Vištgaudžių istorijoje – netikėtas posūkis

Šiuolaikiniais vergais Didžiojoje Britanijoje tapę šeši lietuviai prisiteisė iš išnaudotojų britų milijoną eurų, tačiau taškas šioje byloje dar nepadėtas. Neseniai už grotų atsidūrė juos skriaudęs tautietis.

Į šiuolaikinę vergiją Didžiojoje Britanijoje patekusius lietuvius E.Mankevičius gąsdino grėsmingais šunimis.
Į šiuolaikinę vergiją Didžiojoje Britanijoje patekusius lietuvius E.Mankevičius gąsdino grėsmingais šunimis.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Feb 3, 2017, 7:44 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:56 PM

Klaipėdos rajono gyventojas 53 metų Edikas Mankevičius įtariamas prekyba žmonėmis, išnaudojimu darbu ir neteisėtu didelio kiekio šaudmenų laikymu.

Manoma, kad dėl jo kaltės Didžiojoje Britanijoje šių dienų vergais buvo tapę keletas Lietuvos gyventojų, dirbusių vištų gaudytojais.

Įtariama, kad šis lietuvis vištų fermoje Meidstone savo tautiečius išnaudojo kartu su bendrovės savininkais britais – vyru ir žmona.

Žmones gąsdino ir šunimi

Lietuviai vyko į užsienį dirbti vištų gaudytojais radę skelbimų spaudoje.

Už tūkstantį pagautų vištų buvo žadama mokėti tris svarus (4,2 euro).

Žmonės gyveno ir dirbo vergiškomis sąlygomis – pažadai laiku gauti sunkiai uždirbtus pinigus buvo greitai pamiršti.

Lietuviai neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų, gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, prireikus neprisišaukdavo medikų pagalbos.

Įtariama, kad nuo Gargždų kilęs E.Mankevičius ne tik ieškodavo darbuotojų Lietuvoje, bet ir prižiūrėdavo juos. Vyras buvo žiaurus ir negailestingas, kartais žmones gąsdindavo šunimi.

Staiga paspruko į tėvynę

Fizinį ir psichologinį smurtą, fizinių ir kitokių bausmių patyrę lietuviai negalėjo apsiginti, nes nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų ir neišmanė svetimos šalies įstatymų.

Bet vieną dieną jų kantrybė trūko ir vergauti priversti vištų gaudytojai ėmė ieškoti teisybės.

Britų spaudoje vis dažniau buvo minima ne tik įmonės savininkų, bet ir E.Mankevičiaus pavardė. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pajutęs, kad svyla padai, E.Mankevičius grįžo į savo namus.

Britų spaudoje buvo skelbiama apie jo paiešką, bet Europos arešto orderis nebuvo išduotas.

Tikino nieko nenuskriaudęs

2015 metų rugsėjį vištų gaudytojų skriaudiką E.Mankevičių Gargžduose aplankė „Lietuvos ryto“ žurnalistai, prisistatę rotveilerių veislės šuniuko pirkėjais. Apie parduodamus rotveilerius buvo skelbiama internete.

Ant kiemo tvoros švietė skelbimas, kad čia prekiaujama šviežiais kiaušiniais ir gyvuliais.

E.Mankevičius parodė didžiulę rotveilerių patelę, su šunimi bendravo angliškai, sakė turintis bene dešimt tokių šunų, vakarais išeinantis su jais į laukus pasivaikščioti.

Sužinojęs tikrąją žurnalistų apsilankymo priežastį E.Mankevičius susinervino. „Ar aš tuos žmones skriaudžiau? Kodėl neklausiate, kiek lietuvių sulaukė mano pagalbos?“ – piktinosi vyras.

Jis aiškino, kad tai, kas rašoma spaudoje, – prasilenkia su tiesa. E.Mankevičius teigė žinąs, kad jo ieško Didžiosios Britanijos pareigūnai, bet jis gyvena Lietuvoje, niekam netrukdo ir nesislapsto. Bet toks gyvenimas truko neilgai.

Rado šovinių ir cigarečių

Pernai gruodžio pabaigoje jo namuose apsilankė Klaipėdos policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

E.Mankevičiui pareikštas įtarimas dėl prekybos žmonėmis, išnaudojimo darbu ir neteisėto didelio kiekio šaudmenų laikymo. Per kratą pas jį aptikta 474 įvairaus kalibro šoviniai ir cigarečių su Baltarusijos akcizo ženklais.

Gauta duomenų, kad gargždiškio ūkyje už suteiktą pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus nelegaliai dirbo aplinkui gyvenantys žmonės.

E.Mankevičius suimtas trims mėnesiams. Savo kaltės jis nepripažįsta.

Teis dėl išnaudojimo

Nukentėjusiaisiais šioje istorijoje jau pripažinti devyni asmenys. Neabejojama, kad jų buvo daugiau, bet buhalterinė apskaita nebuvo tvarkoma.

Gargždiškio sulaikymo operacija – bendro Lietuvos ir Didžiosios Britanijos pareigūnų tyrimo dėl prekybos žmonėmis dalis.

Už prekybą žmonėmis gresia laisvės atėmimas nuo 2 iki 12 metų, už išnaudojimą priverstiniu darbu – iki 8 metų nelaisvės.

Vergais paversti šeši lietuviai jau pasiekė pergalę Jungtinėje Karalystėje prieš savo išnaudotojus – jie buvo pripažinti šiuolaikinės vergovės aukomis ir iš buvusių darbdavių prisiteisė daugiau kaip 1 mln. eurų.

Išnaudotojai britai – vyras su žmona – buvo sulaikyti, atliktos kratos jų bendrovės patalpose, teritorijoje, būstuose, kur gyveno vištų gaudytojai.

Vėliau sutuoktiniai išleisti į laisvę. Baudžiamoji byla dėl išnaudojimo kol kas teismo nepasiekė – tyrimas vyksta toliau bendradarbiaujant abiejų šalių pareigūnams.

Manoma, kad byla bus nagrinėjama Lietuvoje, nes čia buvo pradėtas nusikaltimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.