Atgavęs kyšį dar gali išpešti ir kompensaciją

Po to, kai Aukščiausiasis teismas išteisino už kyšininkavimą anksčiau nuteistą buvusį Palangos vyriausiąjį architektą 47 metų Svajūną Bradūną, iškilo klausimas – kas sumokės už jo priverstines pravaikštas?

Išteisintas S.Bradūnas neslepia noro sugrįžti į Palangos savivaldybę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Išteisintas S.Bradūnas neslepia noro sugrįžti į Palangos savivaldybę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Feb 23, 2017, 4:00 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:24 PM

4 metus su valstybe bylinėjęsis buvęs Palangos savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas S.Bradūnas švenčia galutinę pergalę.

Užvakar Aukščiausiasis teismas patvirtino: S.Bradūno kaltės įrodymai buvo renkami pažeidžiant procedūrinius įstatymo reikalavimus, rinkdama nusikalstamą veiką turėjusius patvirtinti duomenis prokuratūra neleistinai ilgai kontroliavo įtariamojo privatų gyvenimą.

Neteisėtais būdais surinkti duomenys buvo pripažinti niekiniais, todėl nebuvo nustatyta, kad jis padarė veiką, turinčią šio nusikaltimo požymių.

Už kyšio priėmimą Klaipėdos apygardos teismo 2014 metų lapkritį jau buvęs nuteistas S.Bradūnas dabar ne tik galutinai išteisintas, bet ir atgavo kyšį – 870 eurų.

Išteisintas S.Bradūnas neslepia noro sugrįžti į Palangos savivaldybę. Jis greičiausiai prisiteistų ir kompensaciją už priverstines pravaikštas.

Nuo S.Bradūną iš savivaldybės skyriaus vedėjo pareigų atleidusio Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendimo jau praėję dveji metai ir trys mėnesiai. Manoma, kad kol atnaujintoje byloje bus priimtas naujas sprendimas, gali praeiti dar pusmetis.

Už tokį laikotarpį kompensacijos dydis gali išaugti iki 45 tūkst. eurų. Palangos savivaldybei tai būtų nemenka finansinė našta – juo labiau kad tokios išlaidos nenumatytos ir šių metų biudžete.

„Mūsų įsitikinimu, už priverstines pravaikštas S.Bradūnui kompensuoti turi valstybė, nes jis buvo atleistas teismo sprendimu“, – įsitikinęs Palangos savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas Petras Kaminskas.

Už tarnybinį nusižengimą S.Bradūną iš pareigų Palangos savivaldybė 2014 metų birželį buvo atleidusi neatsižvelgdama į bylos nagrinėjimą teismuose.

Griežčiausią tarnybinę nuobaudą – griežtą papeikimą jau turėjusiam valstybės tarnautojui ji buvo skirta už vėlavimą nagrinėjant pareiškėjų prašymus bei laiku ir tinkamai nepriimtus administracinius sprendimus. Šią nuobaudą S.Bradūnas apskundė teismui. Klaipėdos apygardos administracinis teismas palaukė, kol apeliacinėje instancijoje buvo priimta apkaltinamąjį nuosprendį įteisinanti nutartis, ir 2014 metų lapkritį sušvelnino S.Bradūnui savivaldybės skirtą nuobaudą.

Vietoj atleidimo iš pareigų teismas jam skyrė antrą griežtą papeikimą. Bet tuo pačiu sprendimu teismas S.Bradūną atleido iš pareigų įsiteisėjus apkaltinamajam nuosprendžiui baudžiamojoje byloje.

Vos tik pernai įsiteisėjo jį išteisinantis nuosprendis, S.Bradūnas kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą prašydamas atnaujinti procesą byloje, kurioje buvo priimtas sprendimas jį atleisti iš pareigų.

Palangiškio prašymas buvo patenkintas ir administracinė byla buvo grąžinta nagrinėti Klaipėdos apygardos administraciniam teismui.

Šiemet vasario pradžioje ji buvo sustabdyta Palangos savivaldybės prašymu laukiant, kol galutinį tašką baudžiamojoje byloje padės Aukščiausiasis teismas.

P.Kaminskas neabejoja, kad dėl kyšininkavimo S.Bradūną išteisinus, teismas panaikins savo sprendimą, kuriuo valdininkas buvo atleistas iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.