Arūnas Dumalakas. Kyšiams atsparūs, bet dovanoms – ne

Vienas vidutinio dydžio darbo užmokestis, planšetiniai kompiuteriai, čekiai pasirinktai kelionei, balti marškiniai, kosmetikos rinkiniai, sporto klubo kuponai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 9, 2017, 5:10 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:58 AM

Visas šias gėrybes Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje gavo socialinės akcijos „Aš neimu kyšių“ laureatai. Vienuolika policijos pareigūnų, kurie buvo atspariausi bandymams juos papirkti, prieš dovanas neatsilaikė.

Penkerius metus vyksta akcija, bet jos galai niekaip nesueina. Juk tai – ne vien lipdukai „Aš neimu kyšių“ ar „Kyšis išpurvina“, užklijuoti ant tarnybinių automobilių. Tai ir visa armija akcijos metu neapdovanotų pareigūnų. Negi tokių atspariausių kyšiams policininkų rinkimai reiškia, kad kiti jiems neatsilaiko?

Palaukite, o gal ir tas į cypę uždarytas žmogelis, įkišęs 10 eurų tarnybiniame automobilyje tarp sėdynių, ketino tik atsidėkoti už tai, kad uolūs policininkai jį pagavo girtą prie vairo, kad neleido jam toliau važiuoti ir taip apsaugojo nuo didelės nelaimės?

Kvailystė? Bet tada kaip suprasti šią akciją: dovanomis skatinti pareigūnus už tai, kad jie tarnybos metu nenusikalto – neėmė kyšio?

O gal tokie apdovanojimai – savotiška nuoroda būsimiems pažeidėjams? Kad jie apie kyšius ir gresiančią atsakomybę įspėjančius uolius pareigūnus pataisytų: „Tai ne kyšis, o dovana.“?

Juk net Civiliniame kodekse parašyta, kad medikams iš pacientų leidžiama priimti simbolines dovanas, kurių vertė neviršija vieno minimalaus gyvenimo lygio dydžio sumos. O kuo prastesni pareigūnai?

Tad gal ir Kaune neleistinoje vietoje gatvėje perėjęs žmogelis, policijos patruliui davęs dvi pakuotes vitaminų, taip siekė jam atsidėkoti, kad pareigūnas jam išaiškino Kelių eismo taisykles? Tiktai angelas sargas nesuprato, kad tai dovana, ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.