Edita Žiobienė: „Iniciatyvos dėl vaikų gerovės iki šiol atsimušdavo į sieną Seime“

Dauguma iniciatyvų dėl vaikų

Dauguma iniciatyvų dėl vaikų gerovės patekusios į Seimą taip ir nebuvo priimtos, per parlamente antradienį surengtą diskusiją teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Dauguma iniciatyvų dėl vaikų gerovės patekusios į Seimą taip ir nebuvo priimtos, per parlamente antradienį surengtą diskusiją teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2017, 11:57 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:22 AM

„Per laikotarpį nuo 2010 metų teikiau įvairias iniciatyvas vaiko teisių apsaugos srityje. Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos rengtos nuo 2010 metų, (buvo pateiktos) įvairios redakcijos, atskirų straipsnių (pataisos), visas įstatymų kompleksas pateiktas 2013 metais Seime, kelis komitetus praėjo, grįžo į ministeriją. Šiandien mes vėl esame toje pačioje nulinėje situacijoje“, – tvirtino E.Žiobienė.

Ji sakė nuo 2010-ųjų siūlanti Seimui uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, bet Seimas tokius projektus vis atmesdavo, ir tik po vaiko mirtimi pasibaigusio žiauraus smurto protrūkio pataisos turi galimybę pajudėti į priekį.

„Kiekvienais metais kaip vaiko teisių apsaugos kontrolierė pateikiu ataskaitas. Perverčiau savo visas ataskaitas, nuo 2010 metų kiekvienoje yra parašyta – būtina uždrausti fizines bausmes. Tas buvo visada. Kitas dalykas, kuris irgi ne vienerius metus Seime svarstomas ir nepasiekia dienos šviesos, – privaloma mediacija. Dauguma šeimų šiandien išgyvena skyrybų traumas, apie 50 proc. santuokų baigiasi skyrybomis, vaikai išgyvena siaubingus stresus“, – kalbėjo kontrolierė.

„Deinstitucionalizacijos procesas taip pat stringa todėl, kad mes vis ginčijamės Seime. Ir nemažai metų. Dėl budinčių globėjų, profesionalių globėjų, šeimų, kurios galėtų paimti vaikus laikinai globai, tai yra procesai, kurie būtini, ir kol tie procesi nepraeina Seime, jie nejuda ir kitur“, – įvairias Seimui teiktas, bet niekaip nepriimamas iniciatyvas vardijo E.Žiobienė.

Ji taip pat tvirtino, kad valstybė spręsdama vaikų gerovės klausimus iki šiol daugiau orientavosi į pastatų atnaujinimą, o ne į žmogiškuosius išteklius.

„Dažnai mūsų valstybė susikoncentruoja į pastatus, į sienas. Atkreipkime dėmesį – apklausos kambarių šalyje įrengtas ne vienas, ministerija įsteigė atskirą centrą nuo seksualinių nusikaltimų nukentėjusiems vaikams. Pastatai gražūs, o žmonės, o komandos, kurios dirba? Ar mes jas turime? Praktiškai nėra. Globos namuose taip pat sutvarkėme sienas, investuoti dideli europiniai pinigai, ir Lietuvos pinigai, bet sistemos tai nesutvarkė“, – kalbėjo kontrolierė.

„Iš principo vaikams pinigų šioje valstybėje nėra arba yra minimaliai. Jei paklausite, kiek kainuoja vaiko globa institucijoje, mes esame suskaičiavę – 1,5 tūkst eurų vienam vaikui (mėnesiui). O jei pažiūrėsite, kur tie pinigai išleidžiami, tai yra vaikų kankinimas. Drabužiams – beveik nulis, sauskelnės – viena per parą, tie, kurie augino vaikus, žino, kad sauskelnės ne vienos per parą reikia. Valstybė ne šitaip turi rūpintis vaikais“, – reziumavo kontrolierė.

Seimas antradienį susirinko į neeilinę vienos dienos sesiją, per kurią svarstomi su vaikų apsauga susiję teisės aktų projektai, surengta diskusija vaiko teisių apsaugos klausimais. Pagrindinis darbotvarkės klausimas – balsavimas dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo priėmimo, siekiant uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes. Įstatymo pakeitimais taip pat būtų apibrėžiamas visų rūšių smurtas prieš vaiką: fizinis, psichologinis, seksualinis, nepriežiūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.