Konservatorių iškviesta teisingumo ministrė žada laisvės atėmimo įstaigų pertvarką

Opozicinė konservatorių frakcija Seime antradienį išsikvietė teisingumo ministrę Mildą Vainiutę. Aptarė situaciją laisvės atėmimo įstaigų sistemoje ir kalbėjo apie jai pavaldžius Registrų centrą ir Kalėjimų departamentą bei galimą politinį spaudimą.

Opozicinė konservatorių frakcija Seime antradienį išsikvietė teisingumo ministrę M.Vainiutę.<br>lrytas.lt nuotr.
Opozicinė konservatorių frakcija Seime antradienį išsikvietė teisingumo ministrę M.Vainiutę.<br>lrytas.lt nuotr.
Opozicinė konservatorių frakcija Seime antradienį išsikvietė teisingumo ministrę M.Vainiutę.<br>lrytas.lt nuotr.
Opozicinė konservatorių frakcija Seime antradienį išsikvietė teisingumo ministrę M.Vainiutę.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-02-21 14:10, atnaujinta 2017-04-09 15:42

Konservatoriai domėjosi, kokias reformas ministrė ketina vykdyti laisvės atėmimo įstaigų sistemoje. Kalbėjo apie buvusios valdžios nesėkmes ir neveiklumą. Žiūrėdami į Kalėjimų departamentą, konservatoriai aiškino, kad tai jiems primena organizuotas ir kruopščiai rengtas schemas.

„Ar pradėdama savo žingsnius tarnyboje jaučiate jus delegavusios partijos ir ministro Juozo Bernatonio spaudimą. Jis gali spausti ir neleisti sistemos reformuoti“, – ministrės teiravosi frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Ministrė M.Vainiutė teigė, kad buvęs ministras J.Bernatonis turėjo jai perduoti darbus ir patirtį. Ministrė aiškino, kad turėjo „perimti tą simbolinį ministro portfelį“.

„Turbūt sutiktumėte, kad labai nekorektiška būtų vertinti ankstesnius darbus“, – sakė ministrė ir pažymėjo, kad reikia žiūrėti į ateitį. Priesaiką ji davė gruodžio mėnesį ir nenorėtų vertinti, kas buvo prieš ją.

Prakalbus apie Kalėjimų departamento pertvarką, ministrė mano, kad ėmėsi pakankamai veiksmų ir toliau juos vykdo. Vasario pradžioje nuo pareigų nušalinti Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinasis vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Ministrė aiškino, kad jie subūrė komisiją, kuri tinkamai atliko savo darbą ir toliau vykdo tyrimą. Pasak ministrės, tai kompleksinis tyrimas, nes kartu tyrimus šioje įstaigoje atlieka Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Etikos komisija.

Paklausus, ar buvo jaučiamas politinis spaudimas. Ministrė to negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti. „Atsakyti skubotai į tuos klausimus būtų labai neatsakinga. Komisija dirba iki kovo pradžios“, – teigė M.Vainiutė.

Konservatoriai taip pat klausė, kokių veiksmų imsis teisingumo ministrė, kad apie situaciją Kalėjimų departamente pranešusi Rasa Kazėnaitė būtų apsaugota. Ministrė žada palaikyti įstatymą, jei bus inicijuotas dėl pranešėjų apsaugos.

„Kalbant šiek tiek plačiau, kaip žmogus žaviuosi tais žmonėmis, kurie išdrįsta viešai apie tokius dalykus pasakyti ir juos paviešinti“, – atsakė ministrė ir tikisi, kad ir Antikorupcijos komisija imsis veiksmų.

„Iš J.Bernatonio jūs paveldėjote supuvusį Kalėjimų departamentą, paveldėjote visiškai supuvusią valstybės įstaigą „Mūsų amatai“ su visa socialdemokratine piramide, taip pat Registrų centrą, paveldėjote Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, kur matosi, kad ministras bandė paskirti pirmininką ir aiškiai matėsi, kaip viskas veikia.

Ar supuvę tiktai tai, kas yra aplink ministeriją, nes nežinau jau kas nėra supuvę. Ar jūs esate įsitikinusi, kad pati ministerija nėra papuvusi“, – teiravosi Andrius Kubilius.

Ministrė aiškino, kad vyksta tyrimai šiuo metu. Pasak jos, tai tik prielaidos, kad daugelis dalykų yra negerų. „Manau, kad į visus tuos klausimus, kuriuos jūs keliate į juos tikrai bus atsakyta. Tuos duomenis mes paviešinsime“, – sakė ji.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis kritikavo ministrę, kad ji neatsakė į frakcijos pateiktus klausimus ir dar daugiau įnešė abejonių. Pasak konservatoriaus, nuolatinis dirsčiojimas ir atsakymų prašymas iš šalia sėdinčių ministerijos komandos narių rodo jos kaip ministrės nekompetenciją.

„Gerai patarėjai, bet turėti savo nuomonę – žymiai solidžiau. Mes jus palaikytume, kai atsakytume konkrečiau, o ne tik tai, kad vyksta tyrimas“, – sakė V.Juozapaitis.

Ministrė bandė teisintis, kad ji yra kitoks žmogus ir kategoriškai nelinkusi vertinti žmonių. „Lemia ir tai, kaip čia buvo paminėta, kad gal patirties nėra. Stengsiuosi jos įgyti“, – sakė ministrė ir pakartojo, kad neturint komisijos išvadų rezultatų būtų netinkama komentuoti tyrimo laisvės atsėmimo įstaigose.

Ministrė M.Vainiutė pripažino, kad gauna labai daug skundų dėl laisvės atėmimo įstaigų ir ketina jas reformuoti. „Žiūrėsime kompleksiškai. Aišku, pirmiausia pradėsime nuo karštųjų taškų, ką jau tiriame, bet atsižvelsime ir kitus dalykus“, – po susitikimo su konservatoriais sakė M.Vainiutė.

Ministrė pripažino, kad yra labai daug susikaupusių problemų. „Pačių nuteistųjų klausimas ir tų žmonių, kurie dirba toje sistemoje klausimas. Tai dvigubas klausimas. Kaip pagerinti darbuotojų sąlygas, jų atlyginimus. Taip pat tie dalykai, kurie vyksta toje sistemoje“, – teigė ministrė.

Praėjusiais metais nuteistiesiems buvo išmokėta 1 mln 300 tūkst. eurų dėl netinkamų kalinimo sąlygų.

Vasario pradžioje nuo pareigų nušalinti Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinasis vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Tokį sprendimą teisingumo ministrė priėmė atsižvelgusi į teisėsaugos pateiktą informaciją apie galimus pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje. Specialiųjų tyrimų tarnyba, pati atsisakiusi pradėti ikiteisminį tyrimą, medžiagą persiuntė kelioms institucijoms, tarp jų ir Teisingumo ministerijai. Anot izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės R.Kazėnienės pareiškimo, Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina.

Paskelbus šią informaciją viešai Teisingumo ministerija sulaukė keliasdešimt pataisos įstaigų darbuotojų elektroninių laiškų apie galimus pažeidimus kitose laisvės atėmimo vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.