Politologas Lauras Bielinis: „Bet koks dvigalvis gyvis reiškia genetinį nukrypimą“

[[ge:lrytas:lrytas:339214]]

Didėjantis S.Skvernelio (kairėje) populiarumas turėtų kelti nerimą R.Karbauskiui.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Didėjantis S.Skvernelio (kairėje) populiarumas turėtų kelti nerimą R.Karbauskiui.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Pasak L.Bielinio, mažėjantys partijos reitingai nevadintini jos griūtimi, tačiau rinkėjų abejonių jau randasi.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak L.Bielinio, mažėjantys partijos reitingai nevadintini jos griūtimi, tačiau rinkėjų abejonių jau randasi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė

Feb 13, 2017, 6:49 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:38 AM

Visuomenės apklausos rodo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingai smuktelėjo. Ar krintantis „valstiečių“ reitingas – kol kas tik smulkmena?

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistas Marius Jančius kalbėjosi su politologu Lauru Bieliniu.

– Pone Bielini, ar toks populiarumo sumažėjimas sietinas vien su Gretos Kildišienės skandalu?

– Nereiktų sieti su vienu kažkokiu įvykiu, tačiau, kaip sudėtinė šios tendencijos dalis, G.Kildišienės įvykis irgi turi būti įtrauktas. Mes matėme ne vieną, o daugelį žingsnių, kurie buvo abejotini, juokingi, kartais neįtikėtini. Visa tai sumoje duoda tam tikrą abejonę pačia partija, noru pakeisti savo nuomonę jos atžvilgiu. Tai po truputį ir vyksta.

– Atidžiau pažvelgus, „valstiečių“ populiarumas dabar panašus kaip lapkritį, kai iš karto po Seimo rinkimų jis dar labiau šoktelėjo, perkopė 30 proc. ribą. Sumažėjimas nėra toks žymus?

– Tikrai nėra, dar nereiktų vadinti kažkokia griūtimi. Tai yra normalūs, sociologų pateikti tam tikrų momentų fiksavimai. Kalbėti apie galimą kritimą ar dar didesnį kilimą galėsime geriausiu atveju po pusmečio, bet greičiausiai po metų mes tikrai matysime, kaip vystosi šios partijos simpatikų nuomonė apie ją. Dabar yra momentinės nuotraukos, kurios rodo tam tikras abejones, kurios pradeda atsirasti.

– Premjero Sauliaus Skvernelio populiarumas per mėnesį paūgėjo net 11 punktų. Melodramiškame Ramūno Karbauskio skandale premjeras iš pradžių tylėjo, tada pasisakė labai aiškiai, kad žmonėms reikia viską atskleisti ir išdėstyti.

Be to, viešumoje pasirodė interviu su S. Skvernelio žmona, kuri iki šiol nekalbėjo viešai, o jos elgesys – visiškas kontrastas G. Kildišienei. Ar S. Skvernelio autoritetas išaugo ir dėl istorijos, kurioje jis pasisakė labai aiškiai?

– S.Skvernelis eksponuoja save kaip atskirą politiką, labai stipriai nesusietą su šia partija. Jis juk net nėra partijos narys, tiesiog atėjęs su partija jos sąraše. Jis save labai aiškiai eksponuoja – aš kitas ir kitoks, matykit mane tokį, koks esu.

Tokiu būdu jis gali laisviau kalbėti apie tas blogybes, kurios yra partijoje, ką jis ir daro. Tai atitinka jo stilių, manierą, galų gale, ne vieną kartą, dar būnant ministru, jį matėm pasisakiusį aiškiai, griežtai tam tikrose kritinėse situacijose.

– R.Karbauskiui tai neturėtų patikti. Jei „valstiečių“ erelis yra dvigalvis, viena galva negali būti laiminga, kai kita didėja?

– Tai yra tikrai negerai. Bendrai bet koks dvigalvis gyvis reiškia kažkokį genetinį nukrypimą. Šiuo atveju galvos tampa tarsi žiūrinčiomis visai kitomis kryptimis ir viena kitos nematančios.

Tikrai R.Karbauskiui yra problema, jis ją turi spręsti labai rimtai ir aiškiai, suvokdamas, kad jei ir toliau taip tęsis, R.Karbauskio reitingai kris, autoritetas mažės, o S.Skvernelis šiame fone atrodys labai stipriai ir aiškiai, ką jis ir siekia daryti.

– Kokių veiksmų turėtų imtis R. Karbauskis? Visiškai užleisti areną S.Skverneliui ar stengtis kovoti jo paties ginklais – atvirumu, artumu žmonėms?

– Pilnai užleisti areną S.Skverneliui reikštų praktiškai atsisakymą politikos. Greičiausiai jis to nedarys. Iš tikrųjų patarimas jau buvo duotas, reikia įsiklausyti, ką sako S.Skvernelis ir daryti būtent taip, tokiu būdu savotiškai pripažįstant S.Skvernelio viršenybę partijoje, jeigu norite, koalicijoje. Iš esmės pasakyta buvo labai aiškiai: tiesiog reikia sakyti tiesą ir sakyti viską.

– S.Skvernelis – buvęs pareigūnas, šaudyt, matyt, moka neprastai. Lygiai taip pat ir politikoje, atrodo, jis komunikuoja be klaidų nuo jo tapimo vidaus reikalų ministru. Ar jūs aptinkate S. Skvernelio klaidų per šį laikotarpį?

– Ryškių, kurios leistų matyti tam tikras jo silpnybes, ko gero, ne. Gal niuansus, kurie susieti labiau su skoniu ir manieros reikalais, visada galim pasakyti. Realiai klaidų nematome, bet apie jas gal pakalbėsime, kai baigsis kadencija. Kol kas tik pradžia – ir S.Skvernelis tik pradėjo dirbti premjeru, ir R.Karbauskis tik pradėjo dirbti Seime.

Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.