„Tvarkietis“ Vytautas Kamblečius trypčioja: skristi į išsvajotą Tailandą ar ne?

Seimo valdybos pritarimo nėra, o bilietai į egzotiškus kraštus – jau kišenėje. Į tokią situaciją pateko poilsio išsiilgęs parlamentaras „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius. Ką daryti?

V.Kamblevičius tvirtino jau daug metų nepoilsiavęs užsienyje.<br>T.Bauro nuotr.
V.Kamblevičius tvirtino jau daug metų nepoilsiavęs užsienyje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-30 12:14, atnaujinta 2017-04-11 04:33

Lagaminus į Tailandą, kur galima pajodinėti ir ant dramblių, jau susiruošęs krautis V.Kamblevičius tikėjosi vasario mėnesį ramiai atsipūsti, bet kilęs triukšmas dėl kitų parlamentarų atostogų ėmė jaukti ir šio politiko planus.

„Tvarkiečio“, kaip ir kitų tarp Seimo sesijų neretai keliaujančių jo kolegų, išvyka į užsienį gal niekam net nebūtų užkliuvusi, jei jis pats nebūtų viešai prasitaręs apie savo planus.

Praėjusią savaitę V.Kamblevičius papildė savo privačių interesų deklaraciją, kurioje nurodė sausio pradžioje iš vienos keliones organizuojančios bendrovės nupirkęs daugiau kaip 4 tūkst. eurų vertės paslaugų.

Daugiau kentėti nebegalėjo

Bet „Lietuvos ryto“ paklaustas apie kelionės planus parlamentaras kalbėjo miglotai: „Svarstau, gal kur į Tailandą. Nežinau dar pats. Taip, deklaravau, tačiau galvoju gal dar pasikeisti. Vis dėlto važiuosiu ten.“

Ištrūkti poilsiauti politikas turėtų Vasario 16-ąją, tačiau dabar jį apniko abejonės.

V.Kamblevičius aiškino Seimo valdybai įteikęs prašymą išleisti į kelionę ir vylėsi, kad jis bus patenkintas: „Kiti Seimo nariai jau dešimt metų taip važinėja, atostogauja, o aš per tris kadencijas niekur nesu išvažiavęs.

Galvoju, ir man reikia nors kartą kur nors išvykti, bet matau, kad gali ir nepavykti.“

Paklaustas, ar nevertėjo iš pradžių gauti tokį leidimą, o tuomet pirkti bilietus ir ką darys, jeigu valdyba jo neišleis, V.Kamblevičius pratrūko: „O ką, aš kitoks? Visi važiuoja, jokių leidimų neprašo ir net neklausia.“

Pavadino šaunuoliu

Bet pakalbinti Seimo valdybos nariai apie V.Kamblevičiaus prašymą tvirtino nieko nežinantys.

Apie kolegos atostogų planus iš pradžių tvirtino nieko negirdėjęs ir Seimo „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis, nors nieko bloga dėl šios kelionės neįžvelgė: „Seimo posėdžiai nevyks ir komitetai irgi neposėdžiauja – nematau problemų.

Štai konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis išvyko, ir papūsk tu jam į uodegą. O V.Kamblevičius šaunuolis – deklaravo, pateikė prašymą.“

Bausti neturi teisės

Neseniai buvo kilęs triukšmas dėl konservatorės Agnės Bilotaitės ir socialdemokrato Algirdo Syso atostogų.

Politikai į užsienį buvo išvykę neeilinės sesijos metu ir praleido kelis posėdžius.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tokią praktiką kritikavo, bet etikos sargai keliauninkų bausti negali – jų keliones buvo palaiminusi parlamento vadovybė.

Prieš Kalėdas į Afriką, kur dalyvavo automobilių ralyje, išvykusi A.Bilotaitė sausio viduryje vykusiuose pratęstos Seimo rudens sesijos posėdžiuose nepasirodė.

Be to, kilo klausimų, kas ir kodėl sumoka už brangias politikės pramogas.

Aukštus skaidrumo reikalavimus kitiems kelianti A.Bilotaitė tik paskutinę praėjusių metų dieną papildė savo deklaraciją, nurodydama, kad lenktynių dalyvio mokestį (7,2 tūkst. eurų) sumokėjo jos širdies draugas Gintas Petrus.

Tuo metu vieną posėdį praleidęs A.Sysas aiškino slidinėjimą Austrijoje suplanavęs iš anksto, kai dar nebuvo žinoma apie neeilinius posėdžius.

Be to, šis socialdemokratas įsitikinęs, kad ir Seimo nariai turi teisę pailsėti.

Nevykdo Konstitucinio teismo sprendimo

Kad parlamentarų teisę atostogauti numato Konstitucija, dar prieš dešimtmetį yra išaiškinęs Konstitucinis teismas.

Bet Seimas iki šiol niekaip nesiryžta įteisinti atostogų. Mat politikams taip parankiau – jų poilsis dabar gali trukti net penkis mėnesius.

Kad Seimo nariai tarp sesijų turi galimybę atostogauti ir gavę valdybos palaiminimą tuo naudojasi, niekam ne paslaptis.

Tačiau buvęs Konstitucinio teismo teisėjas V.Sinkevičius tvirtino, kad Seimo valdyba, spręsdama, ar pritarti parlamentarų nedalyvavimui posėdžiuose, nėra laisva priimti bet kokį sprendimą. Ją saisto Konstitucinio teismo išaiškinimas, jog laikas, kai nevyksta Seimo ar jo struktūrinių padalinių posėdžiai, negali būti laikomas atostogomis, o nedalyvauti posėdžiuose galima tik dėl labai svarbių priežasčių.

V.Sinkevičiaus teigimu, nei Seimas, nei jo valdyba neturi teisės priimti sprendimų, kurie paneigtų Konstitucinio teismo pateiktą pagrindinio šalies įstatymo sampratą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.