Šiaulių savivaldai gresia tiesioginis valdymas

Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymas numato, kad savivaldybės teritorijoje laikinai, bet ne ilgiau kaip iki kadencijos pabaigos, Seimo sprendimu gali būti įvestas tiesioginis valdymas.

Šiaulių politinė krizė tęsiasi nuo praėjusio rudens.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių politinė krizė tęsiasi nuo praėjusio rudens.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2017, 12:37 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:17 AM

„Norėčiau apeliuoti į jūsų brandumą ir pakviesti susitelkti, išgirsti vieniems kitus, kadangi šiuo metu jau man visai netoli skamba laikino tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje varpai“, – savivaldybės tarybos posėdyje kalbėjo Vyriausybės atstovė.

„Turiu informuoti, kad vasario 19-a yra sekmadienis, vadinasi penktadienį Vyriausybės atstovas teiks reikalavimą Šiaulių miesto tarybai, kad turite išsirinkti šiuos pareigūnus, bet taip pat teiks informaciją Vyriausybei, kad susidaro prielaidos Šiaulių miesto savivaldybėje (...) dėl tiesioginio valdymo procedūros pradėjimo“, – sakė ji.

Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymas numato, kad savivaldybės teritorijoje laikinai, bet ne ilgiau kaip iki kadencijos pabaigos, Seimo sprendimu gali būti įvestas tiesioginis valdymas.

Įvedus tiesioginį valdymą, savivaldybės taryba ir jos suformuotos vykdomosios institucijos netenka savo įgaliojimų.

Tiesioginis valdymas gali būti įvedamas, jeigu savivaldos institucijos savo veiksmais kėsinasi į valstybės teritorijos vientisumą bei konstitucinę santvarką; teismai nustato, kad taryba nesilaiko Lietuvos Respublikos Konstitucijos, nuolat pažeidinėja įstatymus; taryba neišsirenka mero, mero pavaduotojo ir nesuformuoja savivaldos institucijų per šiame įstatyme nustatytą laiką arba tris kartus nesusirenka į mero šaukiamą posėdį; meras ir taryba nesilaiko įstatymo 9 straipsnio trečiosios dalies nuostatų.

Siūlymą laikinai įvesti tiesioginį valdymą Seimui gali pateikti Lietuvos Respublikos Vyriausybė, o išvadas dėl tokio siūlymo pagrįstumo Seimui teikia Seimo Savivaldybių komitetas.

Seimas, priimdamas sprendimą laikinai įvesti tiesioginį valdymą, nustato naujų rinkimų į savivaldybės tarybą datą. Tiesioginį savivaldybės valdymą įgyvendina Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

Penktadienio posėdyje teikiami klausimai dėl vicemero ir administracijos direktoriaus skyrimo.

Viskas prasidėjo praėjusių metų rudenį, kai dėl rietenų valdančiąją koaliciją su trenksmu paliko trys iš keturių liberalų. Taip subyrėjo 17 iš 31 tarybos nario sudaryta koalicija.

Perversmininkai atleido savivaldybės administracijos direktorių Eduardą Bivainį ir mero pavaduotoją Domą Griškevičių. Šie dėl to jau kreipėsi į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.