Kauno vaiko teisių specialistų naktinio budėjimo grafikai bus sudaryti dar šią savaitę

Policijos atstovai kartu su prokurorais ir vaiko teisių gynėjais aptarė, ką daryti, kad naktimis ir savaitgaliais pareigūnams netektų patiems spręsti, kaip elgtis su mušamais ar be priežiūros likusiais vaikais.

Smurtą ar nepriežiūrą patiriantis vaikas sulauks specialistų pagalbos ir naktimis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Smurtą ar nepriežiūrą patiriantis vaikas sulauks specialistų pagalbos ir naktimis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2017, 10:19 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:01 PM

Susitikime buvusi Kauno miesto mero patarėja I. Segalovičienė patikino, kad dar šią savaitę planuojama priimti sprendimą dėl budėjimo grafikų Kauno mieste, padėsiantį visoms tarnyboms toliau sklandžiai dirbti. Savo ruožtu Kauno apskr. VPK viršininkas D. Žukauskas patikino, kad po darbo valandų ar savaitgaliais vaiko teisių apsaugos darbuotojams susidūrus su atvažiavimo į įvykio vietą problema, pareigūnai padės atvykti, jei reikės atsiveš ir parveš, kad techninės kliūtys netrukdytų sklandžiam visų darbui. „Jei matome, kad reikalinga, galime pasirašyti ir daugiašalę bendradarbiavimo sutartį, kad visada būtų atstovaujami vaikų interesai. Galbūt verta pasvarstyti, kad esant poreikiui, Kauno miesto ir Kauno rajono specialistai pavaduotų vieni kitus“, – pasiūlė jis.

Pirmadienį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybė į susitikimą pastarųjų dienų kontekste išryškėjusių problemų konstruktyviam sprendimui aptarti pakvietė Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiąją prokurorę Nomedą Urbonavičienę, tos pačios prokuratūros 4-ojo skyriaus vyriausiąją prokurorę Daivą Brudnienę, Kauno miesto mero patarėją Ireną Segalovičienę, Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotojas Sigitą Šimkienę ir Dianą Barauskienę, Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėją Janiną Dabašinskienę bei Kauno apygardos teismo psichologę Kristiną Savickaitę.

„Mūsų institucijas apipynė neigiamos tendencijos, tam tikri nesusipratimai. Tačiau kaip bebūtų, tikslas visų išlieka tas pats – dirbti kartu. Matome, kad reikia tam tikrų sprendimų. Darbuojamės seniai, natūralu, kad susiduriam su problemom, ypač kai po darbo valandų reikia priimti sprendimus. Bendrai galime kylančius sunkumus įsivardinti, įsivertinti ir ieškoti sprendimo būdų“, – susitikimą pradėjo Kauno apskr. VPK viršininkas Darius Žukauskas.

„Šiandien tikriausiai vienas pagrindinių klausimų – budėjimo grafikai darbo dienomis nuo 17 val. iki 8.00 val. ryto ir savaitgaliais. Turim apsibrėžti, ką daryti skubiais atvejais – svarbu sprendimas dėl vaiko likimo gyvenamojoje aplinkoje, gyvenamųjų sąlygų įvertinimo, įvertinimo, ar gali vaikas likti toje šeimoje (kur smurtaujama, vartojamas alkoholis)“, – toliau dėstė Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė N. Urbonavičienė.

Susirinkusiems buvo trumpai pristatytas Kauno apskr. VPK Kriminalinės policijos nusikalstamų veikų registravimo skyrius, kuris ištisą parą reaguoja į įvykius ir, natūralu, susiduria su smurto artimoje aplinkoje atvejais. Padalinio viršininkė Audra Giedraitienė informavo, kad vien šį savaitgalį Kauno mieste ir rajone fiksuoti 3 smurto atvejai, kuomet nukentėjo mažamečiai asmenys. „Visais atvejais šį savaitgalį mūsų pareigūnai skambino nurodytais vaikų teises ginančių tarnybų telefonais, bendravo ir kartu dirbo. Pavyko konstruktyviai bendradarbiauti“, – savaitgalio situaciją pristatė viršininkė.

Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja J. Dabašinskienė informavo, kad kol kas Kauno rajone budėjimo grafikai po darbo valandų ir savaitgaliais nesudaryti. Tačiau ji pabrėžė, kad visada pati esa pasirengusi kiek reikia padėti ir atvykti, nors kartais tai nėra patogu, nes Kauno rajone dažnai teritorijos nuo miesto nutolę ne vieną dešimtį kilometrų. „Visų pirma reikia užtikrinti darbo ne darbo metu teisėtumą, kad informaciją būtų galima panaudoti ikiteisminiame tyrime. Kiek žinau, ministerija sprendžia šį klausimą, todėl laukiame žinių. Įstatymai išties mus apriboja, o ir priklausome savivaldybei, ne ministerijai“, – akcentavo ji.

Kauno apskr. VPK viršininkas D. Žukauskas inicijavo, kad Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėje būtų svarstomas klausimas dėl galimybės sudaryti Vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų budėjimo grafikus darbo dienomis nuo 17 val. iki 8 val. ryto ir savaitgaliais bei numatyti atsakingus asmenis, kuriuos būtų galima kviesti į įvykius dėl smurto, nukentėjus vaikui.

Susirinkusieji aptarė ir nepilnamečių pasišalinimo iš namų ar globos įstaigų problematiką, kuomet nedelsiant pradedami ikiteisminiai tyrimai dėl paieškos, siunčiamos tam pajėgos. Visi dalyvavę komisariatų vadovai trumpai pristatė jų prižiūrimose teritorijose vyraujančias tendencijas.

