

– Jūs jau nemažai laiko pažįstamas su R.Karbauskiu. Iš to, kaip bendrauja, reaguoja į tam tikras situacijas, susidaro įspūdis, kad jis yra žmogus, kuriam nelabai patinka kritika. Sutiktumėte?

– Galbūt kažkas kritikos gyvenime turėjo mažiau, kažkam sekėsi taip, kad jo žodis buvo lemiamas, galutinis.

Susidūrimas su pirma krize parodo, kiek žmogus yra atsparus. Kiti žmonės, kurie yra mažiau dalyvavę politikoje, bet turėję kitų nelengvų darbų, į kritiką reaguoja kitaip.

Nepasakytume, jog visi džiaugiamės ir plojame, kad mus kritikuoja. Bet reikia suvokti, kad jei kritika yra pagrįsta, nereikia dėl to pykti ir įsižeisti, kai žiniasklaida kritikuoja.

Jei klausimai formuluojami norint gauti atsakymus, bet neskleidžiant melagingų teiginių viena ar kita forma, reikia tai suvokti.

Jei kritikos nematysi, negali būti pažangos, tai daug padeda.

Bet kritika turi ribas. Yra racionali kritika ir kritika, kuri nori ne parodyti ar atskleisti tam tikrus trūkumus, bet gali būti ir viena spaudimo formų.

Žmonių yra visokių ir tiems, kurie nepratę prie kritikos, dabar labai sunku. Kas įpratę, daro kitokias išvadas.

– Akivaizdu, kad R.Karbauskis yra emocingas žmogus, taigi ateityje panašių situacijų gali pasikartoti.

Ką ketinate daryti? Gal vertėtų su R.Karbauskiu vyriškai pasikalbėti, kad jis šiek tiek nuleistų garą?

– Visi esame emocionalūs žmonės. Nemanau, kad tie, kurie nėra emocionalūs ir kuriems visiškai tas pat, kas vyksta, gali ką nors kurti. Jie gali plaukti pasroviui, patogiai būti.

Kokios gali būti tų emocijų ribos, kiekvienas vertina pats. Kartais perlenkiame, ir tai natūralu, žmogiška. Po to pagalvoji, kad buvo galima padaryti kitaip.

Emocionalių žmonių yra daug, jie natūralūs ir nuoširdūs. O pokalbiai vyksta įvairūs – ir vyriški, ir, matyt, moteriški.

– Prezidentė Dalia Grybauskaitė skandalo įkarštyje sakė, kad ši istorija jau pradeda kenkti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos autoritetui.

Suprantu, kad jūs nuolat bendraujate su šalies vadove. Ar kalbėjotės apie tai?

– Reikės priprasti, kad pokalbiai tarp aukščiausių šalies pareigūnų yra tik tarp jų. Tai, ką reikia pasakyti, pasakome.

Neneigsiu, kad apie tai nebuvo kalbama, nes aptarėme visus darbo klausimus, kurie susiję su šalies aktualijomis.

G.Kildišienė liko „valstiečių“ partijos gretose

* Seimo nario mandato atsisakiusi G.Kildišienė laikinai sustabdė savo, kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojos, įgaliojimus. Tokiam šios moters, kuri liko „valstiečių“ gretose, prašymui pritarė partijos valdyba.

* Valdybos pirmininku vakar perrinktas europarlamentaras B.Ropė.

* Valdyba „valstiečių“ kandidatu vienmandatėje Anykščių-Panevėžio rinkimų apygardoje, kurioje į Seimą buvo išrinkta G.Kildišienė, patvirtino eksparlamentarą agronomą 61-erių A.Baurą, šiuo metu dirbantį Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėju.

* Naujo Seimo nario rinkimai vyks balandžio 23 dieną kartu su merų rinkimais Jonavoje bei Šakiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.