Vilniečio ryžtas: kasdien šokti į ledinę eketę

Stiprindamas valią per šalčius Simonas Dailidė sau pasižadėjo, kad visą mėnesį rytais maudysis Žaliuosiuose ežeruose, ir sulaukia vis daugiau sekėjų visoje Lietuvoje.

Nors trečiadienį ryte Vilniuje spaudė net penkiolikos laipsnių šaltis, prie Žaliųjų ežerų susirinko keliolika entuziastų, norinčių išsimaudyti lediniame vandenyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors trečiadienį ryte Vilniuje spaudė net penkiolikos laipsnių šaltis, prie Žaliųjų ežerų susirinko keliolika entuziastų, norinčių išsimaudyti lediniame vandenyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors trečiadienį ryte Vilniuje spaudė net penkiolikos laipsnių šaltis, prie Žaliųjų ežerų susirinko keliolika entuziastų, norinčių išsimaudyti lediniame vandenyje.
Nors trečiadienį ryte Vilniuje spaudė net penkiolikos laipsnių šaltis, prie Žaliųjų ežerų susirinko keliolika entuziastų, norinčių išsimaudyti lediniame vandenyje.
S.Dailidė
S.Dailidė
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2017, 11:00 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:34 AM

Maudynių eketėje entuziastai Žagarėje (Joniškio r.) sieks rekordo. Į ledinį vandenį panirs visa savanorių kuopa. Jie pradėjo maudytis Šiauliuose, Šilutėje, Radviliškyje. Kaunietis ir kėdainiškis, pasimaudę Žaliųjų ežerų eketėje Vilniuje, savo miestuose pradėjo kurti bendraminčių komandas.

Panašių pranešimų vilnietis S.Dailidė kasdien sulaukia po keliasdešimt. Jam rašo visiškai nepažįstami žmonės, siunčia vaizdo įrašus apie maudynes. Ne visus juos galima pavadinti prisiekusiais sveikuoliais. Kai kurie prisipažino į ledinį vandenį anksčiau nė karto nelipę.

S.Dailidės maudynių pavyzdys internete plinta kaip kalafiorų ar varškės akcijos. 24 metų vilnietis prisipažįsta, kad ne visada buvo toks sveikas ir drūtas – ir alkoholį, ir narkotikus vartojo.

Pasieks užsibrėžtą tikslą

Trečiadienį sinoptikai pranešė, kad Vilniuje – 15 laipsnių šalčio. Tai mieste, o prie Žaliųjų ežerų oro temperatūra dar laipsniu ar dviem žemesnė. Be to, galanda žvarbus rytys.

Tačiau prieš devynias ryto S.Dailidė pasirodo. Paskui jį – dar keli maudynių entuziastai. Iš viso jų susirenka keturiolika.

Simono nuotaika puiki, nes vyrukai neišsigando šalčio. O praėjusį savaitgalį į vandenį sušoko 23 vilniečiai. Dėl to net eketę teko platinti.

Šalčiausia vasario mėnesio diena – 21-oji, kai Simonas maudosi. Iki užsibrėžto tikslo dar liko devynios, ir vilnietis nė neabejoja, kad jį pasieks.

Taip, naktį paspaudė šaltis, nes Simonas nesibaimindamas stojasi ant ledo toje vietoje, kur vakar maudėsi. Kitoje eketės pusėje jis plonesnis, nes čia trečiadienį pusę septynių ryto jau maudėsi sveikuoliai.

Pirmiausia užduotis – benzininiu pjūklu išpjauti ledą. Ne ką mažiau svarbu jo luitus išgraibyti iš vandens, kad šokantys maudytis į juos nesusižeistų.

Darbininkai meta darbus

Per tiek dienų viskas tapo įprasta. S.Dailidė gali tiksliai pasakyti, kad apšilti užtenka 7–10 minučių. Per tiek laiko apibėgami keli ratai tiltu, kelis kartus atsispaudžiama, atsilenkiama.

Paskui vienas kitą drąsindami šūksniais vyrai šoka į eketę. Vienas, du trys – ir visi lipa ant kranto. Apsitrinant pakyla garų debesis.

