Įspraudė į kampą: turi rinktis – arba mokslas, arba išmokos ir draudimas

Sunkų sprendimą – mokytis ar stovėti Darbo biržoje ir gauti išmokas, turi priimti Lietuvos suaugusieji, nusprendę vidurinį išsilavinimą įgyti suaugusiųjų mokymo centruose. Tokiuose centruose besimokantys, tačiau darbo neturintys suaugusieji ne tik negauna bedarbiams skirtų išmokų, bet ir praranda galimybę būti apdraustais privalomuoju sveikatos draudimu.

Sunkų sprendimą – mokytis ar stovėti Darbo biržoje ir gauti išmokas, turi priimti Lietuvos suaugusieji, nusprendę vidurinį išsilavinimą įgyti suaugusiųjų mokymo centruose.<br>R. Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Sunkų sprendimą – mokytis ar stovėti Darbo biržoje ir gauti išmokas, turi priimti Lietuvos suaugusieji, nusprendę vidurinį išsilavinimą įgyti suaugusiųjų mokymo centruose.<br>R. Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.<br>V.Balkūno nuotr.
Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2017, 6:24 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:25 PM

Mokiniai masiškai palieka mokyklą

Vienintelio šalyje nuotolinio suaugusiųjų ugdymo paslaugas teikiančio Akmenės rajono jaunimo ir suaugusiųjų švietimo centro direktorė Birutė Baltutienė apgailestavo, kad anksčiau 420 mokinių turėjęs jos vadovaujamas mokymo centras, dabar tokiais skaičiais pasigirti negali.

„Lietuvos gyventojų Užimtumo rėmimo įstatyme parašyta, kad žmogus, besimokantis suaugusiųjų mokykloje, nėra bedarbis. Jeigu jis nėra bedarbis, jis nedraustas ligonių kasų ir negali stovėti Darbo biržoje, gauti pašalpų“, – kalbėjo B.Baltutienė.

Pasak jos, mokiniai vienas po kito palieka ugdymo įstaigą ir to priežastis yra aiški – bedarbio statuso neturėjimas ir negalėjimas būti socialiai draustais. Tiesa, ir tokių, kurie motyvuoti ir stengiasi kovoti už galimybę mokytis ir kartu turėti bedarbio statusą. „Kaip tik pirmadienį skambino į „Sodrą“ ieškoti teisybės, nes yra motyvuoti ir nenori išsibraukti iš sąrašų arba yra grįžę iš užsienio, nori mokytis, bet suprato, kad ligonių kasoms yra skolingi.

Čia toks paradoksas yra, kaip tik neseniai per radiją girdėjau, kaip „Sodros“ atstovai sakė, kad iš 300 tūkst. gyventojų, kurie nieko neveikia, reikia išieškoti skolą ligonių kasoms. Tai dabar reikia pagalvoti, ar suaugęs žmogus, kuriam 18 ir daugiau ir kuris mokosi suaugusiųjų mokymo centre, iš tikro nieko neveikia“, – sakė direktorė.

Stengėsi padėti

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas sakė, kad ši problema buvo jau ne kartą iškelta tiek Socialinės apsaugos ir darbo, tiek Švietimo ir mokslo ministerijose.

„Mes buvome anksčiau įvedę tokią tvarką, nes dar nebuvo bendros duomenų bazės, kai norėdama paskatinti žmones mokytis ir įgyti išsilavinimą ir žinodama, kad jie taip praranda sveikatos draudimą ir pašalpas, sudarėme komisijas, kurios turėjo galimybę išimties tvarka paskirti pašalpas besimokantiems.

Tačiau nuo šių metų pradžios, kiek žinau, socialinės apsaugos ir švietimo registrai yra suvesti į vieną ir ministerija (Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – aut.) mato, kad šitie jaunuoliai mokosi ne bendrojo ugdymo mokyklose ir privalo susimokėti privalomąjį sveikatos draudimą“, – pasakojo V.Mitrofanovas.

Akmenės rajono meras sakė, kad nuo šių metų liepos 1-osios įsigaliojus Užimtumo įstatymui, besimokantiems suaugusiųjų mokymo centruose bus suteikiamas bedarbio statusas, tačiau iki to laiko moksleiviai yra priversti rinktis tarp mokslo ir išmokų bei draudimo. Jis apgailestavo, kad kol kas savivaldybei prisiimti už besimokančiuosius mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas yra per didelė atsakomybė ir našta biudžetui.

Rengiami pakeitimai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informavo, kad nuo liepos 1-osios, o gal ir greičiau, besimokantiesiems suaugusiems turėtų būti suteikiama galimybė turėti bedarbio statusą.

„Darbo biržoje registruotis gali visi darbo ieškantys asmenys, nepriklausomai, nuo to, kur jie mokosi. Tačiau Užimtumo rėmimo įstatymas numato, kad darbo biržoje registruotam  darbo ieškančiam asmeniui, bedarbio statusas suteikiamas, jeigu jis – nedirbantis darbingo amžiaus darbingas asmuo, kuris nesimoko pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą arba nestudijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės formos studijų programas ir yra įstatymų nustatyta tvarka įsiregistravęs teritorinėje darbo biržoje.

  Taigi asmeniui, kuris mokosi  pagal suaugusiųjų pagrindinio ugdymo programą bedarbio statusas nesuteikiamas, nors registruotis darbo biržoje jis gali. Privalomas sveikatos draudimas valstybės lėšomis šiuo atveju suteikiamas tik bedarbio statusą turintiems žmonėms.  

Sveikatos apsaugos ministerija 2016 m. rudenį yra išaiškinusi raštu, kad neplanuojama plėsti valstybės draudžiamų asmenų sąrašo, įtraukiant į jį pilnamečius asmenis, kurie mokosi pagal suaugusiųjų pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas.

  Tačiau yra ir gerų naujienų. Nuo 2017-07-01 įsigaliojus Užimtumo įstatymui, bedarbio statusas bus suteikiamas ir asmenims, kurie mokosi pagal suaugusiųjų pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas, jeigu jie atitinka visas kitas Užimtumo įstatyme nurodytas sąlygas.  

Rengiamas ir šiuo metu galiojančio Užimtumo rėmimo įstatymo pakeitimas dėl šio dalyko, tad gali būti, kad nuostata įsigalios anksčiau“, – informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.