Bendrai nutarta, kad visais tokiais atvejais, nors informacija lig šiol buvo pasiekiama greitai, ir toliau taip informuoti vaikų teisių apsaugos specialistus apie tokius atvejus, kad būtų galima su nepilnamečiais dirbti prevenciškai. Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyrius viršininkė Joana Gudelytė trumpai pristatė iki šiol kartu su kitomis institucijomis vykdytas bendras veiklas – reidus, kurių metu lankomasi ir tikrinama socialinės rizikos šeimos. Ji pabrėžė, kad bendru visų sutarimu ir toliau šios priemonės bus vykdomos pilna apimtimi.

Susitikimo temai pakrypus apie psichologų, turinčių ne tik atitinkamą patirtį, bet ir kvalifikaciją dirbti su vaikais, vykdyti jų apklausas, stygių, susirinkime dalyvavusi Kauno apygardos teismo psichologė K. Savickaitė tik paantrino, kad problema išties jaučiama. „Neužtenka turėti kvalifikaciją konsultuoti nepilnamečius ir mažamečius. Reikalingos tikrai specifinės žinios, tiek teisinės, tiek psichologijos srities, kad būtų įvykdyta produktyvi apklausa ir ne pakenktume, o padėtume nepilnamečiui ar mažamečiui“, – teigė ji. Ji taip pat žadėjo, kad, suderinusi su Kauno apygardos teismo pirmininku, ji galėtų atvykti padėti spręsti problemas ir užtikrinti vaiko saugumą.

„Jau visai netrukus, nuo vasario 21 d. Kauno apygardos prokuratūra organizuoja keturių pusdienių kompleksinius mokymus psichologams Kauno regione, kuriuos ves savo srities profesionalai, skirtus įgyti reikiamų kompetencijų, norint dalyvauti, padėti vykdyti nepilnamečių ir mažamečių apklausas.

Kviečiame registruotis el. paštu daiva.brudniene@prokuraturos.lt ir Kauno bei Kauno rajono psichologus, turinčius ne mažesnę nei 4-5 metų darbo patirtį“, – susitikimo pabaigoje kolegų pasidalinti informacija prašė prokuratūros atstovės.

Pasitarimo metu priimti sprendimai:

1. Pavyko pasiekti susitarimo, kad Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėse būtų svarstomas klausimas dėl galimybės sudaryti Vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų budėjimo grafikus darbo dienomis nuo 17 val. iki 8 val. ryto ir savaitgaliais bei numatyti atsakingus asmenis, kurie pateiktų kontaktinius duomenis į įvykius reaguojantiems policijos padaliniams.

Šią savaitę planuojami priimti sprendimai minėtose savivaldybėse dėl budėjimo grafikų. Darbuotojai tikisi, kad greitu laiku šis klausimas bus išspręstas su teisiniu reglamentavimu, socialinėmis garantijomis dėl darbo, atliekamo ne darbo metu, teisėtumo. Šiuo metu darbas organizuojamas, kai administracijos direktorius pasirašo įsakymą dėl darbo laiko pakeitimo, tada darbuotojo veiksmai tampa teisėti.

2. Įstatymai apibrėžia, kad Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų veikla vykdoma savivaldybės teritorijoje. Pasiūlyta pasirašyti daugiašalę bendradarbiavimo sutartį ir taip išspręsti problemą – į įvykius galėtų reaguoti daugiau žmonių.

3. Policija įsipareigoja išspręsti Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų atvykimo į įvykio vietą Kauno apskrities nutolusiose vietose problemą, nes ne visi darbuotojai vairuoja automobilius, vairuotojų nėra, automobiliai seni. Kauno apskr. VPK pareigūnai darbuotoją paims iš namų, nuveš į įvykio vietą, pabaigus darbą parveš į namus.

4. Kauno apygardos teismo psichologė pažadėjo, kad būtų sprendžiamas klausimas, jei smurto atveju prireiktų pagalbos šeštadienį ar sekmadienį. Suderinusi su Kauno apygardos teismo pirmininku, ji galėtų atvykti padėti spręsti problemų ir užtikrinti vaiko saugumą.

5. Dar viena problema – iš globos namų bėgantys nepilnamečiai. Šiuo metu policijos komisariatų pareigūnai skirtingai siunčia informaciją savivaldybės administracijai. Susitarta, kad informacija apie tokius vaikus būtų pateikiama tiesiogiai Vaiko teisių apsaugos skyriui.

6. Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro iniciatyva nuo 2017 m. vasario 21 d. bus organizuojami mokymai, kurių metu psichologams bus suteikiamos specialios žinios, kaip reikia apklausinėti vaikus. Kviečiami psichologai iš Vaiko teisių apsaugos skyrių, Kauno miesto ir rajono savivaldybių. Pakviesti lektoriai, turintys daugiametę patirtį apklausiant vaikus.

7. Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai neigiamai atsiliepė apie pagalbos centro „Užuovėja“ darbą. Centras turėtų būti mobili pagalbos komanda, tačiau jos veikla teko nusivilti. Atsiranda papildoma problema ir vaikui, ir šeimai, nes centro darbuotojai patys neatvyksta į pagalbą, o laukia, kol pas juos bus atvežti nukentėję asmenys.

Taigi, šis centras neatlieka savo funkcijos. Kauno apskr. VPK viršininkas paprašė pateikti keletą pavyzdžių, kai Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai buvo susidūrę su problemomis šiam centrui teikiant paslaugas ir įsipareigojo informaciją pateikti Lietuvos policijos generaliniam komisarui, kad ši situacija būtų įvertinta ir ieškomi sprendimo būdai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.