Saulius Skvernelis: „Kėdainių tragedija – abejingųjų ir delsiančiųjų atsakomybė“

Į tragedija pasibaigusį nusikaltimą, įvykdytą prieš keturmetį berniuką Kėdainiuose, sureagavo ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Premjeras teigia, jog būtinus sprendimus, galinčius realiai apsaugoti vaikus nuo smurto, buvo galima priimti jau prieš kelias savaites. Deja, to nebuvo padaryta.

Premjeras teigia, jog būtinus sprendimus, galinčius realiai apsaugoti vaikus nuo smurto, buvo galima priimti jau prieš kelias savaites.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras teigia, jog būtinus sprendimus, galinčius realiai apsaugoti vaikus nuo smurto, buvo galima priimti jau prieš kelias savaites.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 9:41 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:50 AM

„Yra ne tik pataisos, dėl kurių dabar kritikuojamas Seimas. Yra šių metų pradžioje prezidentės pateiktos pataisos, kurios, be viso kito, įpareigoja vaikų teisių apsaugos tarnybas reaguoti operatyviai ir ne vėliau kaip per vieną darbo dieną perkelti vaiką gyventi į saugią aplinką. Jas privalu priimti ypatingos skubos tvarka“, – teigia premjeras.

Jo žodžiais, dabar jau vėlu gręžiotis atgal. Vertindamas iniciatyvas „jau šiandien“ surengti neeilinę Seimo sesiją premjeras pabrėžia, jog ji išties reikalinga, bet tada, kai Seimas bus pasirengęs ypatingos skubos tvarka priimti visus būtinus, vakarietiškus, gerąja praktika pagrįstus sprendimus, kurie leis kartą ir visam laikui pasiųsti į užmarštį tokias vaikų „auklėjimo“ priemones kaip diržas, lazda ar kumštis.

S.Skvernelio nuomone, akivaizdu, kad Lietuvai reikalingi ne kosmetiniai, o giluminiai, esminiai sprendimai ir pokyčiai. Būtina iš pagrindų pakeisti vaiko teisių apsaugos sistemą dar iki sesijos pradžios, iki kovo 10-osios. Tokia užduotis aiškiai suformuluota socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui.

„Turime nepalikti galimybės dvejonėms ar per didelės laisvės pareigūnams spręsti, vaikui pavojinga gyvenamojoje aplinkoje ar ne. Sistema privalo veikti taip, kad nerimą keliantys ženklai būtų fiksuojami ir identifikuojami pačioje pradinėje stadijoje. Tada turi sekti operatyvūs sprendimai sklandžiai bendradarbiaujant visų atsakingų tarnybų pareigūnams“, – tvirtina ministras pirmininkas.

Jo teigimu, atrodo, kad Kėdainių tragedijoje galima įžvelgti atsakingų tarnybų neveiklumą arba netinkamą pareigų atlikimą.

„Todėl prašau generalinio prokuroro pagaliau imti ir įvertinti šią galimybę per Baudžiamojo kodekso prizmę. Gal bent ikiteisminis tyrimas ir reali gresianti atsakomybė už netinkamą ar aplaidų pareigų atlikimą pažadins tarnautojus, kurie savo darbą atlieka ne taip, kaip turėtų? Kartu sulauktume ir teisinio vertinimo dėl institucijų veiklos ar neveiklumo“, – tvirtina premjeras.

S.Skvernelis sako norįs dar kartą kreiptis į visuomenę, kurios nemaža dalis labai padeda tiek teisėsaugai, tiek kitoms tarnyboms.

„Deja, po vienos ar kitos tragedijos vis dar girdime žmonių pasakojimų, esą „žinojau arba girdėjau, kad toje šeimoje vyksta blogi dalykai, tačiau nieko nepadariau, nes...“. Taip neturi būti. Nepakantumas smurtui prieš vaikus, prieš moteris, kitoms nusikalstamoms veikoms turi būti besąlygiškas, absoliutus. Lygiai taip pat kaip ir žmonių pilietiškumas. Matyt, geriau „persistengti“ nei nutylėti, likti abejingiems ir sulaukti dar vienos tragedijos“, – įsitikinęs S.Skvernelis.

Generalinė prokuratūra žada pasitaisyti

Į premjero raginimą sureagavo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Jo nurodymu penktadienį pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl 2016 m. gruodžio 1 d. priimto nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl nežymaus mažamečio vaiko sveikatos sutrikdymo.

Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime teigiama, kad Kauno apylinkės prokuratūros Kėdainių skyriuje, prokuratūros vadovų sprendimu, taip pat pradedamas kompleksinis viso skyriaus veiklos patikrinimas.

Aukštesniam prokurorui patikrinus minėtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, šiandien priimtas sprendimas jį atnaujinti ir toliau tirti apjungus su vakar Kauno apygardos prokuratūroje pradėtu ikiteisminiu tyrimu. Atlikti šį ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Generalinės prokuratūros vadovybė taip pat priėmė sprendimą nedelsiant patikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, kurių metu buvo tirtos aplinkybės, susijusios su galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiais nepilnamečiais.

Siekiant, kad tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai būtų atliekami kiek įmanoma kokybiškiau ir išsamiau, artimiausiu metu taip pat bus papildytos ir generalinio prokuroro rekomendacijos, kuriose aukštesniam prokurorui bus nurodyta privaloma tvarka atlikti tokių nutrauktų ikiteisminių tyrimų patikrinimą.

Atsižvelgiant į šiandien inicijuotų ir jau pradėtų vykdyti priemonių eigą bei rezultatus, taip pat dalyvaujant šiuo klausimu organizuojamose diskusijose, pasitarimuose su kitomis atsakingomis institucijomis, prokuratūra artimiausiu metu svarstys ir kitas tikslines priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.