Kol sveiką gyvenimą būdą propaguojantys vyrai rengėsi maudynėms, taukšėjo plaktukai, sklido benzininio pjūklo džeržgesys. Tai įmonės „Grinda“ darbininkai stato naują prieplauką, įrenginėja laiptų turėklus, jau ruošdami paplūdimį vasaros sezonui.

Tačiau kai sveikuoliai sušoka į vandenį, darbai sustoja. Tai kasdienė darbininkų pramoga stebėti besimaudančius.

Net naktį buvo atvažiavęs

„Prisiversti kasdien išsimaudyti lediniame vandenyje neįmanoma. Atsirastų milijonas užsiėmimų, kuriais pasiteisintum, kodėl nevažiuoji. Ir tikrai jausčiausi teisus. Todėl užsibrėžiau tikslą ir jo atkakliai siekiu“, – dėstė S.Dailidė.

Jį įgyvendinti griebėsi ilgai nesvarstęs. Pirmą kartą išsimaudyti net naktį atvažiavęs.

O jau antrą dieną atsirado pirmasis sekėjas, kurių Simonas dabar jau nebeskaičiuoja.

Sveikai pradėjęs gyventi S.Dailidė maudytis eketėje ėmė maždaug prieš ketverius metus.

Energijos dozė – dienai

S.Dailidė tikino, kad po maudynių visą dieną jaučiasi daug žvalesnis.

Kad kraujotaka dar pagerėtų, išlipę iš vandens dar pasimasažuoja, patrina kūną, o paskui vienas kitam palinki geros dienos.

Anot Simono, kaip ir įsimylėjus, to pojūčio išsimaudžius neįmanoma įvardyti.

„Gauni didžiulę dozę energijos, nori rėkti. Apima euforija, jautiesi nugalėtojas“, – vardijo vilnietis.

Maudynių nauda džiaugėsi ir prie Simono prisidėję bendraminčiai. Bent keli sutarė, kad tai geriausias būdas mesti svorį.

Septynias dienas maudęsis vilnietis pastebėjo, kad jo oda nebe tokia sausa, tapo švelnesnė. Devynias dienas į eketę šokusiam vilniečiui iki maudynių energijos pristigdavo jau popiet. O išsimaudžius jos netrūksta iki vakaro.

Naujokams rengė vakarėlį

Simono žodžiais, pūkštelėti į eketę yra lengviau nei palįsti po šaltu dušu. Pamėgink pasukti šalto vandens svirtelę, kai bėga šiltas. Vis dėlto kai kurie medikai nepataria lįsti į ledinį vandenį. Ką apie tai mano S.Dailidė?

„Visokių yra medikų. Gydytojas su pagurkliu, sėdintis šiltame kabinete prie stalo ir nė karto tokių maudynių neišbandęs, man nėra autoritetas“, – nukirto jaunas vilnietis. Jam dar netekę girdėti, kad kuris nors maudęsis būtų peršalęs, susirgęs.

S.Dailidė pabrėžė, kad jo pavyzdžiu pasekė daugybė žmonių, kurie anksčiau niekada nelipo į ledinį vandenį, bet panoro nugalėti savo baimę, įgyvendinti seną svajonę.

Kai prie eketės pradėjo rinktis vis daugiau naujokų, vilniečio laukė dar vienas malonumas kiekvienam parodyti ir paaiškinti, kaip elgtis. Vienuoliktą savo maudynių dieną kitiems dalyviams Simonas prie eketės net surengė vakarėlį.

Tris kartus metė iš mokyklų

S.Dailidė (nuotr.) juokauja, kad nevalgo giminaičių. Suprask – jis yra vegetaras. Vėliau priduria, kad tik iš dalies nevartoja narkotikų. „Taip sakau todėl, kad narkotikais laikau ir cukrų, ir feisbuką“, – paaiškina jis.

Sveikai vilnietis pradėjo gyventi nuo 2009 metų. O iki tol vartojo ir alkoholį, ir narkotikus. Iš mokyklos ne kartą buvo ne tik išmestas, bet ir išvežtas policijos automobiliu.

Simonas rūkyti pradėjo dar penktoje klasėje. Paskui pabandė „žolės“. Tik pradėjęs kapstytis iš liūno jis baigė Vilniaus statybininkų rengimo centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.